Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 4th, 2021 | by fileto

0

Ντροπή η Θράκη χωρίς υπουργό!

Με ανασχηματισμό έκανε πολιτικό ποδαρικό στο 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και ο βασικός κορμός της κυβέρνησης δεν αλλάζει και είναι ενδεικτικό ότι τις ανακοινώσεις έκανε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, αλλά πέρασαν σχεδόν τέσσερα λεπτά μέχρι να αναφερθεί σε αλλαγή υπουργού.

Το ουσιαστικό για την Καβάλα είναι ότι παραμένει υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και στην διεθνή οικονομική διπλωματία ο Κώστας Φραγκογιάννης. Το αρνητικό πρόσημο είναι αυτό της Θράκης η οποία για μια φορά ακόμη έμεινε χωρίς υπουργό, αλλά ούτε και υφυπουργό!

Με άλλα λόγια δεν έγιναν αλλαγές κορυφής στα πέντε υπουργεία που διαχειρίστηκαν τις δύο βασικές κρίσεις του 2021, δηλαδή τις οικονομικές και υγειονομικές συνέπειες του κορωνοϊού και τα ελληνοτουρκικά: Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υγείας, Εξωτερικών και Άμυνας.

Και αυτό αν και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης του Άδωνι Γεωργαδη και του Χρήστου Σταϊκουρα.

Ο μεν πρώτος διεσώθη λόγω Σαμαρά και για να μην αποτελεί πηγή γκρίνιας εκτός. Αλλά και γιατί όπως και ο δεύτερος, έχουν ουσιαστικά ήδη από τις “διορθωτικές κινήσεις” του καλοκαιριού χάσει σημαντικο μέρος αρμοδιοτήτων με την αναβάθμιση ως αναπληρωτών του Νίκου Παπαθανάση και του Θοδωρή Σκυλακάκη αντίστοιχα.

Σημειωτέον ότι σε αναπληρωτή υπουργό αναβαθμίζεται πλέον στο Υγείας και ο Βασιλης Κοντοζαμάνης, κάτι που προφανώς σημαίνει ότι θα απωλέσει αρμοδιότητες ο Βασίλης Κικιλιας.

Ενώ ουσιαστικά αναβάθμιση αποτελεί η μετακίνηση του Θοδωρή Λιβάνιου απο τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών σε θέση υφυπουργού υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, δεδομένου του μοντέλου του επιτελικού κράτους και της ισχυρής παρέμβασης του Μαξίμου στο κυβερνητικό έργο.

Οι πιο εντυπωσιακές αλλαγές αφορούν στο Εσωτερικών από όπου καρατομείται ο Τάκης Θεοδωρικάκος και τη θέση του αναλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης.

Στο υπουργείο Παιδείας παραμένει η Νίκη Κεραμέως, γεγονός που αποτέλεσε υπό μία έννοια έκπληξη. Μάλιστα μετακινείται η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, με την οποία η κ. Κεραμέως είχε πολύ κακή σχέση. Η κ. Ζαχαράκη όμως αναλαμβάνει μία πολύ καλή θέση ως υφυπουργός Αρμόδια για θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και ειδικών μορφών τουρισμού. Στη θέση της στο Παιδείας τοποθετείται η βουλευτής Ζέττα Μακρή, ενώ υφυπουργός για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης αναλαμβάνει ο Άγγελος Συρίγος.

Έκπληξη αποτέλεσε και το γεγονός ότι τελικά παρέμεινε στο υπουργείο Τουρισμού ο Χάρης Θεοχάρης, καθώς ο Θοδωρής Ρουσόπουλος δεν έλαβε τελικά ποτέ το τηλεφώνημα, που πολλοί ανέμεναν ότι θα λάβει.

Ο ανασχηματισμός αυτός σηματοδότησε την είσοδο περισσότερων βουλευτών προσκείμενων στο Μέγαρο Μαξίμου στο κυβερνητικό σχήμα, γεγονός που αναμένεται να αναζωπυρώσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού.

Μπαίνουν όμως και δύο εξωκοινοβουλευτικοί, που αναβαθμίζονται από γραμματείς στον κρατικό μηχανισμο: Η Μαρία Συρεγγελα που αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτικη και την οικογένεια, μία θέση που τώρα δημιουργείται.

Μέσα και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, που αναλαμβάνει υφυπουργός αρμόδιος για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού και είναι το πρώτο μέλος κυβέρνησης που έχει δηλώσει ανοιχτά πως είναι ομοφυλόφυλος.

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι επίσης ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός αρμόδιος για ειδικά ψηφιακά έργα και το κτηματολόγιο Γιώργος Στύλιος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος.

Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη σε τρείς δόσεις λόγω συνωστισμού.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑