Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 5th, 2021 | by fileto

0

Ο Στυλιανίδης σε διάσκεψη χωρών του Νότου …διαδικτυακά

Στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Κ. Γκιουλέκα (ΝΔ), τον κ. Γ. Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ) και τον κ. Α. Λοβέρδο (ΚΙΝΑΛ).

Τη διάσκεψη διοργάνωσε διαδικτυακά από τη Λισαβόνα η Πορτογαλική Προεδρία. Συμμετείχαν με παρεμβάσεις ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Josep Borelli I Fontelles, ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας, ο ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας κ. Augusto Santos Silva καθώς και Βουλευτές ή Υπουργοί από 30 και πλέον κράτη μέλη ή ως παρατηρητές.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης παρενέβη σε δύο θεματικές ενότητες πρώτον στη σχέση ΝΑΤΟ-ΕΕ και δεύτερον σε σχέση ΕΕ-Αφρική. «Η απειλή ή η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ αυξάνει τις πιθανότητες συμμόρφωσης της Τουρκίας» Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Ροδόπης κατά την παρέμβασή του στην πρώτη θεματική ενότητα έθιξε το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. «Η συμπληρωματικότητα ΝΑΤΟ-ΕΕ και η επιτυχία ανάπτυξης μιας Ευρωπαϊκής ή Ευρωατλαντικής διάστασης στην Ασφάλεια και στην Άμυνα εξαρτάται από την οικοδόμηση μιας Κοινότητας Αξιών και Αλληλεγγύης» εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης για να υπογραμμίσει πως «αυτό πρέπει να περιφρουρείται στην πράξη ιδιαίτερα, όταν υπονομεύεται από συμπεριφορές Κρατών-Μελών που δεν εδράζονται στις Αρχές και τις Αξίες τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ. Αναφέρομαι στην Ισλαμιστική Αναθεωρητική Πολιτική της Τουρκίας».

Ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε σε επτά περιπτώσεις που η Τουρκία απέδειξε πως δεν συμμερίζεται την κοινότητα αξιών και αλληλεγγύης ΕΕ και ΝΑΤΟ υπογραμμίζοντας ότι «αντιλαμβάνομαι τη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας για τη Συμμαχία ΝΑΤΟ-ΕΕ. Δεν μπορώ όμως να δεχθώ έναν προσβλητικό εκβιασμό προς την Κοινότητα Αξιών και Ασφάλειας που οικοδομούμε όλοι μαζί από μία Χώρα που έχει επιβάλει από το 1974 παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή σε ένα Κράτος Μέλος της ΕΕ». «Η Ελλάδα θέλει καλή γειτονία και συνεργασία με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των Αρχών της Συμμαχίας» ξεκαθάρισε ο κ. Στυλιανίδης, ωστόσο έσπευσε να καταθέσει την πεποίθησή του πως «η απειλή ή η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ το Μάρτιο, όπως έπραξαν ήδη οι ΗΠΑ, αυξάνει τις πιθανότητες συμμόρφωσης της Τουρκίας και προστατεύει το διεθνές κύρος της Συμμαχίας ΕΕ-ΝΑΤΟ έναντι περιφερειακών ταραξιών».

«Αν αφήσουμε τα διμερή οικονομικά μας συμφέροντα να υπερτερήσουν μιας κοινής και αποφασιστικής στάσης απέναντι σε τέτοιες ακραίες συμπεριφορές, θα αρχίσει να ξηλώνεται επικίνδυνα το πουλόβερ της ειρήνης, της συνεργασίας, των κοινών αξιών και της ασφάλειας, που όλοι μαζί οικοδομήσαμε στον Ευρωατλαντικό χώρο μετά το Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο» εκτίμησε ο βουλευτής κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Σχέσεις ΕΕ-Αφρικής
Όσο για τη δεύτερη παρέμβαση του στη θεματική για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως «η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη τροφής και πόσιμου νερού, οι τοπικοί πόλεμοι, οι μεταδοτικές ασθένειες, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η φτώχεια, ωθούν τους πληθυσμούς αφρικανικών χωρών σε μαζική μετανάστευση με κεντρικό προορισμό την ΕΕ και πρώτο σταθμό τις Ευρωμεσογειακές Χώρες».

Γι’ αυτό και υπογράμμισε πως «καθίσταται επείγουσα ανάγκη πλέον να αντιμετωπισθούν τα γενεσιουργά αίτια της μετακίνησης των πληθυσμών προς τα βόρεια». «Πρέπει να θέσουμε γρήγορα κοινούς στόχους και να τους υλοποιήσουμε. Έχουμε χρέος όχι μόνο ανθρωπιστικά αλλά ρεαλιστικά και για τη δική μας ασφάλεια να συμβάλουμε, ώστε με τη μετάγγιση τεχνογνωσίας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα επιτόπου.

Να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο, να εγκαθιδρύσουμε όπου είναι δυνατό Δημοκρατία και προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, να επιταχύνουμε και να διαχύσουμε την ανάπτυξη με αλληλοσεβασμό, προκειμένου κατ’ αρχήν να κρατήσουμε τους ανθρώπους στις πατρίδες τους και στη συνέχεια να συνεργαστούμε μαζί τους επ’ αμοιβαίον όφελος. Αν αποτύχουμε στην Αφρική θα το πληρώσουμε πρώτα στην Ευρώπη.

Πηγή : www.paratiritis-news.gr [ https://www.paratiritis-news.gr/politiki/paremvasi-e-stylianidi-stin-evromesogeiaki-diakoinovouleftiki-diaskepsi-ee-nato/ ]


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑