Άποψη - Γνώμη

Published on July 26th, 2020 | by fileto

0

«Άδεια μύδια» τα θηρία του τουρισμού στην Τουρκία

Οι φιέστες του Ερντογάν τόσο στην Πόλη με την Αγία Σοφία, όσο και στην επέτειο του ψευδοπραξικοπήματος ουσιαστικά είναι ο φερετζές του Ταγίπ με τον οποίο θέλει να κρύψει την γύμνια του τουριστικού Βατερλώ της Τουρκίας.

Η Τουρκία έμεινε εκτός της λίστας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες για τις οποίες άνοιξε τα σύνορά της από 1η Ιουλίου. Βαρύ το πλήγμα στον τουρισμό της Τουρκίας. Βουλευτής της τουρκικής αντιπολίτευσης εξηγεί στο Sputnik γιατί παραμένει η χώρα του σε τουριστικό αποκλεισμό και αποτυπώνει την κατάσταση στον κλάδο.

Η Τουρκία σημείωσε πτώση κατά 41,9% σε ετήσια βάση στον τουρισμό το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», επικαλούμενο την τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι «θεσμικοί» του τουρισμού…

Οι τουρκικές αρχές για να σπεκουλάρουν πάνω σε ένα σοφτ σενάριο αναφέρουν ότι οι εγχώριες τουριστικές δαπάνες της χώρας από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν στις 4,6 δις. λίρες (671 εκατομμύρια δολάρια) από τα 7 δις. λίρες (1 δισεκατομμύριο δολάρια) που είχε συγκεντρώσει το κρατικό ταμείο το ίδιο τρίμηνο του 2019.

Αναφέρουν ότι οι εγχώριοι τουρίστες πραγματοποίησαν συνολικά 6,8 εκατομμύρια ταξίδια κατά το πρώτο τρίμηνο, μειωμένα κατά 38% από το πρώτο τρίμηνο του 2019. Εν τω μεταξύ, τα εσωτερικά ταξίδια με μία ή περισσότερες διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 43,5%, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ οι ταξιδιώτες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 510 τουρκικές λίρες (74$) ανά ταξίδι, από 496 λίρες (72$) κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Δίνουν δε την ψευδαίσθηση ότι τα τουριστικά έσοδα της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 11% ετησίως στα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ο τουριστικός τομέας της Τουρκίας, βασικός συντελεστής στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, έκλεισε τον Μάρτιο στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του θανατηφόρου κορονοϊού.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας στην επαρχία της Αττάλειας, πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αττάλειας, Οσμάν Τσετίν Μπουντάκ, σχολίασε στο Sputnik την κρίσιμη κατάσταση στον τουριστικό τομέα στην Τουρκία, η οποία προέκυψε λόγω της επιδημίας του κορονοϊού και επιδεινώνεται από την καθυστέρηση της επανέναρξης των πτήσεων με χώρες που αποτελούν τουριστικές «δεξαμενές» για την Τουρκία, όπως η Γερμανία και η Βρετανία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις χώρες που πήραν «πράσινο φως» για ανοιχτά σύνορα με την Ευρώπη, όπως επίσης και η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας για το 2019, ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών στη χώρα μετά τη Ρωσία, προέρχεται από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ιράν.

Αυτό είναι ψευδές μια και η κίνηση από τον Βορρά στα μεγαθήρια της Αττάλειας προέρχεται από την Ουκρανία με πακέτα «ψόφια» στο 1/3 της τιμής που δίνουν οι Έλληνες στους αντίστοιχους τουρίστες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ασφάλεια του αεροδρομίου στην πόλη προορισμού αξιολογείται προσδιορίζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων της COVID-19 και οι πτήσεις προγραμματίζονται βάσει αυτού. Ωστόσο, η Τουρκία δεν παρέχει ακόμη δεδομένα σχετικά με τα κρούσματα της COVID-19 ανά επαρχία, αλλά μόνο συνολικά για τη χώρα, με αποτέλεσμα ο εν λόγω οργανισμός να μην μπορεί να αξιολογήσει ακριβώς το επίπεδο ασφάλειας των πτήσεων προς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο τουριστικός τομέας, ο οποίος παρέχει εργασία σε περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα, προς το παρόν δεν λειτουργεί για το 70%. Προφανώς, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η κατάσταση δεν θα αλλάξει.

Για περίπου οκτώ μήνες είναι άνεργοι οι εργαζόμενοι του τουρισμού στις παραθαλάσσιες περιοχές, όπως οι επαρχίες της Αττάλειας, των Μούγλων και του Αϊδινίου, καθώς και οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, με αριθμό περίπου 700.000 άτομα. Εάν αυτό συνεχιστεί περαιτέρω, θα παραμείνουν άνεργοι μέχρι την επόμενη σεζόν» κατέληξε ο Μπουντάκ.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία, λόγω του κορωνοϊού, η κίνηση Ελλήνων ταξιδιωτών προς την Κωνσταντινούπολη και άλλες περιοχές της Τουρκίας, είναι  μηδενική. Ωστόσο τα σημάδια που διαβάζουν στην αγορά, οι τουριστικοί πράκτορες που δραστηριοποιούνταν στην γειτονική χώρα, προμηνύουν απουσία ανάκαμψης και μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το θέμα της Αγίας Σοφίας, μπορεί να έχει γίνει viral παγκοσμίως και να έχει προκαλέσεις αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς, αλλά τους Έλληνες κυρίως θα κρατήσει μακριά από την Τουρκία, η τουρκική επιθετικότητα και οι συνεχείς προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας.

Όσοι έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν το κλίμα στην ελληνική τουριστική αγορά, βλέπουν την κίνηση από πλευράς Ελλάδος προς Τουρκία, να πέφτει στα χαμηλά επίπεδα της περιόδου 1991-1999.

Σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις Ελλήνων τουριστών στην Τουρκία, πέρυσι, το 2019, περί τις 460.000-500.000 Έλληνες ταξίδεψαν σε διάφορα μέρη της Τουρκίας, οδικώς, αεροπορικώς ή , από τα νησιά μας και ακτοπλοϊκώς.

Φέτος πάπαλα!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑