Εκδηλώσεις

Published on March 9th, 2020 | by fileto

0

Το έθιμο “Άγια” στη Νικήσιανη…

Η Ενορία της Νικήσιανης Παγγαίου Καβάλας θα υποδεχθεί αυτή την  εβδομάδα (συγκεκριμένα στις 13 Μαρτίου)την χαριτόβρυτη ιερά Εικόνα της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου (από την ομώνυμη γειτονική της Ιερά Μονή) και τα ιερά Λείψανα του β’ Κτίτορος αυτής Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Αγίου Διονυσίου Α΄ του Σοφού, σε αναβίωση του παλαιού ευλαβικού εθίμου «Άγια» που διαδραματιζόταν κάθε Αγία Τεσσαρακοστή στο χωριό.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Νικήσιανη κατά το τριήμερο 13-15 Μαρτίου, με την αγαστή συνεργασία των Μητροπόλεων Δράμας και Ελευθερουπόλεως.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα Υποδοχής και των Ιερών Ακολουθιών έχει ως ακολούθως:

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

5:30 το απόγευμα: Επίσημη υποδοχή της ιεράς Εικόνας της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης και των ιερών Λειψάνων του Κτίτορος της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου Α΄ στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Νικήσιανης.

6:00 το απόγευμα: Δοξολογία και Ακολουθία των Β’ Χαιρετισμών της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Παύλου και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ.κ. Χρυσοστόμου.

8:30–00:30 το βράδυ: Ιερά Παράκλησις και εν συνεχεία Ιερά Αγρυπνία.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

7:30 το πρωί: Όρθρος – Θεία Λειτουργία και Ακολουθία Μικρού Αγιασμού.

3:30 το απόγευμα: Ακολουθία Ιερού Ευχελαίου.

5:00 το απόγευμα:Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 – Β΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

7:00 το πρωί:Όρθρος – Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Δράμας κ.κ. Παύλου και Ελευθερουπόλεως κ.κ. Χρυσοστόμου.

Εν συνεχεία λιτάνευσις της ιεράς Εικόνος της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης και των ιερών Λειψάνων του Κτίτορος της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου Α΄.

11:30 το πρωί: Ιερά Παράκλησις και Αναχώρηση της ιεράς Εικόνος της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης.

Τα ιερά Λείψανα του Κτίτορος της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου Α΄ του Σοφού θα παραμείνουν για προσκύνηση στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Νικήσιανης έως το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων, οπότε και εν πομπή θα αναχωρήσουν από τον Ιερό Ναό μετά την Ακολουθία του Εσπερινού.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑