Τοπικές ΑΜ-Θ λαθρομετανάστες συνορα

Published on November 27th, 2020 | by fileto

0

Ο κορωνοϊός φρέναρε την λαθρομετανάστευση;

Σημαντική πτώση των μεταναστευτικών ροών προς στην Ελλάδατης τάξης του 74%, αποτυπώνει ο σχετικός απολογισμός του Frontex για τους πρώτους 10 μήνες του 2020. Η μεγάλη μείωση καταγράφεται κυρίως στις διόδους της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τον Οργανισμό στις 17 Νοεμβρίου, όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, στο διάστημα Ιανουαρίου –Οκτωβρίου σημειώθηκαν περίπου 17.000 παράνομες διελεύσεις, αριθμός μειωμένος κατά 74%, σε σχέση με πέρυσι.

Κυρίως τον μήνα Οκτώβριο, κατεγράφησαν περίπου 1.050διελεύσεις, παρουσιάζοντας μείωση σχεδόν 25%, συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο.

Όπως τονίζεται, οι περισσότερες εξ αυτών σημειώθηκαν σε χερσαία σύνορα, κυρίως από Αφγανούς, Σύρους και Τούρκους. 

Αύξηση των διελεύσεων σε Κεντρική Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια

Κατά τα ίδια στοιχεία, το δεκάμηνο καταγράφεται σημαντικήαύξηση των διελεύσεων από τις διόδους της Κεντρικής Μεσογείου (+137%) και των Δυτικών Βαλκανίων (+122%).

Μείωση σημειώνεται και στην Δυτική Μεσόγειο (-36%).
Ο συνολικός απολογισμός για το διάστημα Ιανουαρίου –Οκτωβρίου, δείχνει μείωση των ροών κατά 21% στην Ευρώπη, η οποία, όπως εκτιμά η έκθεση, οφείλεται κυρίως στην πτώση των αφίξεων μέσω Ανατολικής και Δυτικής Μεσογείου.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Νοεμβρίου ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, είχε παρουσιάσει, μέσω επιστολής προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και στην επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας που διεξάγεται σχετικά με καταγγελίες σε διεθνή ΜΜΕ για επαναπροωθήσεις (push-backs) μεταναστών στο Αιγαίο.

Οπως είχε αναφέρει, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία άμεσης η έμμεσης εμπλοκής του Frontex ή αξιωματικών των κρατών-μελών σε σχετικά περιστατικά. 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑