Ο Δήμος Παγγαίου χρειάζεται άμεσα ..." /> ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: Άμεσα μέτρα χαλαζικής προστασίας στο Παγγαίο

Τοπικές ΑΜ-Θ αμπέλι χαλάζι

Published on June 11th, 2020 | by fileto

0

ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: Άμεσα μέτρα χαλαζικής προστασίας στο Παγγαίο

Ο Δήμος Παγγαίου χρειάζεται άμεσα την ένταξή του στο πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα

 Με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης «Σωστή Επιλογή για τον Δήμο Παγγαίου», Δημήτρης Μπαταλογιάννης επισημαίνει ότι ο Δήμος Παγγαίου χρειάζεται άμεσα την ένταξή του στο πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα του ΕΛΓΑ, αλλά μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα πενιχρά!

ΜπαταλογιάννηςΚαι σημειώνει: «Για μια φορά ακόμη μέσα στη διετία 2018-2020, η αγωνία των αμπελοπαραγωγών στο ξεκίνημα της χρονιάς φτάνει στο αποκορύφωμα, τη στιγμή που προσπαθούν να καλύψουν τις πληγές τους από τις περασμένες χρονιές, ενώ εξακολουθούν να διερωτώνται γιατί δεν υπάρχει ακόμα στην περιοχή χαλαζική προστασία από αέρος, τη στιγμή που κάθε χρόνο τα έντονα καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα.

Μάλιστα σε ανάρτησή του πριν από μερικές εβδομάδες, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ανέφερε με αφορμή μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού, ότι ήρθε η ώρα …να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά τις επόμενες φάσεις για τον πρωτογενή τομέα στον Δήμο μας.

Ανάμεσα στα άλλα και χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στην ανάγκη για χαλαζική προστασία, ανέφερε ότι …προχωρούμε στην διαγραφή των τελών άρδευσης για τα αγροτεμάχια των παραγωγών που επλήγησαν από το χαλάζι η από άλλες φυσικές καταστροφές και έχουν επίσημα καταγραφεί από τον ΕΛΓΑ το έτος 2019 μετά από αίτηση των δικαιούχων.

Δεν τολμούμε να ρωτήσουμε αν έχει γίνει κάτι πάνω σε αυτό.

Η κατάσταση με την χαλαζική προστασία παραμένει γράμμα κενό, μια και οι αμπελοπαραγωγοί μας, είναι όχι μόνο επιφυλακτικοί, αλλά προβληματισμένοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις, μια και ακόμη όσοι τοποθέτησαν πριν από δύο χρόνια αντιχαλαζικά δίχτυα, μέσω προγράμματος, περιμένουν τις επιδοτήσεις τους ακόμη, απλά και υπομονετικά.

Να αναρωτηθούμε επίσης αν δουλεύουν στην ώρα τους τα «κανονάκια» που ο Δήμος Παγγαίου είχε αναλάβει την συντήρηση και την ενεργοποίησή τους;

Μάλλον η απάντηση δεν θα είναι αυτή που περιμένουμε!

Γενικότερα κοινή παραδοχή είναι ότι η περιοχή του Παγγαίου που διαθέτει μια ακμάζουσα και δυναμική αμπελοκαλλιέργεια, παραμένει …απροστάτευτη.

Τα λόγια περισσεύουν και ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθούν όλοι και μάλιστα άμεσα.

Είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη άμεσων μέτρων, ώστε η Π.Ε. Καβάλας, να ενταχθεί στο πρόγραμμα της από αέρος χαλαζικής προστασίας, καθώς οι καλλιέργειες είναι δυναμικές και απαιτούν τη μέγιστη δυνατή προστασία.

Είναι γνωστό ότι την έναρξη εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα, ανακοίνωσε πριν δύο μήνες ο ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, υλοποιούνται από την 15η Απριλίου 2020, δύο συμβάσεις  ύψους 15 εκατ. ευρώ διάρκειας τεσσάρων ετών για την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος.

«Σκοπός του Προγράμματος είναι η καταστολή του χαλαζιού και η μείωση των επιπτώσεων στις αγροτικές καλλιέργειες, συμβάλλοντας στην προστασία των προϊόντων των παραγωγών καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ.

Όλοι συμφωνούν, ότι η ΠΕ Καβάλας και ιδιαίτερα η περιοχή του Δήμου Παγγαίου χρειάζονται άμεσα την ένταξή τους στο εν λόγω πρόγραμμα, αλλά μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑