Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 26th, 2020 | by fileto

0

Ανησυχία ΕΟΔΥ για τα κρούσματα Ιού του Δυτικού Νείλου

Με αφορμή την εμφάνιση αυξημένων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα από τσιμπήματα κουνουπιών, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστούν την προσοχή στα μέτρα ατομικής προστασίας.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πλέον εγκατασταθεί στην Ελλάδα και περιστατικά της νόσου αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Την ίδια στιγμή, βάση της διεθνούς βιβλιογραφίας, ο ιός παρουσιάζει ενδημικότητα με εποχικές εξάρσεις και συχνά απρόβλεπτη γεωγραφική εξάπλωση.

“Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των πτηνών μέσω δήγματος (δαγκώματος) μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μπορούν να μολύνουν, παρεμπιπτόντως, ανθρώπους και άλλα θηλαστικά. Οι άνθρωποι θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές (“dead-end hosts”) της νόσου και δεν συμμετέχουν στην αλυσίδα μετάδοσης”, τονίζεται στην αναφορά του Υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, παρ’ ότι η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο και λιγότερο από το 1% εμφανίζει σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση), στην Ελλάδα εφέτος, επιπλοκές εμφάνισαν οι 5 από τους 6 ασθενείς που μολύνθηκαν.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, περισσότερο κινδυνεύουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών), καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ξάνθη, την Καβάλα (Νέστος) και τις Σέρρες, ενώ ο ιός, εντοπίζεται συνολικά στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

 

Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποια είναι τα συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο.

Ασυμπτωματική λοίμωξη: Το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν την ήπια μορφή της νόσου, που μπορεί να εκδηλωθεί συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, γενικευμένη αδυναμία/καταβολή, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις (εικόνα γριπώδους συνδρομής), ενώ επίσης μπορεί να παρουσιασθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, έμετοι, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος), δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων.

Σοβαρή μορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα που μολύνονται (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση). Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης και συμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, σύγχυση, κώμα), νευρολογικά συμπτώματα (αστάθεια, διαταραχές βάδισης και κινητικότητας, τρέμουλο, σπασμούς, παραλύσεις), σοβαρή μυϊκή αδυναμία, διαταραχές όρασης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑