Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 3rd, 2021 | by fileto

0

Ευδοξία Μανώλη “Σπίτι στην Εκάλη”…

«Το Σπίτι στην Εκάλη», το νέο βιβλίο της Παγγαιορείτισσας συγγραφέως Ευδοξίας Μανώλη, αναφέρεται σε μια σχέση φιλίας, μια σχέση αγάπης. Δύο κόσμοι διαφορετικοί. Δύο νέοι άνθρωποι σε πορεία παράλληλη. «Έχει τη δύναμη η αγάπη, ώστε να κρατηθεί στο χρόνο μια φιλία;». Οι δυσκολίες στη ζωή της Μαρίας μοιάζουν ανυπέρβλητες. Αλλά η Ευαγγελία επιμένει και στην πιο κρίσιμη στιγμή «ως από μηχανής θεός» έρχεται και δίνει τη λύση. Γεννιούνται αμφιβολίες, στον αναγνώστη τις οποίες θα βιώσει στη διάρκεια της συνάντησής του με το βιβλίο. Όμως στην πορεία της ανάγνωσης, παίρνει τις απαντήσεις.

Απόσπασμα από το βιβλίο

«Ήρθε πάλι η στιγμή που θα σηκώσω το ακουστικό και θα σε καλέσω για άλλη μια φορά στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή, όπως σε καλώ χρόνια τώρα αυτές τις Άγιες ημέρες με την ελπίδα ότι θα αποδεχθείς την πρόσκλησή μου και θα ακούσω επιτέλους από τα χείλη σου το πολυπόθητο, Ναι! – Είναι καιρός Μαρία να αποβάλλεις όλα τα βάρη που φορτώθηκε η ψυχή σου και να βρεθείς πάλι εκεί από όπου ξεκίνησες. Στο δικό σου γνώριμο περιβάλλον. – Θυμάσαι, σε πόσες από τις απορίες μας βρίσκαμε λύση μέσα από τις συζητήσεις που κάναμε; Θυμάσαι…»

Κριτικές του βιβλίου

eyhdt4 (1)Μαρία Χατζηστεφάνου: «Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο διήγημα με αναφορά όχι απλά σε έναν ήρωα, αλλά σε περισσότερους.Οι ζωές τους διαφορετικές, με κάποιον ωστόσο, κοινό παρονομαστή, τα παιδικά τους χρόνια που χρωματίστηκαν με την παρουσία του Θεού. Χρόνια ανέμελα, ευτυχισμένα τα οποία αποτέλεσαν το υπόβαθρο της μετέπειτα ζωής τους. Ένας υποψιασμένος αναγνώστης, εύλογα θα μπορούσε να υποβάλει το ερώτημα: «Πρόκειται άραγε για ένα αυτοβιογραφικό κείμενο; Υπάρχουν βέβαια αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία, ωστόσο το κείμενο είναι μυθοπλαστικό. Πηγές του αποτελούν, το πλούσιο γνωστικό υπόβαθρο της συγγραφέως, πλεγμένο με δεξιότητα με την ατέρμονη φαντασία της και την αγάπη της για την ζωή και τον λόγο, τόσο τον λογοτεχνικό όσο και τον Λόγο του Θεού»

Βούλα Παπατσιφλικιώτη Συγγραφέας-Δημοσιογράφος: «Το βιβλίο κρύβει μεγάλο πλούτο. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίος και ο τίτλος του. Δεν αναφέρεται στον υλικό αλλά στον πνευματικό πλούτο. Ένα βιβλίο με πέρασμα από το σκοτάδι στο Φως. Η συγγραφέας, μας μιλάει χωρίς να μας κουράζει για τα προβλήματα της κοινωνίας της σημερινής ζωής μέσα από μια ιστορία που έχει σαν φόντο την αληθινή φιλία. Σαν κείμενο διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα. Το τέλος αποτελεί μια κάθαρση για τους ήρωες ακόμη και για τον ίδιο τον αναγνώστη».

Συνέντευξη της συγγραφέως στον ιστότοπο “tovivlio.net”.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ευδοξία Μανώλη του Στέργιου και της Ευαγγελίας, γεννήθηκε στην πανέμορφη Νικήσιανη του νομού Καβάλας, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Παγγαίου, το «χρυσοφόρο όρος» κατά τον Θουκυδίδη.

Η κα Μανώλη ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, ως μόνιμος υπάλληλος στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑