Άποψη - Γνώμη

Published on January 25th, 2021 | by fileto

0

Κασσάνδρα ή απειλή ο Σαμαράς;

Περίμενε ήσυχος στην γωνία του και δεν υιοθέτησε την τακτική του Καραμανλή ο οποίος αν και λύκος, έχει μεταμορφωθεί σε πρόβατο που περιμένει μέχρι να γίνει τράγος!

Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είναι θυμωμένος δεν γνωρίζουμε για ποιόν λόγο, απέναντι στον Κυριάκο, που αν και του κάνει ο πρωθυπουργός ορισμένα απ΄ τα κέφια του για τα πουλέν του, θέλει όλο και περισσότερα…

Κι έτσι περίμενε την συγκυρία για να επιτεθεί με την πατριωτική του λεβεντιά απέναντι στον πρωθυπουργό, την παραμονή της έναρξης των συνομιλιών με τους Τούρκους, οι οποίες δεν έχουμε αισιοδοξία ότι θα φέρουν αποτέλεσμα.

Βουλευτές και δημοσιογράφοι που συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την νέα ένθεση των απόψεών του την συγκεκριμένη στιγμή και μάλιστα αναφέρουν ότι είναι οι απόψεις του κοντά στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τη μόνη διαφορά ότι όλοι ξέρουν τις σχέσεις των δύο ανδρών.

Κι αυτή τη φορά το μενού του Αντώνη Σαμαρά είναι φυσικά η Θράκη για την οποία οι Τούρκοι με την γνωστή μονότονη τακτική τους βάζουν τα θέματά της με την μειονότητα στην ζυγαριά, η οποία επίσης γνωρίζουν ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά τα θέματα τα βάζουν με τους μουφτήδες και όλα τα συναφή, μπας και σκαλώσει κάτι στον ρουν των γεγονότων!

Ο Αντώνης Σαμαράς ξέρει καλά ότι αυτό που ζητούν επίσης οι Τούρκοι με την ακύρωση μέρους της Συνθήκης της Λωζάνης δεν μπορούν να το πετύχουν σαν στόχο την συγκεκριμένη στιγμή μια και ίσως αλλού θα σκάσει η ιστορία με την αλλαγή συνόρων αλλά όχι στα νερά του Αιγαίου, ούτε στο Καστελόριζο, αλλά ούτε και στην Ίμβρο για την οποία μίλησε προσφάτως ο υπουργός Εξωτερικών μας.

Ο πρώην πρωθυπουργός μέσω της Καθημερινής τονίζει ότι: «Η Ελλάδα δεν συζητά τίποτα πέρα από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ. Η έναρξη όμως των διερευνητικών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας» και υπογραμμίζει: «Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Στο ερώτημα «πότε και υπό ποιες συνθήκες θεωρείτε πως θα μπορούσε η διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;» ο πρώην πρωθυπουργός απαντά: «Μην κάνετε λάθος. Αυτό που μας ζητούν δεν είναι να προσφύγουμε στη Χάγη με βάση το διεθνές δίκαιο. Διότι η Τουρκία δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ούτε το έχει υπογράψει. Και άρα τέτοιο κοινό πλαίσιο προσφυγής δεν υπάρχει. Ο άλλος τρόπος, βέβαια, θα ήταν να συρθούμε στη Χάγη υπογράφοντας συνυποσχετικό με την Τουρκία. Δηλαδή, να δεχθούμε να λυθούν οι διαφορές μας όχι όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, αλλά όπως θέλει η Τουρκία».

Ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην αντίδραση της Ε.Ε υπογραμμίζει: «προφανώς και δεν με ικανοποιεί. Δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε δύο κράτη-μέλη της -Ελλάδα και Κύπρο- που δέχονται απειλές από μια τρίτη χώρα, την Τουρκία. Είναι αδιανόητο χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία ή η Ισπανία, να εξοπλίζουν την Τουρκία για να απειλεί ευρωπαϊκά κράτη-μέλη με ευρωπαϊκά όπλα».

Τέλος, σχολιάζοντας της στάση της Γερμανίας ο κ. Σαμαράς δηλώνει: «Μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Ούτε και πολύ “ευρωπαϊκά” θα έλεγα…».

Στη Θράκη παίζονται δύο σενάρια τα οποία έχουν να κάνουν τόσο με τον Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη οι οποίοι μετά το βρώμικο όπως το έλεγαν οι Πασόκοι ’89 βρέθηκαν μαζί στην κυβέρνηση και μετά αντίπαλοι με μίσος ο εις έναντι του άλλου.

Φυσικά οι αναφορές του πρώην πρωθυπουργού για τα καμώματα των Γερμανών έχουν κι αυτές την εξήγησή τους μια και γνωρίζει καλά ότι η οικογένεια Μητσοτάκη με τον Γερμανικό παράγοντα είχαν, έχουν και θα έχουν στο διηνεκές πολύ καλές και δυνατές σχέσεις.

Και βγήκε στην ρούγα ο Αντώνης Σαμαράς και δεν μας λέει τίποτε το εξαιρετικό. Μας κάνει την Κασσάνδρα, βλέποντας έναν διάλογο με τους Τούρκους που δεν θα οδηγήσει πουθενά μια και όλοι γνωρίζουν ότι μονόδρομος είναι η Χάγη όπως και αναφέρει ότι θα μπορούμε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας κατά το άρθρο 42 παρ.7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραπέμπει στην νομική ανάλυση του Προκόπη Παυλόπουλου.

Από την άλλη θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία του βλέποντας την παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και προφανώς δεν μπορεί να του επιβάλλει τα θέλω του.

Άλλωστε ήδη οι συνοδοιπόροι του πρώην πρωθυπουργού δεν διάκεινται ευμενώς στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ και περιμένουν ένα στραβοπάτημά του για να κάνουν …φασαρία!

Το παραμύθι δεν έχει δράκο και για μια φορά ακόμη ο Αντώνης Σαμαράς εκτίθεται χωρίς λόγο όπως την έχει πατήσει πολλές φορές στο παρελθόν και μυαλό δεν έβαλε!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑