Άποψη - Γνώμη

Published on August 3rd, 2020 | by fileto

0

Το “εργαλείο” Διακομματική για τη Θράκη και το ζητούμενο

 

Για μια ακόμη φορά, μια ακόμη Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη από έναν άλλον Μητσοτάκη.

Τότε στο μακρινό 1993 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πήρε την πρωτοβουλία και με πρωτεργάτη την Βιργινία Τσουδερού δημιούργησε μια Επιτροπή η οποία όμως παρά τις αμφισβητήσεις κατέληξε στα περίφημα αναπτυξιακά κίνητρα της Θράκης από τα οποία όμως ελάχιστοι ετίμησαν μια και οι περισσότεροι τα είδαν ως «αρπαχτή»!

Προίκα της Αναπτυξιακής εκείνης εποχής που κόστισε δισεκατομμύρια δραχμές, τα βιομηχανική κτήρια φαντάσματα, μηχανήματα που ταξίδεψαν σε άλλες περιοχές πέριξ των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης και επιδοτήσεις που έγιναν βίλες στα βόρεια προάστια με πισίνες και ακριβές λιμουζίνες!

Για την μειονότητα αξίζει να θυμηθούμε ότι τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνέδεσε το όνομά του και με ένα άλλο ιστορικό μέτρο, τον εκλογικό νόμο που έθεσε ως προϋπόθεση εισόδου στην Βουλή το πανελλαδικό πλαφόν 3%, απόρροια του οποίου ήταν να καταδικαστούν οριστικά οι μειονοτικοί συνδυασμοί και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι της Μειονότητας εκτός Βουλής. Το συγκεκριμένο μέτρο υιοθετήθηκε ακριβώς με αυτόν τον στόχο, να αποκλείσει τους μειονοτικούς ανεξάρτητους συνδυασμούς.

Παρά την σύντομη παραμονή του στην Πρωθυπουργία την περίοδο 1990-1993, υπηρέτησε τον πολιτικό στίβο πλέον του μισού αιώνα από διάφορα πόστα. Ως Πρωθυπουργός άφησε την σφραγίδα του και στην ιστορία της Μειονότητας.

Ήταν Μάιος του 1991, μετά από μία ταραγμένη περίοδο, όταν η Θράκη θυμίζει καζάνι που βράζει. Κι αυτό γιατί οι σκληρές εθνικές πολιτικές, οι αλλεπάλληλες απαγορεύσεις, το κλείσιμο των Συλλόγων, η δίωξη κάθε τι μειονοτικού, οδήγησε σε επεισόδια και εκφράσεις που έφεραν τις δύο πληθυσμιακές ομάδες την μία απέναντι στην άλλη. Όχι μόνο αυτό, αλλά η οικονομική ανέχεια δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Μαζί με αυτήν και οι διοικητικές απαγορεύσεις και περιορισμοί που είχαν βάλει στόχο κάθε τι μειονοτικό.

Ήταν εμφανές ότι χρειαζόταν μία πολιτική πρωτοβουλία ισχυρή για να εκτονώσει την κατάσταση και να οδηγήσει σε μία νέα εποχή.

Η μειονοτική ιστορία αλλάζει κυριολεκτικά σελίδα με την έλευση του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Κομοτηνή με αφορμή τον εορτασμό των Ελευθερίων στις 14 Μαΐου 1991.

Ο Πρωθυπουργός διακήρυξε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας για τους πολίτες της Μειονότητας. Από τη μία η παραδοχή από τα πιο επίσημα χείλη ότι μέχρι σήμερα η Μειονότητα όντως υφίστατο πολιτικές διοικητικών ενοχλήσεων και απαγορεύσεων κι από την άλλη η νέα εποχή που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός. Και μόνο η παρουσία του στην περιοχή αναδεικνύει την σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και την προοδευτικότητα που διέκρινε τον ίδιο. Αναμφισβήτητα, η διακήρυξη εκείνη έμεινε στην ιστορία και μνημονεύεται από κάθε πολιτικό σε αναφορές στην κρατική πολιτική που ασκείται στην Θράκη.

Και μπορεί το σύντομο διάστημα που παρέμεινε στην Πρωθυπουργία της χώρας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να μην είχε την δυνατότητα να εφαρμόσει στην πράξη την πολιτική που ο ίδιος διακήρυξε, ωστόσο έκανε μία πολύ καλή αρχή.

Ήταν τόσο μεγάλο το βήμα που τη δεκαετία του 1990 η Μειονότητα για πρώτη φορά στην ιστορία της πήρε μία ανάσα από τις σκληρές πολιτικές καταπίεσης.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση που ήρθε μετά αυτή του ΠΑΣΟΚ έριξε γέφυρες και έφερε κάτι άλλο, την συνδιοίκηση στη Θράκη.

Και ερχόμαστε στο σήμερα.

Η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τις επιδιώξεις της με το δόγμα Νταβούντογλου για τη Θράκη και ζητά άμεση εκλογή των Μουφτήδων από τη βάση.

Μια επιδίωξη η οποία θα φέρει ανατροπές και μάλιστα το χριστιανικό στοιχείο σε δύσκολη θέση.

Επιζητά περισσότερες ελευθερίες στους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, αλλά αυτό πραγματικά μοιάζει ουτοπία, εφόσον έχουν όλα τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά αυτοί θέλουν κάτι άλλο.

Θέλουν να έχουν συλλόγους και σωματεία με την ένδειξη στην ταμπέλα «τουρκικός», «τουρκική», πράγμα απαράδεκτο μια και δεν απορρέει από καμιά συνθήκη, ιδιαίτερα αυτή της Συνθήκης της Λωζάνης!

Ουσιαστικά πολύ θα ήθελαν οι Τούρκοι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης να γινόταν μόνο Θράκης, γιατί έτσι θα είχαν την δυνατότητα ενός αντιπεριφερειάρχη στη Ροδόπη και γιατί όχι στη Ξάνθη!

Η Διακομματική Επιτροπή έρχεται και σε μια περίοδο με τους Τούρκους και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να γίνεται επιθετικός και απροσδιόριστος αν και προβλέψιμος με το εφεύρημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που δεν είναι άλλο από συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και γενικότερα της ΝΑ Μεσογείου!

Ελπίζουμε η Επιτροπή να μην αφήσει κανένα παράθυρο επιδιώξεων ή πατημάτων μια για την γείτονα, μια και παραδόξως την ίδια στιγμή που δημιουργήθηκε η Επιτροπή, ήδη κλιμάκια του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ξεκινούν διάλογο με ατζέντα την οποία ουδείς γνωρίζει!

Όσο για την Ανατολική Μακεδονία θα πρέπει να επιλέξει αν θα πρέπει ότι αφορά οικονομικά και θέματα ανάπτυξης που ίσως τεθούν από την Επιτροπή να είναι ισόρροπα και ισότιμα για όλες της ΠΕ της ΑΜ-Θ, ενώ για Εθνικά Ζητήματα, να υπάρχει η κόκκινη γραμμή που χωρίζει με τον Νέστο την Αν. Μακεδονία από τη Θράκη!

Το θέμα θέλει ψυχραιμία και σοφία από όσους θα το διαχειριστούν, ενώ κάθε εμμονή θα πρέπει να μπαίνει σε διάλογο και να αναλύεται επισταμένα!

2 συνημμένα


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑