Άποψη - Γνώμη

Published on August 30th, 2020 | by fileto

0

Οι προσευχές έπιασαν τόπο τα παιδιά πέρασαν στα πανεπιστήμια

Διαβάζω σε εκκλησιαστική ιστοσελίδα ότι μια υποψηφία είχε στείλει σε έναν αρχιμανδρίτη μια επιστολή σύμφωνα με τη οποία παρακαλούσε να μνημονεύσει το όνομά της στις προσευχές του και αυτή να περάσει στην σχολή που επιθυμούσε.

Η υποψηφία του γράφει: «σας είχα στείλει πριν καιρό να σας ζητήσω να μνημονεύσετε κάποια ονόματα, (μαζί με το δικό μου) καθώς έδινα πανελλαδικές εξετάσεις.

Θέλω να σας ευχαριστήσω από την ψυχή μου για τη διακονία σας, και κυρίως ευχαριστώ την Παναγία για τη μεσιτεία της, αλλά και όλους τους Αγίους έναν- προς έναν, στους οποίους ακούμπησα την αγωνία μου, και με συνόδευσαν σε όλο αυτό τον αγώνα, ενισχύοντάς με πνευματικώς.

Η αλήθεια είναι πως διένυσα ένα μακρύ ταξίδι, μέχρι και σήμερα που βγήκαν τα αποτελέσματα- στο οποίο κάθε Άγιος που εόρταζε ή που τον επικαλέστηκα, ένιωσα ότι ήταν κοντά μου και μετέφερε στον Κύριο, τη θέληση μου για να με αξιώσει να γίνω φοιτήτρια.

Υπήρξαν τόσες πολλές φορές, που σκεφτόμουν οτι με το να αποστέλλω συνεχώς ονόματα για μνημόνευση, σε ναούς και μοναστήρια, επιβάρυνα τους ανθρώπους που τα λάμβαναν ανάμεσα στις τόσες άλλες τους ποιμαντικές έννοιες, δραστηριότητες και προσευχές, και δεν ήθελα να κουράσω κανέναν σας.

Όμως άφησα πίσω την όποια υπερηφάνεια της ατολμίας, και προσευχήθηκα να μου ανοίξει ο Θεός, ένα παραθύρι πιο κοντά Του. Του το ζήτησα με πολύ απλό και θα έλεγα παιδικό τρόπο. Αλλά με πιστή και θέληση να με αξιώσει για να καταφέρω να Τον αγαπώ ακόμη περισσότερο, απο όσο Τον αγαπώ ήδη…

Από σήμερα, είμαι φοιτήτρια στη θεολογική σχολή του ΕΚΠΑ στο τμήμα ποιμαντικής θεολογίας& θρησκειολογίας.

Μια υπέροχη σχολή, την οποία επέλεξα ως πρώτη μου επιλογή, διότι ήθελα να σπουδάσω όσα σχετίζονται με Εκείνον.

Δεν θα μπορούσα λοιπόν, να μην σας ευχαριστήσω για τις προσευχές σας».

Η πίστη σε έναν σκοπό και η ελπίδα ότι μια προσευχή θα ήταν μοχλός υποβοήθησης και καλής ψυχολογίας στην επίτευξή του δεν είναι απορριπτέος!

Κάθε χρόνο μάλιστα επίσκοποι και ιερείς τελούν λειτουργίες και εκπέμπουν προσευχές ομού μετά των υποψηφίων προκειμένου να τα πάνε καλά και να γράψουν στις εξετάσεις με την βοήθεια του Θεού.

Από εκεί και πέρα καλό είναι πέραν των προσευχών και των παρακλήσεων να υπάρχει και η συμμετοχή του υποψηφίου στην μελέτη η οποία είναι κι αυτή ικανός παράγοντας για να πετύχει κάποιος σε μια πανεπιστημιακή σχολή.

Ενδιαφέρον έχει η απάντηση εκ του Γέροντος Αθανασίου, του αρχιμανδρίτου στον οποίο επευθύνθηκε η ευχαριστήρια επιστολή και φιλοξενείται στην εκκλησιαστική ιστοσελίδα.

Γράφει ο Γέροντας: «Χριστός Ανέστη ! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Με ιδιαιτέραν χαράν, μου έδωσαν οι Μοναχοί τα ευλαβή ονόματα σας, τα οποία ήδη μνημόνευσα και θα προσεύχομαι για όλους σας ! Σύντομα με την Χάρη του Θεού μας θα δείτε αλλαγές στο καλύτερο. Οι ασθένειες είναι δώρα Θεού. Μην φοβάστε γενικότερα. Ήδη αυτοί που ταλαιπωρούνται σε αυτό το γήινο και πρόσκαιρο πέρασμα μας, θα έχουν θέση εις τα Δεξιά του Ουρανίου Πατρός μας !

Μην φοβείσθε ! Η ψυχολογία σας να αλλάξει. Να αγαπάτε εξ όλης της ψυχής σας και εξ όλης της διανοίας σας πρώτα τον Χριστόν και Θεόν μας και μετά τους υπολοίπους, αν το πετύχετε αυτό θα έχει κερδίσει !

Σπάνια απαντώ σε επιστολές, γιατί είναι εκατοντάδες. Όμως κάτι με προέτρεψε να σας απαντήσω και να σας δώσω το προσωπικό μου τηλέφωνο, για μηνύματα όποια ώρα θέλετε και τηλέφωνα απαντώ όταν έχω λίγο χρόνο και σε έκτακτες περιπτώσεις.

Ζει Κύριος ο Θεός Αναστημένος εις τους ατελευτήτους αιώνες. Αμήν».

Μάλιστα ανατρέχοντας σε άλλα εκκλησιαστικά σάιτ διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και ειδική προσευχή για τους υποψηφίους που σε κάποιο σημείο της αναφέρει: «Ἡ πάσα νεολαία, προσδοκᾶ Χριστέ μου, ἐπιτυχίας κομίσαι ὠφέλειαν, ἐκ τῶν ποικίλων ἀγώνων, αὐτῆς τῆ ρώμη σου.

Λαλῆσαι εἰς τὰ ὦτα, μαθητῶν καὶ νέων, τὰ ἀκριβῆ καὶ τὰ ἄριστα Παναγνέ,

κατὰ τὴν ὥραν αἰτοῦμεν,τῶν ἐξετάσεων.

Πάνσοφε Χριστέ μου Ἰησοῦ, ἡ πηγὴ τῆς ὄντως σοφίας, φώτισον δεόμεθα, ταῖς ἐνεργείαις σου, ὅπως ἔχωσιν ἅπαντες,ἐν τὴ ἐξετάσει, νοῦν ὀξὺν καὶ γρήγορον,

εἰς τὸ συγγράψασθε, πάσας τὰς ὀρθᾶς ἀποκρίσεις,ἐν ταῖς ἐρωτήσεσι Σῶτερ,

ταῖς ὑποκειμέναις αὐτοῖς πάντοτε».

Μάλιστα υπάρχουν και προστάτες Άγιοι για τις Εξετάσεις και αυτοί είναι: «Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας (12η Φεβρουαρίου) και οι Όσιοι Διονύσιος «ο ρήτωρ» και ο υποτακτικός του Άγιος Μητροφάνης ο Πνευματικός (9η Ιουλίου).

Όλα αυτά τα παραθέτω όχι για να χλευάσω, ούτε για να περιπαίξω όσους πιστεύουν στη δύναμη της πίστης και της προσευχής, αλλά για να καταδείξω ότι υπάρχει και αυτή η πλευρά της αποδοχής, η οποία θα πρέπει να δώσει ώθηση ποιοτικής αναβάθμισης και στις βάσεις εισαγωγής των νέων φοιτητών μας στα πανεπιστήμια και οι οποίες κατακρημνίζονται και οδηγούν τους νέους μας σε σχολές με υποτυπώδη γνωστικά εφόδια και με αβέβαιο μέλλον!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑