Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 9th, 2021 | by fileto

0

Γραβάνης στριμώχνει Γκαράνη μέσω Καραθεοδωρή…

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης απάντησε στην πρόταση του επικεφαλής της Παράταξης Σύμπραξη – Προοπτικής Αντώνη Γραβάνη αναφορικά με το Μουσείο Καραθεοδωρή ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Γραβάνη,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πρόταση που υποβάλατε και κοινοποιήσατε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, αναφορικά με τη δυνατότητα αξιοποίησης προγράμματος για την αναβάθμιση και ενίσχυση του Μουσείου Καραθεοδωρή.

Ο Δήμος Κομοτηνής αναγνωρίζει τη σημασία της προσωπικότητας και του έργου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και της συνεισφοράς του στην Ελλάδα, αλλά και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Πρόκειται για μία από τις πιο λαμπρές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας και ο Δήμος Κομοτηνής διαχρονικά στέκεται αρωγός στην προώθηση του έργου του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για αυτόν τον λόγο ο Δήμος Κομοτηνής και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής στηρίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Μουσείου, ενώ βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων Καραθεοδωρή, υποστηρίζοντας έμπρακτα και με συνέπεια τις δράσεις τους. Εξάλλου, μόλις πρόσφατα -ως έμπρακτη απόδειξη της σημασίας του Μουσείου για τον Δήμο Κομοτηνής- δρομολογήθηκε η μεταφορά του στο προσφάτως ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο της Τσανακλείου, που αποτελεί ορόσημο και σημείο αναφοράς για την πόλη.

Αναφορικά τώρα με την πρόταση χρηματοδότησης, που υποβάλατε στα πλαίσια της πρόσκλησης ΑΤ 14ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ΣΤΟN ΑΞΟΝA ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Δήμος Κομοτηνής ήδη -εδώ και πολλούς μήνες- έχει δρομολογήσει τον προγραμματισμό του για την ένταξη έργων, όπως παρουσιάστηκε αναλυτικά και στο Δημοτικό Συμβούλιο στο πλαίσιο ψήφισης του τεχνικού του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, είναι σε γνώση μας από το καλοκαίρι του 2020 ότι επίκειται να δημοσιευτεί εξειδικευμένη πρόσκληση από το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑΝΕΚ) στον Άξονα Προτεραιότητας 3, με τίτλο «Δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος». Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια πρόσκληση που αναφέρεται στην ψηφιακή αξιοποίηση σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος των περιοχών της χώρας.

Η πρόσκληση αυτή δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στις 21.01.2021 και ενδεικτικά, αναφέρει «Αντικείμενο της δράσης είναι η ανάπτυξη, οργάνωση, τεκμηρίωση, διαχείριση και προβολή ψηφιακού περιεχομένου που αφορά σε πολιτιστικά αγαθά όπως, ακίνητα και κινητά μνημεία, συλλογές, τεκμήρια, αρχεία και χώρους πολιτισμού, που χρονολογούνται από το έτος 1830 και μετά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 3028/2002 (ΦΕΚ Α 153/28-06-2002), καθώς και η ανάπτυξη και διάθεση σχετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο κοινό».

Ο Δήμος Κομοτηνής, λοιπόν, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του είχε ήδη συζητήσει και συμφωνήσει με τον Σύνδεσμο Φίλων Καραθεοδωρή την προετοιμασία πρότασης στο πλαίσιο της προαναφερόμενης πρότασης από το καλοκαίρι, ενώ έχει ξεκινήσει την προεργασία της. Αντικείμενο την πρότασής μας αποτελεί η ψηφιοποίηση των εκθεμάτων, η δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών και αναπαραστάσεων, η δημιουργία «παιχνιδιών» και εφαρμογών για τα παιδιά, καθώς και άλλες δράσεις, παρόμοιες με αυτές που αναφέρετε στην πρότασή σας, όπως επιβάλει η σημερινή πρακτική ψηφιακής προσέγγισης του πολιτιστικού αποθέματος.

Ταυτόχρονα, προετοιμάζει υποέργο και για άλλα μουσεία και συλλογές του Δήμου Κομοτηνής -με έμφαση στο Μουσείο Σκουτέρη – Δίντσογλου- με παρόμοια προσέγγιση, προσπαθώντας να αξιοποιήσει όλον το διαθέσιμο προϋπολογισμό της πρόσκλησης.

Επίσης, ο Δήμος Κομοτηνής έχει ήδη προετοιμάσει το αντικείμενο της πρότασής του – στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ 14 του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»-συνδυάζοντας υποέργα με αναφορά στην ιστορία της πόλης με αφορμή τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης, αλλά και παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Η ολοκληρωμένη πρόταση σύντομα θα τεθεί σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου προς συζήτηση και έγκριση, προκειμένου να υποβληθεί, μόλις ολοκληρωθεί η διοικητική προετοιμασία της.

Ο Δήμος Κομοτηνής με συνέπεια και προγραμματισμό παρακολουθεί κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης που υπάρχει και σύμφωνα με τις ανάγκες του και τις προτεραιότητές του προχωρεί στον σχεδιασμό και υποβολή προτάσεων. Χάρη σε αυτήν τη συνέπειά του και τη σημαντική προσπάθεια του ολιγάριθμου για το μέγεθός του ανθρωπίνου δυναμικού του Δήμου Κομοτηνής, έχουμε καταφέρει να είμαστε από τους Δήμους με τις σημαντικότερες εντάξεις και απορροφήσεις στην περιφέρειά μας τα τελευταία χρόνια. Ενώ, προγραμματίζουμε το μέλλον με ακόμη μεγαλύτερο δυναμισμό και όραμα.

Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε πρόταση υποβάλλεται καλόπιστα προς τη διοίκηση του Δήμου συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και στην αποτελεσματικότητα του έργου του Δήμου Κομοτηνής προς όφελος των δημοτών του».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑