Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on March 18th, 2021 | by fileto

0

Μέτωπο για μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Νέστο

Σε έγγραφη ένσταση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι Δήμοι Παρανεστίου και Ξάνθης προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη αδειοδότηση 16 περίπου γιγάντιων ανεμογεννητριών στην ορεινή περιοχή μεταξύ των δύο δήμων. Οι δύο δήμοι αλλά και πολλοί φορείς της ευρύτερης περιοχής θεωρούν ότι η πιθανή αδειοδότηση των εγκαταστάσεων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα έχει αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον της περιοχής, επηρεάζοντας τη βιοποικιλότητα και ενδεχομένως το μικροκλίμα.

Η εταιρεία έχει αιτηθεί, μέσω των θυγατρικών της, την εγκατάσταση των γιγάντιων ανεμογεννητριών ύψους 210 και 230 μέτρων, σύμφωνα με τη διαμαρτυρία 17 φορέων οι οποίοι αντιδρούν στην εγκατάσταση. Όπως αναφέρουν σε έγγραφό τους οι φορείς οι οποίοι διαμαρτύρονται, η ίδια εταιρεία τον Ιανουάριο του 2021 κατέθεσε αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 58,8 MW με τοποθέτηση 14 τεράστιων ανεμογεννητριών ύψους 210 μέτρων στο Αχλαδόβουνο, ενώ τον Φεβρουάριο μέσω άλλων θυγατρικών της κατέθεσε δύο αιτήσεις για τοποθέτηση ακόμα 16 μεγαλύτερων ανεμογεννητριών, ύψους 230 μέτρων στην περιοχή του Λειβαδίτη, κοντά στην περιοχή του καταρράκτη Λεπίδα στο Παρανέστι. Σύμφωνα, επίσης, με τη διαμαρτυρία των εν λόγω φορέων, οι αιτήσεις αφορούν δύο αιολικούς σταθμούς, ισχύος 60 MW και 36 MW αντίστοιχα, που θα αναπτυχθούν στο οροπέδιο γύρω από τον οικισμό του Λειβαδίτη.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι, την ίδια ώρα που το ενδεχόμενο εγκατάστασης αιολικού πάρκου είναι υπαρκτό, ο Δήμος Παρανεστίου μέσω μίας πολύ σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλει επιχειρεί να αναδείξει το περιβάλλον της περιοχής, επιδιώκοντας να εντάξει το Φρακτό στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, παρόντος μεταξύ άλλων και του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, έγινε στον Δήμο Παρανεστίου και η 1η επίσημη συνάντηση όλων των φορέων του Νομού Δράμας για την από κοινού στήριξη της υποψηφιότητας ένταξης του Παρθένου Δάσους Φρακτού.

Τι ακριβώς υποστηρίζουν οι 17 φορείς που μιλούν για υποβάθμιση της περιοχής στην περίπτωση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών

Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι 17 φορείς που διαμαρτύρονται αναφέρουν τα εξής: «Αγαπητοί μας συμπολίτες, το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την αύξηση του ενδιαφέροντος εταιρειών για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας με εγκατάσταση όλο και περισσότερων αιολικών σταθμών στα ελληνικά βουνά. Ανάμεσα στις περιοχές που μπήκαν στο στόχαστρο, αυτή τη φορά είναι και η δική μας.

Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι εγκληματικό για την περιοχή και η υποβάθμισή της, αν υλοποιηθεί, θα είναι τεράστια. Εκτός από τη ριζική αλλαγή του τοπίου δημιουργεί μια σειρά μεγάλων προβλημάτων. Μιλάμε για μία περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς της Ροδόπης και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν για τις διανοίξεις των δρόμων πρόσβασης και των γηπέδων των ανεμογεννητριών, οι τεράστιες ποσότητες σκυροδέματος για τις βάσεις, οι πυλώνες, θα επιφέρουν μεγάλες και ανεπανόρθωτες πληγές στο οικοσύστημά της και στη βιοποικιλότητα αλλά και πιθανές αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής. Λίγα μέτρα μακριά βρίσκεται ένας από τους ελάχιστους όξινους τυρφώνες της Ελλάδας. Φόβοι υπάρχουν και για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και κατά συνέπεια για την υδροδότηση όλων των γύρω οικισμών. Η όχληση από τον θόρυβο με τις ανεμογεννήτριες τόσο κοντά στους οικισμούς θα είναι ανυπόφορη. Μεγάλες θα είναι οι βλάβες που θα υποστεί ο τουρισμός και οι επαγγελματίες που ασχολούνται μ’ αυτόν, την ίδια ώρα που γίνονται προσπάθειες να οργανωθεί και να αναδειχθεί αυτή η πανέμορφη περιοχή. Τέλος, με την τοποθέτησή τους σε μία περιοχή που χρησιμοποιείται από κτηνοτρόφους και καλλιεργητές, μεγάλο θα είναι το πλήγμα και σ’ αυτούς τους τομείς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι παρακάτω φορείς και σύλλογοι δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο να υπερασπίσουμε την υπέροχη φύση της Ροδόπης και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως τη βρήκαμε. Δεν είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, όπως ο άνεμος, αναρωτιόμαστε όμως πόσο «φιλικές προς το περιβάλλον» είναι τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όταν καταστρέφουν τόπους με σπάνια φυσική ομορφιά. Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς προστατεύουμε τη φύση καταστρέφοντάς την!

Σαν πρώτο βήμα, εφόσον έχουμε έννομο συμφέρον, θα καταθέσουμε ένσταση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ώστε να μην προχωρήσει η αδειοδότηση.

Σ’ αυτό τον αγώνα θέλουμε μαζί μας και τις αρχές του τόπου, τον Δήμο Ξάνθης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αφού πλήττεται και ο δικός τους σχεδιασμός για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Θέλουμε όμως μαζί μας κι όλους εσάς ώστε με μια φωνή να κερδίσουμε το αυτονόητο!»


Οι σύλλογοι που υπογράφουν

Το κείμενο συνυπογράφουν δια των εκπροσώπων τους οι παρακάτω: Πολιτιστικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Λειβαδίτη, Σύλλογος Κατοίκων και Φίλων Άνω Καρυόφυτου, Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων και Φίλων Καρυόφυτου, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας «ο Προφήτης Ηλίας», Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Ξάνθης, Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης, Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Ξάνθης Xanthirunners, Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης, Κυνηγετικός σύλλογος Σταυρούπολης Ξάνθης, Rodopi Ultra Trail, ΚΟΙΝΣΕΠ «Κρίνος της Ροδόπης», Α. Μ. Κ. Ε. Δράση και Ενέργεια: Νέστος Ροδόπη Θράκη, Riverland outdoor activities, Γραφείο Διοργάνωσης Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής, Ορειβατικό Καταφύγιο ΕΟΣ Ξάνθης, ΙΚΕ Χαϊντού restaurant Δασικό Χωριό Ερύμανθου, Δασικός Συνεταιρισμός Ρεύματος «Η Χαϊντού», Δασικός Συνεταιρισμός Ρεύματος-Ωραίου.

φωτο: αρχείο


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑