Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on January 8th, 2021 | by fileto

0

Η ΑΜ-Θ παίζει μεταξύ πορτοκαλί και κόκκινου…

Έκτακτες ανακοινώσεις για το lockdown, τα σχολεία και τα καταστήματα θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή (8/1), μόλις τρεις ημέρες προ της Δευτέρας, 11 Ιανουαρίου, όπου και θα γίνει το πρώτο άνοιγμα μετά το σκληρό lockdown των τελευταίων ημέρων. Έτσι, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε επίσημα μέχρι σήμερα, τη Δευτέρα (11/1) θα ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Στις ανακοινώσεις που θα πραγματοποιήσει το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να επισημοποιήσει την παράταση του lockdown όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να μένει σε ισχύ και το SMS να παραμένει υποχρεωτικό για τις μετακινήσεις.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τα εμπορικά καταστήματα, καθώς παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις πως στις 11 Ιανουαρίου θα λειτουργήσουν τα καταστήματα με click away, έχουν υπάρξει αντιδράσεις επιστημόνων για το ζήτημα και πλέον αναμένεται η τελική εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Επιπλέον, ερωτηματικό παραμένουν και τα κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία, κλάδοι που λειτουργούσαν προ της εβδομάδας του σκληρού lockdown.


Οι έξι κόκκινες περιοχές

Έξι περιφερειακές ενότητες παραμένουν «κόκκινες», σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τις τελευταίες δύο εβδομάδες: Έβρος, Κιλκίς, Φλώρινα, Ροδόπη, Δυτική Αττική και Κοζάνη, με τις τρεις τελευταίες σε παρατεταμένο lockdown λόγω σοβαρού επιδημιολογικού φορτίου.

Στην πορτοκαλί ζώνη αυξημένης παρατήρησης βλέπουμε τις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Μαγνησίας, Πιερίας, Ημαθίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Αττικής, Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αργολίδας και Λασιθίου.

Γώγος: Έξοδος από το lockdown με αργά βήματα

Τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και τις προσπάθειες εξόδου από αυτήν, σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος. O κ. Γώγος ανέφερε ότι οι καμπύλες εξέλιξης της πανδημίας δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερο σημείο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις κόκκινες περιοχές της χώρας μας, που όπως τόνισε εναλλάσσονται, καθώς και στην αύξηση της κινητικότητας στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου που ήταν της τάξης του 20% – 30%.

Επίσης ανέφερε ότι παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα και εξέφρασε τους φόβους του για πιθανή αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Για τα σχολεία δήλωσε ότι φαίνεται ότι τα δημοτικά δεν αποτελούν πρόβλημα, ενώ ανέφερε ότι το μεσημέρι της Παρασκευής 8/1/2021 θα συνεδριάσει η επιτροπή και θα εκτιμήσει την κατάσταση, όπου θα δει και το θέμα του λιανεμπορίου.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑