Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 29th, 2020 | by fileto

0

Με τα λόγια η πεσμένη γέφυρα δεν …φτιάχνεται!

Τη λήψη άμεσης πρωτοβουλίας από την Πολιτεία, προκειμένου να επισκευαστεί η γέφυρα μπροστά στο παλιό νοσοκομείο Καβάλας και να λήξει οριστικά η ταλαιπωρία που υφίστανται επί μακρόν οι κάτοικοι και οι διερχόμενοι από το σημείο, ζητά ο βουλευτής Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό υποδομών και μεταφορών, Κώστα Α. Καραμανλή, με θέμα: «Απαράδεκτες καθυστερήσεις στην επισκευή της γέφυρας μπροστά στο παλιό νοσοκομείο της Καβάλας». Το κείμενο της Ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Ερώτηση προς τον υπουργό υποδομών και μεταφορών

Στις 9 Νοεμβρίου 2018 κατέρρευσε η γέφυρα που βρίσκεται στην οδό Νυρεμβέργης στην Καβάλα, μπροστά από το παλιό νοσοκομείο, στο ρεύμα προς Ξάνθη. Ενάμιση χρόνο αργότερα, η αποκατάσταση της εν λόγω γέφυρας παραμένει στα χαρτιά. Ή καλύτερα, έχει πέσει θύμα των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, με αποτέλεσμα η επιδιόρθωσή της να θυμίζει «γεφύρι της Άρτας».

Οι σημαντικές καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων που παρατηρήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., από τον Νοέμβριο του 2018 έως και τη διενέργεια των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, είναι γνωστές και θα έλεγα και παροιμιώδεις. Ωστόσο, η «περιπέτεια» συνεχίζεται, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην πόλη της Καβάλας και όχι μόνο. Είναι αλήθεια ότι, η νέα διοίκηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», που ανέλαβε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, κινήθηκε πολύ γρήγορα και στις 3 Οκτωβρίου 2019 υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Δηλαδή, 11 ολόκληρους μήνες μετά την κατάρρευση της γέφυρας, προχώρησε στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την εκπόνηση των πρώτων απαραίτητων μελετών αποκατάστασής της. Συγκεκριμένα, στις 5 Νοεμβρίου 2019, η διοίκηση εισηγήθηκε την «Προκήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού «Εκπόνηση μελέτης τοπογραφικής αποτύπωσης, οριστικής μελέτης οδοποιίας και σήμανσης & ασφάλισης, οριστικής υδραυλικής μελέτης έργων οδού και οριστικής μελέτης Η/Μ για τη γέφυρα παλαιού νοσοκομείου Καβάλας, οδού Νυρεμβέργης».

Ακολούθως, στις 8 Νοεμβρίου 2019, εισηγήθηκε την προκήρυξη συνοπτικού διαγωνισμού «Γεωτεχνική μελέτη στη γέφυρα παλαιού νοσοκομείου Καβάλας, οδού Νυρεμβέργης» (κωδ. εγγρ.: Ρ40/100.1/ΔΣ/ID113498/24625). Οι εν λόγω εισηγήσεις δεν «πέρασαν» κατά τη διάρκεια της 991ης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου στις 19 Νοεμβρίου 2019 και ζητήθηκε να ενταχθούν τα παραπάνω αντικείμενα σε μία εισήγηση μαζί με την μελέτη της γέφυρας.

Έτσι, στις 29 Νοεμβρίου 2019 έγινε η προκήρυξη διαγωνισμού για: α) «Προμελέτη ελέγχου, αξιολόγησης και αποτίμησης της δομικής και λειτουργικής επάρκειας της υφιστάμενης γέφυρας παλαιού νοσοκομείου Καβάλας» και β) «Εκπόνηση των λοιπών συνοδών οριστικών μελετών τοπογραφίας, οδοποιίας, υδραυλικών και Η/Μ, μελέτης σήμανσης και ασφάλισης και γεωτεχνικών μελετών» (κωδ. εγγρ. P40/100.1/OKA/ID114834/24925) και επίσης στις 29 Νοεμβρίου 2019, η προκήρυξη διαγωνισμού για την «Εκτέλεση γεωερευνητικών εργασιών για την αντιμετώπιση της αστοχίας της γέφυρας παλαιού νοσοκομείου Καβάλας, οδού Νυρεμβέργης» (κωδ. εγγρ.: Ρ40/100.1/ΑΜ/ID114831/24924). Οι εν λόγω εισηγήσεις έγιναν αποδεκτές κατά την 993η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 19 Δεκεμβρίου 2019. Στη συνέχεια, από τους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν:

-Ο πρώτος Α) ΓΕΩΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ: Προκήρυξη 14 Φεβρουαρίου 2020, με ημερομηνία διεξαγωγής 31 Μαρτίου 2020, αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και

-Ο δεύτερος Β) Έλεγχος, αξιολόγηση και αποτίμηση (ως άνω 29 Νοεμβρίου 2019): Προκήρυξη 20 Μαρτίου 2020, με ημερομηνία διεξαγωγής 6 Μαΐου 2020, ματαιώθηκε και αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί στο τέλος Μαΐου νέος διαγωνισμός, κατόπιν νέων προτάσεων των μελετητών για τον διαγωνισμό.

Με δεδομένο ότι, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα από την ημερομηνία κατάρρευσης της γέφυρας και με δεδομένο ότι, η γέφυρα αποτελεί μέρος του κεντρικού οδικού άξονα της ανατολικής πλευράς της πόλης, κάτι που συνεπάγεται τη χρονίζουσα ταλαιπωρία των πολιτών της Καβάλας, ερωτάται ο κ. υπουργός:

1) Προτίθεται να προχωρήσει σε άμεση λήψη πρωτοβουλίας, προκειμένου να λήξει οριστικά η ταλαιπωρία που υφίστανται επί μακρό οι κάτοικοι και οι διερχόμενοι από την Καβάλα;

2) Εάν ναι, με ποιο τρόπο προτίθεται να παρέμβει και σε πόσο χρονικό διάστημα δεσμεύεται να επιλυθεί το χρονίζoν ζήτημα;

3) Θα αναζητηθούν τυχόν υπεύθυνοι για αβελτηρίες, παραλείψεις, ή αναίτιες καθυστερήσεις, που στερούν από τους κατοίκους της Καβάλας την ομαλή πρόσβαση που δικαιούνται;

4) Προτίθεται να προβεί σε κατάρτιση διαδικασιών, προκειμένου να μην επαναληφθεί αντίστοιχη κατάσταση στο μέλλον;

5) Τι μεσολάβησε από τις 19 Δεκεμβρίου 2019 έως σήμερα και οι μελετητές κατέθεσαν νέες προτάσεις για τον διαγωνισμό; Γιατί δεν είχαν κατατεθεί από την αρχή, ποιος ευθύνεται γι’ αυτό και τι έκανε τους μελετητές να ζητήσουν, μετά από τέσσερις και πλέον μήνες, να κατατεθούν νέες προτάσεις;


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑