Άποψη - Γνώμη

Published on August 23rd, 2020 | by fileto

0

Τι κρύβουν τα αδήλωτα τετραγωνικά;

Θεωρώ ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ψάχνει μια φόρμουλα να μετακυλήσει στους ταλαίπωρους πολίτες την νομοτελειακή υποχρέωσή του να ενισχύει τα οικονομικά των Δήμων μια και εκείνο εισπράττει και εκείνο μοιράζει για λογαριασμό του, ένα κάρο έμμεσους φόρους.

Ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος για μια ακόμη φορά βρήκε τσάρκα στα κανάλια και τόνισε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά πέραν της 31ης Αυγούστου και μετά θα πέσουν πρόστιμα, ενώ επίσης για μια ακόμη φορά θύμισε ότι με την  απόφαση που έχει ληφθεί σώθηκαν πολλοί από πρόστιμα και απαλλάχθηκαν από την ατομική ευθύνη ρυθμίζοντας οριστικά τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα.

Το μόνο που είναι σίγουρο και το γνωρίζουν οι πέτρες σε αυτό τον τόπο όπου αφθονούν, οι Δήμοι τα επόμενα χρόνια θα εισπράξουν εκατοντάδες εκατομμύρια  ευρώ χωρίς να σπαταλήσουν χρόνο και έργο οι υπηρεσίες τους.

Ναι πρόκειται για τους Δήμους που έχουν μάθει στην αρπαγή και στην αρπαχτή από το υστέρημα των δημοτών τους και τους κατοίκων τους που πληρώνουν βογκώντας τα υπέρογκα δημοτικά τέλη για ΤΑΠ, καθαριότητα και δημοτικό φωτισμό μέσω της πρωτότυπης εφεύρεσης των λογαριασμών της ΔΕΗ η οποία κόβει το ρεύμα ακόμη και για οφειλές τρίτων!

Με την απειλή των προστίμων για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση κάνει έφοδο στις τσέπες των συνηθισμένων υποζυγίων και τους ζητά πέρα από ΕΝΦΙΑ, τέλος ακίνητης περιουσίας, φόρους, τέλη καθαριότητας και τέλη φωτισμού, ΕΡΤ, και ότι άλλο μπορεί κάποιος να φανταστεί να δηλώσουν τα «αδήλωτα» τετραγωνικά τους για να προστατεύσουν τις περιουσίες των ακινήτων που έχουν καταντήσει βραχνάς ακόμη και όσους έχουν την ατυχία να διαθέτουν ένα σπίτι στο χωριό που δεν το κατοικούν και δεν μπορούν να το ξεφορτωθούν!

Πολύ σωστά θα έλεγα χαρακτηρίζει την όλη εφόρμηση, μεγάλη παγίδα η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), με αφορμή την επικείμενη μη παράταση της διαδικασίας δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών σε ειδική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας).

Όπως σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ, «αυτό συνεπάγεται ότι όσοι δεν προλάβουν να δηλώσουν τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους μέχρι τις 31 Αυγούστου,  θα υποχρεωθούν στη συνέχεια να καταβάλουν στους οικείους δήμους δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, αναδρομικά έως και το 2010.

Αυτό θα συμβεί επειδή από το 2014 έχει νομοθετηθεί ότι το όριο παραγραφής υποχρεώσεων προς τους δήμους δεν είναι τα πέντε χρόνια, όπως ισχύει με οφειλές προς τον στενό δημόσιο τομέα, αλλά τα 20 χρόνια. Στη συνέχεια αποφασίστηκε ότι η παραγραφή αυτή θα ξεκινήσει να ισχύει από το 2010 και μετά για λόγους ισονομίας και θα αυξάνεται κατά ένα χρόνο ετησίως μέχρι το 2030, όταν δηλαδή θα συμπληρωθεί η 20ετία.

Έτσι, αν αναγνωριστεί αναδρομική οφειλή προς τον δήμο το 2020, αυτή έχει ως αφετηρία το 2010. Αν αυτό συμβεί το 2021, η οφειλή θα είναι 11ετής, πάλι με έτος εκκίνησης το 2010, έως ότου συμπληρωθεί η 20ετία, το 2030.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της εθελοντικής δήλωσης των επιφανειών των ακινήτων επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα των μεγάλων χρεώσεων τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που ζητούσαν οι δήμοι ανά την επικράτεια.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας των διαφόρων διαδικασιών νομιμοποίησης / τακτοποίησης ημιυπαίθριων ή αυθαίρετων τμημάτων των ακινήτων. Από αυτές, αυξήθηκαν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων.

Ωστόσο, παρότι είναι πλέον κανονικά δηλωμένα και φορολογούνται μέσω του ΕΝΦΙΑ, δεν υπήρξε και αντίστοιχη ενημέρωση των λογαριασμών της ΔΕΗ και συνεπώς και των αρχείων των δήμων, με αποτέλεσμα όταν οι υπηρεσίες των τελευταίων διαπίστωναν την αναντιστοιχία, έσπευδαν να χρεώσουν αναδρομικά τέλη δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Η διαπίστωση αυτή από την πλευρά των δήμων συνέβαινε κατά κανόνα όποτε ζητούνταν από τον ιδιοκτήτη βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ.

Η βεβαίωση αυτή είναι ένα από τα δεκάδες απαραίτητα έγγραφα για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία ή μίσθωση ακινήτου.

Έτσι, αρκετοί ιδιοκτήτες που ήθελαν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ήταν «όμηροι» της σχετικής δυστοκίας και είχαν εμπλακεί σε διαμάχες με τους οικείους δήμους. Ασφαλώς, αρκετές συναλλαγές ματαιώθηκαν ή χρειάστηκαν πολλούς μήνες έως ότου ολοκληρωθούν.

Η λύση επιχειρήθηκε να δοθεί με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δήλωσης, μέσω ειδικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ (www.tetragonika.govapp.gr).

Η πλατφόρμα ξεκίνησε να λειτουργεί στις 27 Φεβρουαρίου. Όσοι προχώρησαν στη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων τους, δηλώνοντας εκ νέου τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα, απαλλάσσονται από τυχόν πρόστιμα και προσαυξήσεις για προγενέστερα έτη. Αντιθέτως, η χρέωση με τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και τελών θα αρχίσει να υπολογίζεται μόνο από την 1η Ιανουαρίου του 2020, ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.

Με άλλα λόγια έρχεται άλλη μια κατραπακιά σε όσους έχουν ακίνητα στην χώρα αυτή που πραγματικά αποτελεί βραχνά και βαρίδιο, σε σημείο να θέλεις να απαλλαγείς, αλλά να μην μπορείς λόγω της κατάστασης στην αγορά του real estate.

Θυμάστε εκείνο το σλόγκαν: «αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις;».

Πόσα χρόνια πέρασαν και συνεχώς ότι δηλώσεις όχι απλά δεν το σώζεις, αλλά στο φορτώνουν ως αμαρτία και συ ως Σίσυφος συνεχίζεις την αιώνια τιμωρία σου!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑