Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 3rd, 2020 | by fileto

0

“Τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης”

“Τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης”, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Έβρο. Υποδέχθηκε τη θεσμική ηγεσία της ΕΕ και τους εξήγησε την κατάσταση μετά τις κινήσεις Ερντογάν.

europe1Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβιντ Σασόλι, τον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύντομη συζήτηση που είχε με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών στο αεροδρόμιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο και πέταξαν πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 προσγειώθηκαν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου επισκέφθηκαν το Φυλάκιο 1.

Ακολούθησε ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Michel, κυρία von der Leyen και κ. Sassoli, έκαναν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

 

“Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη πάντα όρθια”

«Το ηθικό είναι ακμαιότατο, κάνουμε τη δουλειά μας, όλη η κοινωνία ενωμένη, καθώς είναι εθνική η προσπάθεια, δεν θα περάσει κάνεις παράνομα», ανέφερε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αλεξανδρούπολη στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκβιάζεται και δεν θα εκβιαστεί. «Τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη πάντα όρθια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τις Ένοπλες δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και τους κατοίκους που «βάζουν πάντα πλάτη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, μετέβη στις Φέρες όπου από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης, ενημερώθηκε για την κατάσταση σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου.

Όπως αναφέρθηκε από τις αστυνομικές αρχές του φυλακίου, χθες και σήμερα η πίεση έχει μεταφερθεί στον Νότιο Έβρο, ενώ ειπώθηκε ακόμη ότι τη νύχτα υπήρξε απόπειρα από 1.000 ανθρώπους, σε συγκεκριμένο σημείο, για μαζική είσοδο στη χώρα, αλλά η απόπειρά τους απετράπη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι τουρκικές αρχές προωθούν σε συγκεκριμένα σημεία ανθρώπους με λεωφορεία προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στα ελληνικά σύνορα. Οι ελληνικές αρχές επιτηρούν όλα τα σημεία και έχουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Αναχωρώντας ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε και ευχαρίστησε εθελοντές – φύλακες του Δέλτα Έβρου που είχαν έρθει να τον συναντήσουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο  Συνοριακό σταθμό των Κήπων Έβρου μέχρι την γραμμή που αποτελεί το σύνορο των δυο χωρών πάνω στη γέφυρα του ποταμού.

Νωρίτερα επισκέφτηκε το στρατιωτικό φυλάκιο Κήπων όπου συνομίλησε με τους στρατιώτες που βρίσκονται εκεί. Ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για το έργο που επιτελούν ενώ εκείνοι του έδειξαν κάποιες από τις εγκαταλελειμμένες πλαστικές βάρκες με τις οποίες μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Όση ώρα ήταν στους Κήπους ο πρωθυπουργός, ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο πραγματοποιούσε πτήση κατά μήκος των συνόρων.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑