Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 21st, 2020 | by fileto

0

Κρούσματα γρίπης των πτηνών στη Βουλγαρία

Καμπανάκι» έχει χτυπήσει στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη μετά την έξαρση κρουσμάτων ιού της γρίπης των πτηνών, του υπότυπου Η5Ν8, στα νότια της γειτονικής Βουλγαρίας.

Η πιθανότητα επανεμφάνισης του ιού στην Ελλάδα μετά από τρία χρόνια έχει θέσει σε εγρήγορση τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και έχει εντείνει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που γίνονται σε μονάδες πουλερικών στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης που βρίσκεται σε εφαρμογή.

Στο μεταξύ, σε εγρήγορση παραμένουν οι κτηνιατρικές Αρχές της Βουλγαρίας, μετά τα κρούσματα του ιού της γρίπης των πτηνών H5N8 σε πάπιες που εκτρέφονται σε αγρόκτημα, στην πόλη Ρακόφσκι της νότιας Βουλγαρίας.

Οι συνολικά 5.830 πάπιες του αγροκτήματος «θα θανατωθούν», ανακοίνωσε η Βουλγαρική Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (BFSA), προσθέτοντας ότι το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς επιβεβαίωσε την εκδήλωση εστίας του υψηλής παθογένειας ιού H5N8 στο ορνιθοτροφείο της πόλης Ρακόφκσι.

Ζώνη προστασίας 3 χιλιομέτρων έχει δημιουργηθεί γύρω από το αγρόκτημα και μέσα σ’ αυτήν έχει απαγορευτεί η μεταφορά οικόσιτων, άγριων και άλλων πτηνών, όπως και η πώληση αβγών και πουλερικών.

Εξάλλου, ζώνη επιτήρησης δέκα χιλιομέτρων έχει δημιουργηθεί γύρω από την εκμετάλλευση, όπου καταγράφηκαν τα κρούσματα του ιού της γρίπης των πτηνών H5N8. Συνολικά 25 πτηνοτροφικές μονάδες (136.669 πάπιες) βρίσκονται στη ζώνη των 3 χιλιομέτρων, ενώ υπάρχουν 24 αγροκτήματα με 167.349 πάπιες και 127.550 κοτόπουλα στη ζώνη των 10 χιλιομέτρων.

Παράλληλα με τις ζώνες προστασίας, κλιμάκια των υπηρεσιών των αρμόδιων υπουργείων διεξάγουν ελέγχους σε εμπορικά καταστήματα, αλλά και στη μεταφορά κατοικίδιων, άγριων και άλλων πτηνών, αβγών, πουλερικών και συναφών προϊόντων.

Αξίζει να αναφέρουμε εξάλλου ότι, στις 23 Ιανουαρίου, η BFSA ανακοίνωσε σειρά μέτρων βιοασφάλειας στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Συνολικά 31 κρούσματα του ιού της γρίπης H5N8 έχουν καταχωριστεί σε πτηνοτροφικές μονάδες και αγροκτήματα στην Ευρώπη από τα τέλη του 2019. «Τα κρούσματα ήταν στην Πολωνία (20), τη Σλοβακία (3), την Ουγγαρία (4), τη Ρουμανία (2), την Τσεχία (1) και την Ουκρανία (1)», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της BFSA.

 

Κινδυνεύει ο άνθρωπος;

Η γρίπη των πτηνών αποτελεί μολυσματική νόσο που οφείλεται σε λοίμωξη από τους ιούς της γρίπης τύπου Α. Προσβάλλει κυρίως τα πτηνά, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, όπως επίσης σε αρκετά είδη θηλαστικών, όπως οι χοίροι, τα άλογα κ.ά.

ι ιοί τύπου Α έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται και να προκαλούν επιδημίες. Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από τα υδρόβια μεταναστευτικά πτηνά και κυρίως τις χήνες και τις πάπιες.

Και μπορεί η νόσος, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, δύσκολα να μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί κρούσματα της νόσου και σε ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένα πτηνά.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑