Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on February 23rd, 2021 | by fileto

0

Παρέμβαση Κατσιμίγα για τις ανεμογεννήτριες

Σε ένα σημαντικό θέμα έρχεται να τοποθετηθεί ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Κώστας Κατσιμίγας, που θα απασχολήσει και το περιφερειακό συμβούλιο.

Το θέμα αφορά την τοποθέτηση ανεμογεννητριών κοντά σε οικισμούς πράγμα που είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο, εγκαλώντας την διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να πάρει θέση για το σοβαρό αυτό θέμα.

Ο Κώστας Κατσιμίγας αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Με αφορμή την εισαγωγή θέματος, στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου2021, για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων που αφορά την εγκατάσταση αιολικού πάρκου οκτώ γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στην περιοχή της πρώην Κοινότητας Κέχρου του Δήμου Αρριανών και σε απόσταση αναπνοής από οικισμούς, ο επικεφαλής της περιφερειακής Παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» Κώστας Κατσιμίγας ζήτησε με επιστολή του από το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων να γνωμοδοτήσουν αρνητικά για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Στην επιστολή τονίζεται ότι δεν υπάρχει αντίρρηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως είναι ο άνεμος, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν διαταράσσονται οι συνθήκες διαβίωσης και οι ανθρώπινες δραστηριότητες λόγω του παραγόμενου θορύβου, προτείνοντας όπως επαναπροσδιοριστεί η φέρουσα ικανότητα της περιοχής και οι ανεμογεννήτριες να τοποθετούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από οικισμούς ή καλύτερα σε ακατοίκητες περιοχές».

ανεμογεννήτριεςΟ κύριος Κατσιμίγας αναφέρει επίσης ότι: «αντιλαμβανόμαστε όλοι την ανάγκη της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι ο αέρας και δεν πρέπει να είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις πρακτικές που άλλωστε εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οφείλουμε να προστατεύσουμε και τους ανθρώπους που ζουν και βιοπορίζονται στις περιοχές όπου εγκαθίστανται οι γεννήτριες, σε αποστάσεις τέτοιες που δημιουργούν αφόρητες συνθήκες διαβίωσης στους ανθρώπους και πιθανόν και στο ζωικό κεφάλαιο και ενδεχομένως προκαλούν ή θα προκαλέσουν συνθήκες εγκατάλειψης και ερήμωσης της περιοχής όπως συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις στην Νότια Εύβοια.

Στην Περιφέρειά μας υπάρχουν πολλές ορεινές και ακατοίκητες περιοχές, όπου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες με ελάχιστα μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης.

Θα πρέπει να ζητήσουμε τον επαναπροσδιορισμό της πραγματικής φέρουσας ικανότητας μιας περιοχής με παραμετροποίηση της ύπαρξης ή μη κατοικημένων οικισμών και να ζητήσουμε την θέσπιση ελάχιστων αποστάσεων από οικισμούς που πρέπει να είναι πάνω από 3 ή και 4 χιλιόμετρα και σε καμία περίπτωση να μην τοποθετούνται Α/Γ ανάντη στην κατεύθυνση των επικρατούντων ανέμων.

Επειδή το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι βουλευόμενο όργανο και έχει δικαίωμα να γνωμοδοτεί αρνητικά για λόγους δημοσίου συμφέροντος ακόμη και όταν συντρέχουν νόμιμες προϋποθέσεις, σας καλώ όπως γνωμοδοτήσετε αρνητικά στην εγκατάσταση πάρκου Α/Γ από την εταιρεία “E.S. Energy Ε.Π.Ε. ” στην περιοχή του Κέχρου του Δήμου Αρριανών. Επίσης θα πρέπει να ζητήσουμε όπως όλες οι εταιρείες, από εδώ και στο εξής, να αναζητούν τόπους δημιουργίας αιολικών πάρκων μακριά από κατοικημένους οικισμούς και από ανθρώπινες δραστηριότητες».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑