Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 1st, 2021 | by fileto

0

Κλεμμένα νομίσματα να επιστρέψουν στη Θράκη!

Σήμερα Δευτέρα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε την επιστροφή πέντε σπάνιων ασημένιων νομισμάτων που χρονολογούνται από τον πέμπτο και τέταρτο αιώνα π.Χ. στην Ελλάδα, προτού τεθούν σε δημοπρασία στο Μόναχο και τη Ζυρίχη.

Τρεις από αυτούς επαναπατρίστηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου από το Μόναχο: ένας από τη Λίνδο (Ρόδος) κατά το πρώτο μισό του πέμπτου αιώνα π.Χ. και οκτώ αμπελώνες του Γκάτα, βασιλιά των Ιδωνίων στη Θράκη, που χρονολογούνται από το 480-460 π.Χ. Από την Ηλεία έως το 328 π.Χ.

Τα νομίσματα παραδόθηκαν στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μόναχο από τη βαυαρική αστυνομία και τώρα βρίσκονται στη φροντίδα του Μουσείου Νομισμάτων στην Αθήνα, το οποίο βοήθησε στην αναγνώρισή τους.

Δύο ακόμη ασημένια νομίσματα επιστράφηκαν από τη Ζυρίχη στην Αθήνα στις 27 Σεπτεμβρίου. Ήταν ένα αθηναϊκό τετράδραχμα (του φερόμενου νέου στιλ), με ημερομηνία 136 π.Χ., και ένα τεταρτημόριο του Πτολεμαίου IV Φιλοπτόρου που κόπηκε στη Σήδα στα τέλη του τρίτου αιώνα. Αιώνας π.Χ.

Και τα δύο νομίσματα που βρίσκονται τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας κατασχέθηκαν όταν η αστυνομία της Πάτρας διαλύθηκε τον Οκτώβριο του 2016 από εγκληματική συμμορία.

Οι εγκληματίες τοποθετήθηκαν στην Ελλάδα αλλά είχαν εκτεταμένο δίκτυο στο εξωτερικό, καθώς μετέφεραν τα λεηλατημένα λείψανα.

“Συνολικά 126 αντικείμενα και 2024 νομίσματα κατασχέθηκαν στην Ελλάδα, ενώ τον Μάρτιο του 2017 η Γερμανία επέστρεψε 33 μυκηναϊκά πλοία και 600 παλιά νομίσματα και άλλες αρχαιότητες από διαφορετικές περιόδους, τα οποία εξήχθησαν παράνομα από κλέφτες”, πρόσθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑