Άποψη - Γνώμη

Published on March 7th, 2021 | by fileto

0

Για ποια τοπική αυτοδιοίκηση μιλάμε;

Αυτές τις μέρες γίνεται η διαβούλευση (τι βολικός όρος αλήθεια για να περνάμε ότι θέλουμε, με την συναίνεση των αορίστων συνομιλητών μας τους οποίους και δεν υπολογίζουμε), για τον νέο εκλογικό νόμο με τον οποίο θα γίνουν οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το 2023!

Η παρούσα Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υπερηφανεύεται για την πιστή εφαρμογή του προηγούμενου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, με την οποία εκφράστηκε ο ελληνικός λαός για την τοπική του αυτοδιοίκηση και τον οποίο κατάργησε στην πράξη στον βωμό της κυβερνησιμότητας των δήμων και περιφερειών που πραγματικά εξελίχθηκε και εξελίσσετε σε ένα γαϊτανάκι αυθαιρεσίας από τους δημάρχους των μειοψηφιών!

Σήμερα έρχεται η ίδια Κυβέρνηση και φέρνει έναν νέο νόμο με τον οποίο όποιος δήμαρχος παίρνει το 43% και μία ψήφο είναι ο απόλυτος αυτοκράτορας του Δήμου και της Περιφέρειας. Πολύ δημοκρατικό αλήθεια!

Από την άλλη καταργούν τις τοπικές κοινότητες να μην έχουν τον κάθε «χλιμίτζουρα» στο κεφάλι τους οι δήμαρχοι και τους πρήζει τα συκώτια, αλλά μειώνουν και τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων βάζοντας πλαφόν 3% στις ψήφους που συγκεντρώνουν.

Δεν ξέρω ποιος τον σκέφθηκε αυτόν τον νόμο, αλλά καλά θα έκανε να καταργούσε και τις εκλογές και να διόριζε τους δημάρχους, τα δημοτικά συμβούλια, την αντιπολίτευση και γενικά να έφτιαχνε τέτοιους δήμους όπου κάθε νομός και μια μονάδα πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αλήθεια μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος, για ποια τοπική αυτοδιοίκηση μιλάμε, όταν τελικά για να εκλεγείς δήμαρχος θα πρέπει να έχεις το μακρύ χέρι των κομμάτων να σου μαζεύει ψήφους;

Για ποια τοπικότητα μιλάμε και μάλιστα πρωτοβάθμιας μορφής όταν για να κάνει ένας δήμος ένα έργο θα πρέπει να το εγκρίνει ο υπουργός;

Θα πρέπει να υπογράψει ο υπουργός για να πάνε στο ταμείο του Δήμου τα τακτικά έσοδα;

Θα πρέπει να επισκεφθεί ο δήμαρχος τον υπουργό και να του υποβάλλει τα σέβη του για να εγκρίνει ένα ευρωπαϊκό ή άλλο πρόγραμμα;

Δεν είναι αυτό τοπική αυτοδιοίκηση με ή χωρίς κυβερνησιμότητα…

Πραγματικά είμαι πολύ περίεργος αν θα υπάρξει ένας υποψήφιος δήμαρχος να καταθέσει υποψηφιότητα με το πλαφόν του 3% να τον κατατρέχει, χωρίς να ζητήσει την στήριξη ενός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων αν θέλει να κατακτήσει την θέση εξουσίας του δήμου ή της περιφέρειας;

Παράλληλα έχουμε πλέον δει και καταλάβει σήμερα με απλή αναλογική πως κυβερνούν οι μειοψηφικοί δήμαρχοι, με ρουσφέτια, με αποκλεισμούς, με θέματα που τα περνάνε από την Οικονομική Επιτροπή και όχι από το Δημοτικό Συμβούλιο και γενικά μια κατάσταση που έχει ξεφτιλίσει κάθε έννοια απλής αναλογικής, συνεργασιών και συλλογικοτήτων.

Γιατί το έκανε αυτό η ΝΔ; Για να ξεφτιλίσει τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ και να ξαναγυρίσει τους δήμους στο απαραίτητο για την κομματική πελατεία ρουσφέτι το Ελληνικόν , ρουσφέτι το φλογοβόλον!

Η ξεφτίλα συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα με την γνωστή διαβούλευση όπου η ΚΕΔΕ πραγματικά ξαφνιάζει με την στάση και θέση της απέναντι στο νομοσχέδιο και τον εκλογικό νόμο της Κυβέρνησης τον οποίο και υποστηρίζει θερμά μια και εξασφαλίζει στους τοπικούς αυτοκράτορες όλα τα προνόμια για να τα συντηρήσουν.

Ουσιαστικά εξαφανίζουν τον λαό που καλείται να ψηφίσει και γνωρίζοντας ότι δεν θα κάνει τον κόπο να πάει στις κάλπες αυτοί θωρακίζονται με προνόμια που ακόμη και η μειοψηφία εκλογέων τους εξασφαλίζει.

Δεν ήταν τυχαίο το 43% με το οποίο ο νικητής τα παίρνει όλα και ουσιαστικά καταργεί την αντιπολίτευση η οποία και να μην συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο ούτε κρύο ούτε ζέστη για την πλειοψηφία που θα «κόβει και θα ράβει» για να μην πούμε αυτό που λέει ο λαός … «θα ..… και θα δέρνει!».

Το ίδιο κάνει και σήμερα με δημάρχους που έχουν εκλεγεί με απλή αναλογική με ποσοστά της τάξης του 20-22% και έτυχε την δεύτερη Κυριακή να εξασφαλίσουν υποτίθεται πλειοψηφίες που είναι πλασματικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει και τίποτε!

Αλήθεια για ποια τοπική αυτοδιοίκηση μιλάμε;

Αν πάμε και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση εκεί μιλάει το κόμμα και αυτό αποφασίζει ποιος θα είναι ο νικητής.

Το είδαμε στην ΑΜ-Θ και καταλάβαμε ότι νικητής είναι μόνο ο εκλεκτός που σιωπά και εκτελεί κατά γράμμα την πολιτική αυτών που τον βοήθησαν να εκλεγεί!

Τα υπόλοιπα είναι απλά λεπτομέρειες που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν και δεν χρειάζεται μια και δεν έχουν καμιά σημασία!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑