Άποψη - Γνώμη

Published on May 24th, 2020 | by fileto

0

Πόσο πίσω θα μείνουμε μετά την νέα κρίση;

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης καταγράφει τα τελευταία δέκα χρόνια μια φθίνουσα πορεία η οποία από ότι φαίνεται δεν θα ανακάμψει και τόσο εύκολα.

Η πολυπόθητη ανάπτυξη που είναι το ζητούμενο, έχει κλείσει τους λογαριασμούς της με την Περιφέρεια που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο και σύνορο της Ευρώπης, την οποία θυμούνται μόνο ομιλητές που συμμετέχουν σε συνέδρια και ημερίδες.

Όλοι μιλούν για χρυσές ευκαιρίες που πιθανόν να είναι στον δρόμο, την ώρα που από ότι φαίνεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με κέντρο της την Θεσσαλονίκη κάνει συνεχώς βήματα ώστε να καθορίσει την δική της προοπτική στα χρόνια που έρχονται.

Για τον λόγο αυτό, τόσο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μοιάζουν σαν φτωχοί συγγενείς της και συνθλίβονται από την καπατσοσύνη του περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η κατάσταση στην ΑΜ-Θ είναι απογοητευτική, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και η μόνη αναφορά στην συγκεκριμένη περιφέρεια είναι τα γεγονότα του Έβρου, όπου οι ακρίτες έβαλαν πλάτη, οι ροές των λαθρομεταναστών που περνάνε μέσα από τα περάσματά της, οι άδειες βιομηχανικές περιοχές που έχουν γίνει στόχος για επενδύσεις αμφιβόλου αναπτυξιακής στρατηγικής για την τιθάσευση της ανεργίας και ένας πρωτογενής τομέας που έχει μείνει πίσω και δεν μπορεί να ορθοποδήσει.

Διαβάζω ότι στην μετά τον κορωνοιό εποχή θα υπάρξουν πλάνα ανάπτυξης στα οποία και πάλι η ΠΑΜ-Θ είναι απούσα.

Μόνη παρηγοριά η πώληση των δύο λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, η υπόγεια αποθήκη αερίου στη Νότια Καβάλα, οι αγωγοί και τα σημάδια μιας ελπιδοφόρας σιδηροδρομικής γραμμής που θα ενώνει την Θεσσαλονίκη με την Αλεξανδρούπολη και πιθανόν να επεκταθεί μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Αυτά τα μοντέλα αν τελικά πραγματοποιηθούν θα φέρουν μια πρωτογενή ανάπτυξη, αλλά θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί και το αναπτυξιακό μοντέλο της περιφέρειας εφόσον υπάρχει κάτι τέτοιο στα σκαριά.

Διαβάζω ότι υπάρχει σκέψη για κατασκευή νέων πρότυπων μικρών πόλεων για την ανάπτυξη του silver economy, με σκοπό την προσέλκυση εύπορων αλλοδαπών συνταξιούχων στη χώρα μας, για μακρά διαμονή ή μόνιμη εγκατάσταση.

Οι νέοι αυτοί πρότυποι οικισμοί μπορούν να κατασκευαστούν με τη μέθοδο της ιδιωτικής χρηματοδότησης, μέσω συμβάσεων παραχώρησης με βάση το νόμο 4413/2016 ή συμβάσεων ΣΔΙΤ με βάση το νόμο 3389/2005, κατόπιν ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών για την αναζήτηση εγχώριων και αλλοδαπών επενδυτών.

Όσον αφορά στη χωροθέτησή τους, αυτή κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνει με κεντρικό σχεδιασμό και με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή του οικονομικού αποτελέσματος σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και, ιδίως, στις “φτωχότερες” εξ αυτών, οι οποίες έχουν πολλές τουριστικές ομορφιές και αδικούνται πραγματικά από την (υπερ)συγκέντρωση τουριστών σε μόνο 3 – 4 Περιφέρειες της χώρας.

Εδώ κολλάει ένα μεγάλο πρότζεκτ που ακούει στην περιοχή των δυτικών ακτών της Καβάλας από τη Νέα Πέραμο μέχρι την Ακτή Οφρυνίου, αλλά εκεί υπάρχουν άλλα συμφέροντα που θέλουν να καθηλώσουν την ανάπτυξη τέτοιων στρατηγικών στην περιοχή του πρώην Δήμου Ορφανού.

Αυτό είναι καταστροφικό μια και τελικά η υλοποίηση του προτεινόμενου μοντέλου σχεδιασμού και ανάπτυξης του silver economy, αν και θα μπορούσε να μετατρέψει τη περιοχή της Καβάλας σε κορυφαίο προορισμό μακράς διαμονής ή μόνιμης εγκατάστασης εύπορων αλλοδαπών συνταξιούχων, λαμβάνοντας το μερίδιο που της αξίζει στην αντίστοιχη παγκόσμια αγορά, τελικά θα πατώσει. Αυτό είναι σίγουρο λόγω συμφερόντων στην περιοχή μας.

Διαβάζω ακόμη ότι προωθείται η κατασκευή μεγάλων θεματικών πάρκων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην προσέλκυση ποιοτικών τουριστών και να πολλαπλασιάσουν αντιστοίχως το ΑΕΠ της χώρας.

Το πρώτο, εθνικής εμβέλειας, θεματικό πάρκο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί στη χώρα μας, θα πρέπει να έχει ως αντικείμενο την Ελληνική μυθολογία και τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. Ένα θεματικό πάρκο που θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο “Myth Land” πιθανόν να έχει ως έδρα την Αττική ή τη Βοιωτία.

Μιλούν και για ένα δεύτερο εθνικής σημασίας, θεματικό πάρκο που θα μπορούσε να έχει ως αντικείμενο τον διασημότερο των αρχαίων Ελλήνων, δηλαδή το Μέγα Αλέξανδρο και την αρχαία Μακεδονία, με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Και σε αυτά τα πρότζεκτ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι μακριά.

Και να σκεφθεί κανείς ότι τέτοια θεματικά πάρκα στην Ευρώπη είναι σε περιοχές που δεν τις πιάνει το μάτι σου και προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες.

Ακούμε πολλά και θα ακούσουμε ακόμη περισσότερα, αλλά όλα αυτά θα συμβαίνουν μακριά μας και η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, θα απέχει παρασάγγας από μια τέτοια προοπτική.

Κι αυτή η κρίση θα περάσει και θα αφήσει πάλι στη Θάσο μισοτελειωμένα έργα, τη Σαμοθράκη αποκομμένη από τον έξω κόσμο, την Καβάλα χωρίς μπούσουλα κάποιας μονάδας αξιόλογης ή επίκεντρο εξελίξεων.

Πάμε πίσω με βήμα αργό και σταθερό και μάλλον και από αυτή την κρίση θα μας μείνουν τα εύσημα ότι ήμαστε μια περιοχή «καθαρή» από κρούσματα, αλλά με πολλά θύματα της οικονομικής μας εξαθλίωσης!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑