Άποψη - Γνώμη

Published on September 6th, 2020 | by fileto

0

Ο αμφίσημος λόγος του Νότη Μηταράκη

Δεν μας τα λέει καλά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος ολοκλήρωσε προ ημερών μια περιοδεία στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Βόρειο Ελλάδα!

Αρχικά δεν καταλάβαμε αν τελικά επεκτείνεται η «δομή φιλοξενίας» των παράνομων μεταναστών στο μεθοριακό φυλάκιο Ορεστιάδας με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός, κατά την διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της Χίου (!) και της συζήτησης με τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η χωρητικότητα της δομής θα αυξηθεί από τα 500 άτομα τουλάχιστον στα 1.000 μπορεί και στα 5.000 χιλιάδες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το νομό Έβρου ο κ. Μηταράκης, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση προχωράει στην επέκταση της υπάρχουσας δομής στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, δηλαδή του ΚΥΤ και του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, που αυτή την στιγμή φιλοξενούν περίπου 500 αλλοδαπούς, ώστε να έχει χωρητικότητα ταυτόσημη με αυτή της Σάμου, όπου θα φιλοξενούνται πάνω από 5.000 αλλοδαποί.

Συγκεκριμένα, ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης για την Σάμο σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, προβλέπει ότι  θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή κλειστή , θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000 ατόμων.

Ο διάλογος του υπουργού Νότη Μηταράκη και οι απαντήσεις του στο δημοτικό συμβούλιο Χίου:

Δημοτικός σύμβουλος: «Θα σας ρωτήσω ευθέως. Θα σκεφτόσαστε να κάνετε αυτά που κάνετε στην Χίο για παράδειγμα στον Έβρο; Θα σκεφτόσαστε να ζητήσετε από το δημοτικό συμβούλιο του Έβρου, της Αλεξανδρούπολης, δεν ξέρω πόσους δήμους έχει μου διαφεύγει, ότι θέλω να κάνω μια δομή εδώ. Να κάνω ΠΡΟΚΕΚΑ, να κάνω και υγειονομικά. Θα σκεφτόσαστε να το ζητήσετε από εκεί πέρα»;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: «Η απάντηση είναι ναι και ήδη επεκτείνουμε το Φυλάκιο που

Δημοτικός σύμβουλος: «Ωραία, εντάξει. Τι χωρητικότητα κύριε υπουργέ»;

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: «Ταυτόσημη περίπου με της Σάμου».

Αν συμβεί αυτό ουσιαστικά πάει περίπατο η διασφάλιση των δεσμεύσεων ότι στη Θράκη δεν θα στηθεί κέντρο φιλοξενίας παράτυπων και παράνομων μεταναστών, αν και σήμερα αν μετρήσει κανείς όσους διαμένουν κατά το ρητό «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», θα ανεβάσουμε πυρετό!

Τέλος Μαρτίου του 2012, οκτώ χρόνια πίσω!

Διαβάζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνουν Κέντρα Φύλαξης Μεταναστών στη Θράκη στο πλαίσιο του σχεδιασμού που υπάρχει για 30 κέντρα σε όλη την Ελλάδα ανοίγει τη σχετική κουβέντα.

Σκληρή κριτική ασκεί και ο Γιώργος Παυλίδης, (ο αείμνηστος σήμερα, αντιπολίτευση τότε στην ΠΑΜ-Θ) ο οποίος, με ανακοίνωσή του επιτίθεται και εναντίον της ηγεσίας της Περιφέρειας θεωρώντας ότι συζητά το ενδεχόμενο αυτό.

Από την πλευρά της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης φέρεται αντίθετος σε ένα τέτοιο σχέδιο και, από τις κινήσεις όλων των παραγόντων, φαίνεται ότι σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο θα αντιδρούσε στο ενδεχόμενο εγκατάστασης Κέντρων Φύλαξης Μεταναστών, και μάλιστα εσπευσμένα, στη Θράκη.

Πάντως το σχετικό σχέδιο του Υπουργείου προβλέπει την ύπαρξη 3 Κέντρων στην περιοχή της Θράκης αλλά οι πληροφορίες δεν αναφέρουν το Νομό Ξάνθης αλλά τους Νομούς Έβρου, Ροδόπης, Δράμας.

Τέλος, όλα τα κόμματα της Αριστεράς εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη εγκατάστασή τους».

Τελικά Δράμα και Καβάλα κυρίως ήταν οι τυχερές πόλεις που μετά από μερικά χρόνια φιλοξένησαν τέτοιες δομές, ενώ η Θράκη (υποτίθεται) είναι παρθένα!

Και μ’ αρέσει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος στην εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Ξεφτίλα!

Ξαναγυρνάμε στο σήμερα και στον υπουργό Νότη Μηταράκη!

Ήρθε στην Καβάλα ο υπουργός και άκουσε από τον υπεύθυνο του κέντρου Ασημακοπούλου ότι: «σήμερα στην ανοιχτή δομή της Καβάλας φιλοξενούνται περί τα 960 άτομα . Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι παιδιά καθώς η δομή έχει κυρίως πολυμελείς οικογένειες. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι από το Αφγανιστάν ενώ υπάρχουν και πρόσφυγες από τις αραβικές χώρες»…

Και μετά; «Είναι σημαντικό», ανέφερε ο κ. Μηταράκης, «να υπάρχει μια καλή σχέση ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και τη δομή και είναι σημαντικό να στείλουμε το μήνυμα καθώς συνεχίζουμε την πολιτική μείωσης των προσφυγικών ροών και επιστροφών, ότι δημιουργούμε ένα καθεστώς αποσυμφόρησης των δομών.

Απώτερος σκοπός και στόχος είναι οι χώροι που φιλοξενούνται σήμερα οι δομές και βρίσκονταν εντός αστικών ιστών να επιστρέψουν στις τοπικές κοινωνίες και να χρησιμοποιούν εκ νέου για την κάλυψη άλλων αναγκών που έχουν οι πολίτες.

Για το λόγο αυτό και όλες οι δομές είναι προσωρινές, χρησιμοποιούνται προσωρινές κατασκευές όπως προκάτ κατασκευές και κοντέινερ».

Ολοκληρώνοντας ο υπουργός συνεχάρη τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και τα στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει εντός των δομών»

Με άλλα λόγια που εξυπακούονται μια και δεν είναι καθαρά, οι 960 πρόσφυγες, μετανάστες και ότι άλλο διαμένουν προσωρινά και θα διαχυθούν στον αστικό ιστό σε κατοικίες που θα νοικιάσουν;

Πότε θα γίνει αυτό και πραγματικά το ότι μένουν σε κοντέινερ αποτελεί δικαιολογία ότι είναι μια προσωρινή κατοικία;

Εδώ ακόμη υπάρχουν μαθητές που κάνουν μάθημα σε κοντέινερ, σεισμοπαθείς σε κοντέινερ, υπηρεσίες σε κοντέινερ, μια Ελλάδα σε κοντέινερ!

Δεν μας τα λες καλά υπουργέ μας!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑