Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on October 19th, 2020 | by fileto

0

Ο Δήμος Δράμας κάνει πλήρους απασχόλησης τις καθαρίστριες

Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας σχετικά με την «Αύξηση ωρών απασχόλησης του προσωπικού για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων, τριάντα έξι εργαζομένων με εβδομήντα επτά συνολικά επιπλέον ώρες απασχόλησης ημερησίως, με σύμβαση Ι.Δ.Ο.Χ.».

Η έγκριση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου δίνει ανάσα σε ένα πραγματικό πρόβλημα, αφού με τις αρχικές ώρες απασχόλησης των καθαριστριών δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας αποφάσισε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου να υπάρξει διάθεση ιδίων πόρων, προκειμένου να αυξηθούν οι ώρες εργασίας τους στα σχολεία. Θυμίζουμε ότι ο αριθμός των ωρών που είχε εγκριθεί από την πολιτεία αρχικά, δεν κάλυπτε τις πραγματικές ανάγκες οι οποίες είναι αυξημένες λόγω και της υγειονομικής κρίσης.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν ανακοινώσει ότι κατέθεσαν σχετική πρόταση προς την Δημοτική Αρχή προκειμένου να υπάρξει αύξηση των ωρών απασχόλησης των καθαριστριών, ενώ και ο Δήμαρχος Δράμας σε ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι αποφασίστηκε «η αύξηση των ωρών απασχόλησής τους και με τη σύμφωνη γνώμη των αντιπολιτεύσεων».

Σε εκείνη τη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης είχαν ξεκαθαρίσει, ότι η πρόταση αύξησης των ωρών των καθαριστριών κατατέθηκε από τη δική τους πλευρά και ότι η δημοτική αρχή ολιγώρησε.

Πάντως, η σχετική εισήγηση που είχε καταθέσει για το θέμα η αρμόδια Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Αναστασία Τόλιου και η οποία είχε τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των δημοτικών παρατάξεων προβλέπει την αύξηση των ωρών απασχόλησης του προσωπικού για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων, 36 εργαζομένων, με 77 συνολικά επιπλέον ώρες απασχόλησης ημερησίως. Μάλιστα, η ίδια συνεδρίαση είχε κατεπείγοντα χαρακτήρα, λόγω των αυξημένων αναγκών κάλυψης της καθαριότητας των σχολείων, της διασφάλισης της δημόσιας υγείας αλλά και της επιτακτικής ανάγκης σχολαστικού καθαρισμού των χώρων υγιεινής και των υπολοίπων χώρων των σχολικών μονάδων. Για τους λόγους αυτούς απαιτούνταν η επέκταση των ωρών απασχόλησης του προσωπικού καθαριότητας σε ημερήσια βάση, κάτι που τελικά αποφασίστηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αντιπολίτευση η ουσιαστική λύση του προβλήματος που είχε προκύψει με τις καθαρίστριες θα επερχόταν όταν δημοσιευτεί η αύξηση των ωρών που αποφασίστηκε στο ΦΕΚ και ότι μέχρι τότε οι καθαρίστριες δεν θα αμείβονται για τις επιπλέον ώρες. Για την εξέλιξη αυτή μάλιστα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν κατηγορήσει για ολιγωρία την Δημοτική Αρχή αλλά επέρριψαν ευθύνες και στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις λίγες θέσεις και ώρες που ενέκρινε για τη Δράμα σε σύγκριση με άλλους δήμους.

Επισημαίνεται ότι πλέον, μετά και την έγκριση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη, αυτή θα πρέπει να δημοσιευτεί και στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, προκειμένου να δοθεί ουσιαστική λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα (ιδιαίτερα υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες) το οποίο αφορά στην καθαριότητα των σχολικών αιθουσών που λειτουργούν στα όρια του Δήμου Δράμας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑