Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on November 3rd, 2020 | by fileto

0

Θάσος Τέλος, Πάει Αστυπάλαια η VW

Ένα επενδυτικό σχέδιο συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ στο ακριτικό και με ήπια οικιστική και τουριστική ανάπτυξη νησί της Αστυπάλαιας ενεργοποιεί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.

Παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη 4 Νοεμβρίου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή κορυφαίου μέλους της διοίκησης του ομίλου (ίσως και ο CEO Dr. Herbert Diess), τη δημοτική αρχή της Αστυπάλαιας και κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το project, που έχει αναλάβει από την κυβέρνηση να τρέξει ο αρμόδιος υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, περιλαμβάνει τη μετατροπή της Αστυπάλαιας σε ένα «πράσινο» και ενεργειακά αυτόνομο νησί.

Το έναυσμα δόθηκε από τη Volkswagen, η οποία αναζητούσε εδώ και περίπου ένα χρόνο μία περιοχή στην Ε.Ε., προκειμένου να δοκιμάζει τα αποτελέσματα των εργασιών του τμήματος της έρευνας και ανάπτυξης της αυτοκινητοβιομηχανίας στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ο γερμανικός όμιλος, αν και σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εισέρχεται καθυστερημένα στην ηλεκτροκίνηση, εντούτοις έχει θέσει ως φιλόδοξο στόχο το 2025 να ηγηθεί στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την ψηφιακή τεχνολογία που θα τον οδηγήσει στην αυτόνομη οδήγηση αυτοκινήτων -τομέα στον οποίο θέλει να διακριθεί και να πρωτοπορήσει.

Ο Κώστας Φραγκογιάννης εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει πάρει «ζεστά» το ενδιαφέρον των Γερμανών, με πρώτο σταθμό στην παρουσίαση του νησιού της Θάσου, τον Φεβρουάριο της χρονιάς που πέρασε.

Εντούτοις η VW φαίνεται ότι είδε στην Αστυπάλαια το νησί το οποίο ταιριάζει για την επίτευξη των πράσινων στόχων που έχει θέσει. Κατά βάση, σκοπεύει να διενεργήσει τεστ σε ηλεκτρικά μοντέλα, τα οποία διαθέτουν και σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα οχήματα που θα δοκιμάζονται, είναι λεωφορεία και φορτηγά οχήματα της MAN, εταιρείας-μέλους του γερμανικού ομίλου.

Πέραν, όμως, αυτού του ενδιαφέροντος, οι Γερμανοί προγραμματίζουν την εγκατάσταση έξυπνων υποδομών φόρτισης καθώς και τη συμμετοχή τους σε επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θα κάνουν το νησί «πράσινο» και αυτάρκες σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Αιολικά, φωτοβολταϊκά συστήματα καθώς και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας συνθέτουν το παζλ των επενδύσεων που κινητοποιεί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Παράλληλα, η VW θα διαθέσει δωρεάν δημοτικά οχήματα (λεωφορεία, φορτηγά κ.λπ.) στον δήμο Αστυπάλαιας, ενώ θα αναπτύξει και χρηματοδοτικό πρόγραμμα με ευνοϊκούς όρους για τους κατοίκους του νησιού, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα συμβατικά τους Ι.Χ. με ηλεκτρικά.

Η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού προχωρούν στις αναγκαίες διοικητικές παρεμβάσεις, όπως στη χωροθέτηση των αναγκαίων υποδομών, διαχείριση απορριμμάτων, μικρή μαρίνα σκαφών αναψυχής κ.λπ.

Οι επενδύσεις για να μετατραπεί η Αστυπάλαια σε «πράσινο» νησί υπολογίζονται σε 30 εκατ. ευρώ κι εκτός από τη VW. αυτές θα συμπληρωθούν κι από άλλες ιδιωτικές εταιρείες καθώς και με τη συνδρομή κοινοτικών πόρων.
ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑