Άποψη - Γνώμη

Published on December 20th, 2020 | by fileto

0

Ο Αη Βασίλης θα φέρει το εμβόλιο;

Κι ενώ οδεύουμε στην μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων και αδημονούμε μια και μας παροτρύνουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι να κάνουμε το εμβόλιο, βλέπουμε ότι είναι πολύ μεγάλα είναι τα ποσοστά άρνησης των υγειονομικών στη χώρα μας να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Όπως αποκάλυψε απόψε ο ΑΝΤ1, υπάρχουν νοσοκομεία, όπου όσοι αρνούνται τον εμβολιασμό υπερβαίνουν αυτούς που δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ο ΑΝΤ1 έφερε στο φως στοιχεία από 12 νοσοκομεία της Κεντρικής Ελλάδας για τις «δηλώσεις επιθυμίας εμβολιασμού» και τα ποσοστά είναι απολύτως ενδεικτικά:

Νοσοκομείο Λειβαδιάς θετικά 36,42% – 61,85% αρνητικά (σχεδόν διπλάσια)

Νοσοκομείο Καρδίτσας θετικά 41.59 % – 58,41% αρνητικά

Μόνο στο νοσοκομείο Άμφισσας επιθυμία εμβολιασμού εκφράζει το 100%

Το χαμηλότερο αρνητικό ποσοστό για εμβολιασμό είναι 22,93 % στο νοσοκομείο Λάρισας, η οποία μάλιστα είναι από τις περιοχές που εδώ και πάρα πολύ καιρό βρίσκονται στο κόκκινο από πλευράς κρουσμάτων.

Τελικά τι συμβαίνει με αυτά τα εμβόλια και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός που μένει με αμφιβολίες αρνητικός απέναντί του;

Παρακολουθώντας την επικαιρότητα βλέπουμε ότι μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, οι ΗΠΑ είναι η επόμενη χώρα στην οποία ξεκίνησε ο εμβολιασμός με το εμβόλιο BNT162b2 των Pfizer/BioNTech έναντι του SARS-CoV-2. Στα περιστατικά αλλεργικών επεισοδίων που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο προστέθηκε άλλη μια περίπτωση που καταγράφηκε στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για υγειονομικό προσωπικό μέσης ηλικίας στην Αλάσκα, που εμφάνισε εξάνθημα σε όλο το πρόσωπο, δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια) και αυξημένους καρδιακούς παλμούς (ταχυκαρδία) εντός 10 λεπτών από τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου.

Έλαβε επινεφρίνη (αδρεναλίνη) και κορτικοστεροειδή και παρέμεινε για νοσηλεία στο νοσοκομείο για 1 ημέρα.

Το επόμενο πρωί τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει πλήρως.

Από το ατομικό αναμνηστικό δεν αναφέρθηκε ιστορικό προηγούμενης αλλεργίας.

Η πολυ-αιθυλενο-γλυκόλη που περιέχει το εμβόλιο ως σταθεροποιητικό είναι πιθανό να είναι ο εκλυτικός αλλεργιογόνος παράγοντας.

Τα συμβάντα αλλεργικών αντιδράσεων μετά τον εμβολιασμό, παρότι είναι πολύ σπάνια, υπογραμμίζουν την ανάγκη για βραχεία περίοδο παρακολούθησης των εμβολιασθέντων κατόπιν του εμβολιασμού.

Πλέον, έχουν εκδοθεί ενημερωμένες οδηγίες για τα κέντρα εμβολιασμού COVID-19 σχετικά με τη διαχείριση της αναφυλαξίας τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας.

Η αναφυλαξία είναι μια γνωστή, αν και πολύ σπάνια, παρενέργεια για οποιοδήποτε εμβόλιο.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που θα εμβολιαστούν δεν θα πάθει αναφυλαξία και τα οφέλη όσον αφορά στην προστασία από COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων.

Σύμφωνα με τις ανανεωμένες συστάσεις, κάθε άτομο με ιστορικό αναφυλαξίας άμεσης έναρξης σε ένα εμβόλιο, φάρμακο ή τροφή δεν πρέπει να λάβει το εμβόλιο BNT162b2. Ακόμη, μια δεύτερη δόση του εμβολίου δεν πρέπει να χορηγείται σε όσους έχουν υποστεί αναφυλαξία στην πρώτη δόση εμβολιασμού.

Ένα πρωτόκολλο για τη διαχείριση της αναφυλαξίας και τα απαραίτητα φάρμακα πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο κάθε φορά που χορηγείται το εμβόλιο BNT162b2.

Η άμεση θεραπεία θα πρέπει να περιλαμβάνει έγκαιρη χορήγηση 0,5 mg ενδομυϊκής αδρεναλίνης (0,5 ml 1: 1000 ή 1 mg / ml αδρεναλίνης), άμεση ενημέρωση της ομάδας αναζωογόνησης και επιπρόσθετη αδρεναλίνη ενδομυϊκά κάθε 5 λεπτά.

Η υποστηρικτική αγωγή περιλαμβάνει επίσης κορτικοστεροειδή και εισπνεόμενα φάρμακα για αντιμετώπιση του βρογχόσπασμου.

Πριν από κάθε εμβολιασμό θα πραγματοποιείται λήψη ιστορικού αλλεργικών αντιδράσεων και αναφυλαξίας, ενώ θα ακολουθεί βραχεία περίοδος παρακολούθησης προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα σημεία και συμπτώματα ενδεικτικά αλλεργικής αντίδρασης.

Τα ανωτέρω νεότερα στοιχεία για τις αλλεργικές αντιδράσεις του εμβολίου BNT162b2, ανέδειξαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Στην Ελλάδα ετοιμάζονται όλοι για την χορήγηση του εμβολίου η οποία θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς, θα περάσει στους ηλικιωμένους μέχρι τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην τελευταία ενημέρωσή του ανέφερε ότι: «Τριακόσιες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά του κοροναϊού θα διατεθούν τον πρώτο μήνα στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο 150.000 πολίτες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια θα έρθουν πιο γρήγορα αλλά οι δόσεις θα είναι λιγότερες από αυτές που αναμενόταν.

« Έχω καλά και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα αλλά θα είναι λιγότερα αυτά που θα πάρουμε άρα υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου.

Θα πάρουμε γρηγορότερα γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα με αποτέλεσμα και η δική μας κλείδα κατανομής από τα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε λιγότερο αριθμό εμβολίων.

Φαίνεται ότι θα έχουμε ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο να γίνει ακόμα και πριν να τελειώσει η χρονιά. Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια πριν τελειώσει η χρονιά αλλά θα είναι λιγότερα τελικά τα εμβόλια», είπε ο κ. Πέτσας.

Κι επειδή ζούμε εν Ελλάδι αναμένουμε υπομονετικά την ενημέρωση την οποία έχουν υποσχεθεί και ακόμη δεν έχουμε λάβει, και η οποία θα πρέπει να φροντίσουν να είναι αξιόπιστη!

Καλές Γιορτές!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑