Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 3rd, 2021 | by fileto

0

Στήριξη Δημ. Μπαταλογιάννη στις Τοπικές Κοινότητες

ΑΡΝΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΜΠΑΤΑΛΟΓΙΑΝΝΗ…
Να ενισχυθούν και όχι να υποβαθμιστούν οι Τοπικές Κοινότητες

Σχετικά με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφορά τις Τοπικές Κοινότητες των Δήμων, η παράταξή μας «Σωστή Επιλογή» για τον Δήμο Παγγαίου πρότεινε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση του στις 24 Φεβρουαρίου 2021, να αποστείλει ψήφισμα προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη, αλλά και στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με την έκκληση όχι μόνο να μην καταργηθούν, αλλά και να μην υποβαθμιστεί ο ρόλος των Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά να αναβαθμιστούν και να είναι ανεξάρτητα από την κεντρική διοίκηση των Δήμων, μια και η λειτουργία τους αποδείχθηκε ότι είναι ουσιαστική για την τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα στον Δήμο Παγγαίου!

Δυστυχώς η παράταξη της συμπολίτευσης του Δημάρχου Φίλιππου Αναστασιάδη και ο ίδιος ο επικεφαλής της δεν αποδέχθηκε την ψήφιση του ψηφίσματος για τους δικούς του λόγους, αναφέροντας ότι η ΚΕΔΕ έχει την δική της άποψη.

Στο ψήφισμα, σχέδιο του οποίου είχαμε καταθέσει αναφέραμε: «Είναι γνωστό, σύμφωνα με το κείμενο του Νέου Εκλογικού Νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η 4η κάλπη θα καταργηθεί και τα κοινοτικά συμβούλια θα εκλέγονται πλέον από ένα ψηφοδέλτιο.

Αυτό από μόνο του αφαιρεί στην ουσία το δικαίωμα από τις τοπικές κοινωνίες να έχουν φωνή και να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους, στο τοπικό συμβούλιο.

Η ένταξη των τοπικών συμβούλων στο παραταξιακό ψηφοδέλτιο θα φέρει αποκλεισμούς. Πλέον αυτά θα είναι πλήρως εξαρτημένα από το άρμα της εκάστοτε δημοτικής αρχής, δεν θα έχουν αρμοδιότητες, ούτε και πόρους.

Η υλοποίηση έργων θα εξαρτάται από την υπακοή… στις θέσεις και τις αρχές της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Χάνεται η ανεξαρτησία τους και οι πόροι θα είναι ανύπαρκτοι.

Τα Τοπικά Συμβούλια πρέπει να συνεχίσουν να εκλέγονται, από ξεχωριστή κάλπη.

Κι αυτό γιατί η Κοινότητα, εξακολουθεί να είναι βασικός πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού και αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας.

Καθημερινά Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων και στέκονται με αυταπάρνηση και εθελοντισμό δίπλα στις ανάγκες των συνδημοτών τους.

Η μορφολογία του εδάφους ιδιαίτερα στον Δήμο Παγγαίου, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν το βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί το σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο.

Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές.

Εμπιστοσύνη, συμμετοχικότητα, αποδοτικότητα, βιωσιμότητα και διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της.

Παράλληλα η κατάργηση Κοινοτήτων στις έδρες των Δήμων θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στα επαρχιακά αστικά κέντρα, θα απομακρύνει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων.

Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, σεβόμενοι το θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητούμε:

• Να διατηρηθεί ο ανεξάρτητος χαρακτήρας των Τοπικών Συμβουλίων

• Να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους στις Κοινότητες

• Να μη καταργηθούν τα Συμβούλια Κοινότητας στις έδρες των Δήμων

• Να μη καταργηθούν τα Συμβούλια Κοινότητας σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων

• Να διατηρηθεί ο αριθμός των εδρών των Συμβουλίων Κοινότητας ως έχουν

• Να διαμορφωθεί ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης

• Να υπάρξει θεσμική εκπροσώπηση των Κοινοτήτων σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ

Οι Κοινότητες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λειτουργούν από την αρχή του Ελληνικού Κράτους ως κύτταρα Δημοκρατίας, θεματοφύλακες των Δήμων, εργαλεία του Δήμου για τη βελτίωση της καθημερινότητας και πηγές εθελοντισμού και ενεργοποίησης των πολιτών».

Η παράταξή μας «Σωστή Επιλογή» για τον Δήμο Παγγαίου τάσσεται υπέρ των ανεξάρτητων και ακηδεμόνευτων Τοπικών Συμβουλίων, το ακροτελεύτιο θεσμικό κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι δίπλα στον τελευταίο Δημότη του πιο μικρού οικισμού του Δήμου μας. Αυτό θέλουμε να προστατεύσουμε…


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑