Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 16th, 2020 | by fileto

0

Τα είχα να τα χαζεύω είπε στους αστυνομικούς

Ανεκτίμητης αξίας αρχαιότητες κατείχε 64χρονος στη Δράμα που συνελήφθη την Τετάρτη ύστερα από αστυνομική επιχείρηση του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

16072020arxaianomismata004 16072020arxaianomismata006Πρόκειται για λογιστή που φέρεται να είχε μετατρέψει σε… μουσείο το σπίτι του αλλά και το επαγγελματικό του γραφείο, απ’ όπου οι αστυνομικοί κατάσχεσαν 5.533 αρχαία νομίσματα, που σύμφωνα με την εξέταση αρμόδιας αρχαιολόγου, ανάγονται από την εποχή του Σιδήρου (9ος αιώνας π.Χ.), αντιπροσωπεύοντας όλες τις εποχές (Αρχαϊκή, Κλασσική, Ρωμαϊκή, Ελληνιστική), μέχρι την Βυζαντινή και Οθωμανική περίοδο.

Κατά την αστυνομική έρευνα εντοπίστηκαν στους παραπάνω χώρους, άλλα 69 αντικείμενα, όπως δαχτυλίδια, βραχιόλια, αιχμές βελών, ανθρώπινα ειδώλια, μενταγιόν κ.ά., που ανάγονται στις προαναφερόμενες εποχές, και ένα αγγείο (κάνθαρος) της Ελληνιστικής περιόδου (3ος αιώνας π.Χ.).

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο 64χρονος δήλωσε «συλλέκτης αρχαιοτήτων» και κατά την προανακριτική του εξέταση φέρεται να κατέθεσε ότι αγόρασε στο παρελθόν και σε βάθος χρόνων τα κατασχεθέντα αρχαία. Ο ίδιος κατείχε επίσης πλήθος βιβλίων και φύλλων χάρτου που αφορούσαν σε αρχαία νομίσματα, ηλεκτρονικούς χάρτες τοποθεσιών, καθώς και λίστες νομισμάτων με αντιστοιχίες τιμών.

Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου «περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», με την οποία οδηγείται στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Δράμας, ενώ τα κατασχεθέντα αρχαία νομίσματα και αντικείμενα θα αποσταλούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης για φύλαξη, εξέταση και τελική αρχαιολογική εκτίμηση.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑