Άποψη - Γνώμη

Published on July 19th, 2020 | by fileto

0

Οι Έλληνες μπορούν να σώσουν την παρτίδα του τουρισμού

Η κατάσταση στον χώρο του τουρισμού είναι πλέον προδιαγεγραμμένη μια και τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο τζίρος φέτος θα πέσει στο -65% του περσινού.

Ιδιαίτερα για τη Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα για την Θάσο και την Καβάλα, ήδη οι καταγραφόμενες πληρότητες είναι χαμηλές και από ότι δείχνουν τα πράγματα οι φορείς του τουρισμού στην περιοχή μας, αντί να είναι επιθετικοί και να ζητήσουν από την Πολιτεία λύσεις και βοηθήματα, περιμένουν να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι για να ξεκινήσουν την υποτονική γκρίνια τους!

Δεν γνωρίζω αν έχουν καταλάβει ότι η ιστορία του Προμαχώνα έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα εφόσον τουριστικοί πράκτορες στέλνουν τουρίστες από Ρουμανία και Βουλγαρία σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Σαντορίνη, τα νησιά του Ιονίου και την Ρόδο.

Άλλωστε και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι όσοι ηγούνται του Τουρισμού στην Κυβέρνηση έχουν περισσότερο στραμμένη την προσοχή τους στον Νότο και όχι στον Βορρά, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις ροές που παρατηρούμε στον αριθμό τουριστών που ήδη έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην περιοχή μας και τραβάνε σε άλλες κατευθύνσεις.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας κάνει το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε επιστολή της στον υπουργό και υφυπουργό Τουρισμού, του αναφέρει συγκεκριμένα: «Από αρχές Μαΐου 2020 είχαμε επισημάνει με επιστολή μας στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ξεκάθαρου πρωτοκόλλου εισόδου των οδικών τουριστών στη χώρα μας.

Δυστυχώς οι προτάσεις μας αυτές δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί η κατάσταση που σήμερα βιώνουμε και καλούμαστε να διαχειριστούμε.

Μετά την λήψη, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, του μέτρου του υποχρεωτικού τεστ πριν την είσοδο στη χώρα μας, οι κρατήσεις από τις βαλκανικές χώρες πάγωσαν και άρχισαν να ακυρώνονται και οι ήδη πραγματοποιθείσες.

Μέσα σε μια ημέρα οι πληρότητες που σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας φαινόταν πως μπορεί να έφθαναν στο 40 και το 50% έπεσαν στο 20%! Αυτό δε συνέβη όχι λόγω αυτού καθ΄ αυτού του μέτρου (το οποίο άλλωστε και εμείς είχαμε προτείνει), αλλά εξαιτίας του γεγονότος πως αυτό προβλέφθηκε κατόπιν εορτής, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, με αποτέλεσμα όποιος προγραμματισμός είχε γίνει να ανατραπεί και πάλι.

Προσπαθώντας να περιορίσουμε το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε και να τονώσουμε τη ζήτηση αναλάβαμε την πρωτοβουλία να προτείνουμε στα μέλη μας να «χρηματοδοτούν» το 50% του κόστους του τεστ για τους πελάτες τους, εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Παράλληλα εκτός από τις ακυρώσεις που δέχονται τα μέλη μας από τους οδικούς τουρίστες έχουν αρχίσει να έρχονται ακυρώσεις και από Έλληνες πελάτες μας.

 Και ο λόγος των ακυρώσεων αυτών είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενα των πελατών, η (εσφαλμένη) εικόνα που δημιουργείται πως οι προορισμοί στους οποίους υπάρχουν κρούσματα δεν είναι ασφαλείς.

Στο σημείο αυτό επανερχόμαστε στο αίτημα που έχουμε υποβάλει και με προηγούμενη επιστολή μας, προκειμένου να αποφευχθεί η (μη σκόπιμη ασφαλώς) έμμεση στοχοποίηση των περιοχών στις οποίες σημειώνονται κρούσματα, οι ανακοινώσεις να περιορίζονται σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων και να μην αναλύεται η χωρική κατανομή τους.

Εκτός ασφαλώς αν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τέτοιος που απαιτείται σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Είναι απόλυτα σαφές σε όλους μας πως τη φετινή χρονιά στόχος μας είναι να επιβιώσουμε εμείς και οι εργαζόμενοί μας και να διαφυλάξουμε, παράλληλα, την εικόνα της χώρας μας ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

Για τους ελέγχους στα χερσαία σύνορα τονίζουν ότι, αταρχάς αν αποφασίζουμε ως χώρα πως θέλουμε για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας να κλείσουμε επί της ουσίας τα σύνορά μας στους περισσότερους τουρίστες (γιατί αυτό έγινε με τον οδικό τουρισμό με βάση την απόφαση που λάβατε εν μέσω της τουριστικής περιόδου για υποχρεωτικό τεστ) τότε αφενός μεν η ίδια αντιμετώπιση θα πρέπει να υπάρχει ανεξάρτητα από το μέσο με το οποίο ο επισκέπτης μας έρχεται στη χώρα (οδικώς, με πλοίο ή αεροπλάνο) και αφετέρου δεν νοούνται «αποκλεισμοί» τουριστών βάσει της χώρας προέλευσης.

Αφού θα επισκέπτονται τη χώρα μας μόνο όσοι έχουν κάνει το σχετικό τεστ για ποιο λόγο στερούμε τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη χώρα μας σε τουρίστες από τη Σερβία ή τη Ρωσία για παράδειγμα;

Ως προς τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τώρα θέλουμε να επαναλάβουμε πως την παρούσα περίοδο τα ξενοδοχεία είτε άνοιξαν, είτε όχι δεν έχουν έσοδα. Και πώς θα μπορούσαν να έχουν έσοδα όταν η μέση πληρότητα δεν υπερβαίνει το 20% και σε πολλές περιοχές κινείται σε μονοψήφια νούμερα. Οι επιχειρήσεις αυτές πώς θα μπορέσουν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, στις δόσεις των ρυθμίσεων των ασφαλιστικών τους εισφορών και των υποχρεώσεών τους προς την εφορία; Πώς θα μπορέσουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ που είναι ένας φόρος που δεν συνδέεται με τα έσοδα της επιχείρησης;

Η μόνη λύση είναι ο εσωτερικός τουρισμός, αλλά κι αυτός δεν είναι σε καλή ροή μια και οι Έλληνες δεν έχουν χρήμα στην τσέπη για να πάνε διακοπές.

Μια γενναία απόφαση θα ήταν η χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση μαζικών ροών ημεδαπών τουριστών σε περιοχές που έχουν πληγεί, μετά τον Δεκαπενταύγουστο και αρχές Σεπτεμβρίου με επιδότηση ακόμη και της μετάβασής τους, αλλά και της διαμονής τους στο 100%, μέτρο που μπορεί να αποβεί ελαφρώς σωτήριο για την χασούρα των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και την συντήρησή τους τόσο των ιδιοκτητών όσο και των εργαζομένων μια και το φθινόπωρο, αλλά και ο χειμώνας θα είναι …βαρύς!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑