Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 12th, 2020 | by fileto

0

Λάθος εκτίμηση ή απόφαση στο «Blue Star Myconos»

Ύποπτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού καταγράφηκε το βράδυ της Τετάρτης στο πλοίο Blue Star Mykonos που εκτελούσε δρομολόγιο από την Καβάλα με προορισμό μεταξύ άλλων τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη.

Δεμένο στο λιμάνι της Λήμνου παρέμεινε για ώρες από τις 2 τα ξημερώματα το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Μύκονος», μετά την αναφορά ότι μέλος του πληρώματος εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα για κορωνοϊό.

Το πλοίο σύμφωνα με το πρόγραμμά του θα αναχωρούσε προχθές βράδυ Τετάρτης στις 21:30 προκειμένου να πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Καβάλα – Λήμνος – Αγ. Ευστράτιος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου – Καρλόβασι -Φούρνοι – Άγ. Κήρυκος -Μύκονος – Σύρος – Πειραιάς.

Στις 21.35 ο καπετάνιος του πλοίου ζήτησε ασθενοφόρο για να παραλάβει μέλος του πληρώματος που εμφάνιζε πυρετό.

Τελικά το πλοίο αναχώρησε στις 10:30, ενώ ο ασθενής ναυτικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Καβάλας.

Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του δένοντας στη Λήμνο περίπου στις 2 τα ξημερώματα και προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αποβίβασης και επιβίβασης επιβατών.

Ο καπετάνιος και ο νομίατρος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ζήτησε -όταν το πλοίο φτάσει Λήμνο- να μην αποβιβαστεί και επιβιβαστεί κανείς, καθώς ο ναυτικός θεωρείται ύποπτο κρούσμα για κορωνοϊό.

Εκατόν εικοσιεπτά επιβάτες είχαν αποβιβαστεί στο λιμάνι και έχουν ενημερωθεί από τις τοπικές υγειονομικές Αρχές και τον ΕΟΔΥ να παραμείνουν σε κατά οίκον περιορισμό, έως ότου γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα για το μέλος του πληρώματος του πλοίου.

Μέσα στο Blue Star Μύκονος βρίσκονταν 341 επιβάτες και 77 μέλη πληρώματος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιάννης Πλακιωτάκης επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ύποπτο κρούσμα σε μέλος του πληρώματος και ότι αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων μέχρι το μεσημέρι. Όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας αναμένουμε τα αποτελέσματα και θα ακολουθήσουμε τα πρωτόκολλα.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση σκοπεύει να διακόψει την ακτοπλοϊκή σύνδεση ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει ρητά, λέγοντας πως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε εντατικοποιημένους ελέγχους και μέτρα προφύλαξης, συμπληρώνοντας πως «είμαστε σε συνεχή διαδικασία επιβολής νέων μέτρων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, το μέλος αυτό του πληρώματος δεν έχει έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

 

Λήξη συναγερμού στο «Blue Star Myconos»: Αρνητικός στον κορωνοϊό ο εργαζόμενος

Τελικά όλα πήγαν καλά μια και είχαμε λήξη συναγερμού στο «Blue Star Myconos» με τους 343 επιβάτες και 77 άτομα πλήρωμα, που παρέμενε σε καραντίνα στο λιμάνι της Λήμνου, καθώς μέλος του πληρώματος ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Καβάλας με εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το δείγμα του εργαζόμενου ήταν αρνητικό σε κορωνοϊό.

Η καραντίνα και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έληξε λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι χθες Πέμπτη, όπως και ο συναγερμός στο πλοίο Blue Star Mykonos.

Το πλοίο έλυσε τα σχοινιά του από το λιμάνι της Λήμνου και συνέχισε κανονικά την πορεία του με επόμενο προορισμό το λιμάνι της Μυτιλήνης, της Χίου κ.λ.π.

 

Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Blue Star Μύκονος

«Εχθές (Τετάρτη), 11/3/2020,στο πλοίο BLUE STAR MYCONOS προ της αναχωρήσεως αυτού προκειμένου να εκτελέσει το προγραμματισμένο του δρομολόγιο Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Οινούσσες-Χίος-Βαθύ Σάμου-Καρλόβασι-Φούρνοι-Αγ. Κήρυκος-Μύκονος-Σύρος-Πειραιάς, αναφέρθηκε από το γιατρό του πλοίου περίπτωση μέλους πληρώματος το οποίο παρουσίασε υψηλό πυρετό.

Ο ασθενής αποβιβάστηκε στην Καβάλα και διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Καβάλας.

Κατόπιν συνεννόησης με τις Λιμενικές Αρχές Καβάλας, το πλοίο απέπλευσε για τον λιμένα της Λήμνου σε εκτέλεση του δρομολογίου του. Με τον κατάπλου στον λιμένα της Λήμνου, το πλοίο ενημερώθηκε από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας ότι μετά την ολοκλήρωση των πρώτων εξετάσεων από το νοσοκομείο Καβάλας και σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, το περιστατικό αντιμετωπίζεται πλέον ως ύποπτο κρούσμα Covid-19.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και των Λιμενικών Αρχών, το πλοίο παραμένει στον λιμένα Λήμνου μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των νεότερων εξετάσεων του ασθενούς, αργότερα σήμερα. 127 επιβάτες με προορισμό τη Λήμνο αποβιβάσθηκαν έχοντας λάβει οδηγίες από τις Υγειονομικές Αρχές Λήμνου, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες, 343 επιβάτες και 77 πλήρωμα, παραμένουν στο πλοίο.

Η Εταιρεία είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τις Λιμενικές Αρχές και θα προβεί σε περαιτέρω ανακοίνωση για κάθε εξέλιξη».

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑