Η νυχτερινή διασκέδ..." /> Ο πατσάς περνάει κρίση, λόγω lockdown


Τοπικές ΑΜ-Θ Πατσάς

Published on October 6th, 2020 | by fileto

0

Ο πατσάς περνάει κρίση, λόγω lockdown

Η νυχτερινή διασκέδαση ειδικά τώρα με τα μέτρα που λαμβάνονται για να προστατευτούμε από την πανδημία, είναι είδος προς εξαφάνιση!

Παράλληλα και αυτό το ιδιότυπο lockdown, σύμφωνα με το οποίο τα καταστήματα όλα ανεξαιρέτως κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα και ανοίγουν στις 7 το πρωί, έχουν καταπιεί ένα ακόμη επάγγελμα, τα πατσατζίδικα.

Μπορεί η Καβάλα παλιότερα να είχε τα τρία – τέσσερα στέκια της, αλλά τώρα και λόγω χαμηλής νυχτερινής ζήτησης δύο είναι τα καταστήματα που προσφέρουν τον μαλακτικό πατσά για τους ξενύχτηδες, μια και με αυτούς συνήθως γινόταν το …νταλαβέρι.

Σε όλη την Ελλάδα τα πατσατζίδικα έχουν πάθει χοντρό στραπάτσο και κυρίως στη Μέκκα του πατσά που είναι η Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Δημήτρης Τσαρούχας, ιδιοκτήτης ενός από τα πιο παλιά και ονομαστά πατσατζίδικα της Θεσσαλονίκης στο οποίο έχουν …δειπνήσει πολλοί πολιτικοί και καλλιτέχνες, δηλώνει πως ο κορωνοϊός «πάγωσε» την καυτή σούπα και συνάμα έφερε νέα δεδομένα με τον…ψιλοκομμένο ή χοντροκομμένο, να πωλείται σε συσκευασία για το σπίτι.

«Όταν μιλάμε για τον πατσά μιλάμε για μια διαδικασία μυσταγωγίας, δηλαδή αυτός που θα έρθει να φάει θέλει να καθίσει στο τραπέζι, να ακούει το μαχαίρι που κόβει τον πατσά να χτυπάει στο τεφλόν (παλαιότερα στο ξύλο), θέλει να μυρίσει το σκόρδο αναμεμειγμένο με το ξύδι. Πρόκειται για μία διαδικασία που αγαπούν οι ξενύχτηδες και τώρα συμβαίνει κάτι που δεν έχει συνηθίσει ο πελάτης, να τον παίρνει σε πακέτο», εξηγεί.

Οι ιδιοκτήτες πατσατζίδικων όπως λένε έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά αφού, ως επί το πλείστον, οι πελάτες κατέφθαναν τις μεταμεσονύκτιες ώρες τα εστιατόριά τους. Αν και τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά όλες τις ώρες (για σούπες- πακέτο), η απώλεια εσόδων είναι τεράστια, καθώς μόνο το πακέτο δεν αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες και τα έξοδά τους.

«Ζούμε μια ειδική και καινούρια πραγματικότητα στην εστίαση, όμως παρατηρώ ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές ταχύτητες στο κομμάτι παροχής υπηρεσιών. Θα έπρεπε να υπάρχει διαχωρισμός στις επιχειρήσεις εστίασης καθώς μπήκαμε στην ιδια κατηγορία με μπαρ όπου συνωστίζονταν κόσμος, κάτι που διαφέρει εντελώς από το να φάει κάποιος μια σούπα σε ένα τραπέζι τηρώντας τις αποστάσεις και τις οδηγίες. Ο κ. Τσαρούχας υποστηρίζει πως είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας κάνοντας λόγο για τη χειρότερη οικονομική χρονιά από την αρχή της λειτουργίας του πατσατζίδικου.

Η Πρωτοβουλία, με εκατόν τρεις επιχειρήσεις, που ασχολούνται με το θέμα αυτό, σημειώνει πως “θα μπορούσε να εξεταστεί ακόμη και η πιθανότητα επέκτασης του ωραρίου στα συγκεκριμένα καταστήματα, χωρίς ωστόσο να αποτελεί την ιδανική λύση”.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑