Δεν ήταν ανάγκη εν τέλει η εισαγγελία Π..." /> Ο κορωνοϊός δεν είναι …φάρσα!

Άποψη - Γνώμη μεσαίωνας

Published on August 9th, 2020 | by fileto

0

Ο κορωνοϊός δεν είναι …φάρσα!

Δεν ήταν ανάγκη εν τέλει η εισαγγελία Πρωτοδικών να προχωρήσει σε παρέμβαση σχετικά με την υπόθεση των σεναρίων συνωμοσίας που αναρτούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταστρατηγούν επικίνδυνα την εφαρμογή των μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας.

Τελικά το έκανε και σε προκαταρκτική εξέταση η οποία διενεργείται από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Νικόλαο Στεφανάτο μετά και την αποστολή από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, στοιχείων με τα επίμαχα δημοσιεύματα και αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία προτρέπουν τους πολίτες με θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορωνοϊό, να αγνοήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης που εφαρμόζονται για την προστασία των πολιτών από την Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο οποίος πριν από λίγες μέρες έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως «η πανδημία δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής ή για σενάρια συνωμοσίας. Θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο».

Μάλιστα ο υπουργός που έγινε το «κόκκινο πανί» για τους συνωμοσιολόγους,  κατέστησε σαφές πως «σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη μας, κυριαρχεί η ευθύνη και η συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας. Η πολιτεία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας, από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές».

Μεγάλη διάδοση είχε πρόσφατα και ένα ποστ, το οποίο καλούσε τους πολίτες να μη συμμορφωθούν στο μέτρο της χρήσης μάσκας, καθώς μπορούν να επικαλεστούν το άρθρο 5 του Συντάγματος. «Μάθετε τα δικαιώματά σας, στην αγνωσία μας ποντάρουν!» έγραφε συγκεκριμένα.

Στη Δημοκρατία ο καθένας έχει το δικαίωμα της έκφρασης των αντιρρήσεων του για κάθε δημόσιο θέμα που προκύπτει.

Από την άλλη υπάρχει και είναι νομικά κολάσιμη η διασπορά ψευδών ειδήσεων ιδιαίτερα όταν αφορά τη Δημόσια Υγεία.

Στο άρθρο 187, του Ποινικού Κώδικα για την διασπορά ψευδών ειδήσεων αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση ως τρία έτη ή  χρηματική ποινή.

Και συμπληρώνει: «Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή  χρηματική ποινή».

Πέρα από τα νομικά υπάρχει και η ωμή πραγματικότητα.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου κάλεσε τους δύσπιστους να βρεθούν στις ΜΕΘ για να δουν τους ανθρώπους που νοσούν με κορωνοϊού.

Στους δύσπιστους και τους συνωμοσιολόγους απευθύνθηκε η Αναστασία Κοτανίδου, η οποία όταν ρωτήθηκε για τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της πανδημίας, τους κάλεσε να βρεθούν στις ΜΕΘ για να δουν από κοντά την κατάσταση των ανθρώπων που νοσούν με Covid-19:

«Εγώ τους καλώ να έρθουν στις ΜΕΘ και να δουν τους ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να πειστούν ότι υπάρχει και είναι κάτι που μπορεί να προσβάλει τον οποιονδήποτε, από ένα μικρό μωρό μέχρι έναν άνθρωπο άνω των 100 ετών. Δεν έχει ηλικία.

Όποιος δεν το πιστεύει μπορεί να δει τις εικόνες που βλέπουμε στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ή τις εικόνες που βλέπαμε μέχρι προσφάτως στη γειτονική Ιταλία. Και οι Ιταλοί έχουν ένα ποσοστό των ανθρώπων που ήταν δύσπιστοι, όμως μετά από αυτά που είδαν θεωρώ ότι έχουν πειστεί”, είπε η κυρία Κοτανίδου.

Εν συνεχεία, η καθηγήτρια σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ: «Ευτυχώς τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Μας ανησυχούν όσοι μπαίνουν στο νοσοκομείο με συμπτώματα. Τα περισσότερα κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι ασυμπτωματικά και αφορούν νέους ανθρώπους.

Το κακό είναι ότι οι νέοι μπορεί να νοσήσουν χωρίς να το καταλάβουν και να μεταφέρουν τον ιό σε πολύ κόσμο», ενώ τόνισε πως “Ελπίζω να αποφύγουμε το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας σε ανοιχτούς χώρους. Κι αυτό θα γίνει εάν συμμορφωθούμε με τα μέτρα που έχουμε περάσει».

Εδώ ως φαίνεται συγκρούονται δυό κόσμοι.

Η επιστήμη και η …πολιτική.

Μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να κυκλοφορούν από την αρχή της πανδημίας, προσφέροντας δημιουργικές (και αδικαιολόγητες) εξηγήσεις για το γιατί και τον τρόπο με τον οποίο ο κορωναϊός έφτασε σε τέτοιο σημείο σε όλο τον κόσμο. Ένα βίντεο – που ονομάζεται «Plandemic» – έκανε τους γύρους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για τις μάσκες και ότι «ενεργοποιούν» τον ιό και ότι η λήψη εμβολίων στο παρελθόν μας έκανε πιο ευάλωτους στην ασθένεια.

Οι θεωρίες συνωμοσίας υπήρχαν για πάντα. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά -για την προέλευση του ιού, την παγκόσμια οικονομία, τους πολιτικούς μας, τις θέσεις εργασίας και το μέλλον – καθιστώντας το COVID-19 πρωταρχικό στόχο για αυτούς τους μύθους .

«Οι άνθρωποι ελκύονται από θεωρίες συνωμοσίας σε περιόδους κρίσης και αβεβαιότητας, και αυτό είναι σίγουρα μια από αυτές τις εποχές», δήλωσε η Karen Douglas , καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ!


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑