Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 3rd, 2021 | by fileto

0

Γιατί υποχώρησε η θάλασσα σε ακτές της ΑΜ-Θ

Κάτοικοι σε Θεσσαλονίκη, Κυκλάδες, Βόλο, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη είδαν τη θάλασσα να… εξαφανίζεται, εξαιτίας του φαινομένου της άμπωτης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, το φαινόμενο οφείλεται στους νοτιάδες.

Από το τέλος Φεβρουαρίου, το φαινόμενο της άμπωτης έχει παρατηρηθεί, αρχικά στην Καβάλα, με τη θάλασσα να «υποχωρεί» μέχρι και δέκα μέτρα.

Το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας επισημαίνουν με αναφορές τους στα social media, τις τελευταίες ημέρες, κάτοικοι στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Μάλιστα σε σχετικό φωτογραφικό υλικό που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται η θάλασσα να έχει υποχωρήσει αρκετά, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους κατοίκους.

Πού οφείλεται το φαινόμενο

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, η άμπωτη που έγινε σε πολλές περιοχές του Αιγαίου οφείλεται στους νοτιάδες.

Πρόσθεσε, δε, ότι σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, θα μπορούσε κατάκλιση των λιμένων ναι αποτελεί και προσεισμικό φαινόμενο.

Διευκρίνισε πάντως, ότι η μαζικότητα του φαινομένου δεν οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα. «Δεν είναι προσεισμικό φαινόμενο γιατί παρατηρείται σε πολλές περιοχές. Αν ήταν μόνο σε ένα νησί ίσως ήταν προσεισμικό φαινόμενο», είπε χαρακτηριστικά.

«Εδώ είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως νότιους ανέμους, που επικρατούν για κάποιο διάστημα στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών οι οποίοι δημιουργούν έλξη στις θαλάσσιες μάζες και τη μεταφέρουν από περιοχή σε περιοχή», είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο MEGA.

«Αυτό το φαινόμενο κρατάει αρκετές μέρες και ενισχύεται ανά περιόδους ανάλογα με τους ανέμους.

Είναι και το φεγγάρι, ορισμένες φορές οφείλεται στην έλξη των πλανητών αλλά αυτή την εποχή οφείλεται στους ανέμους. Αδειάζει από μία περιοχή, μετατίθενται οι μάζες σε μία κατεύθυνση.

Στον Παγασητικό αδειάζει το νερό και πάει στο Βόρειο Αιγαίο», ανέφερε.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑