Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on April 16th, 2021 | by fileto

0

Ικανοποίηση στη Θράκη από τη στάση Δένδια…

Αποτροπιασμός στους χριστιανούς της Θράκης, για την στάση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά ικανοποίηση από την πατριωτική στάση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα.

Η ένταση προκλήθηκε στις κοινές δηλώσεις στο τέλος των επαφών του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του, σε θέματα που αφορούν το Αιγαίο και τη μειονότητα στη Θράκη, με τον Τσαβούσογλου, να μη μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του.

Όλα ξεκίνησαν όταν πήρε τον λόγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετά την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε “προκλητικές” κάποιες από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, τις οποίες όπως είπε “δεν μπορούμε να αποδεχθούμε”.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε μεταξύ άλλων πως: “Δεν έκανα καμία προκλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. Όμως ο ομόλογος μου έχει κάνει προκλητικές δηλώσεις, που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτό που λέτε ότι η Τουρκική Δημοκρατία παραβιάζει ζητήματα στο Αιγαίο. Όταν το θέτετε ενώπιον του Τύπου είμαι έτοιμος να απαντήσω. Όσο για τις μειονότητες, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς Ορθόδοξους και δεν γίνεται εσείς να μην αποδέχεστε τους ανθρώπους που δηλώνουν μόνοι τους ότι είναι τουρκικής καταγωγής, δηλώνουν αυτό που αισθάνονται και αυτό δεν θα πρέπει να καταπαταθεί εν ονόματι οποιασδήποτε συμφωνίας. Καταπατάτε τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Επίσης ο Τσαβούσογλου είπε ότι παρότι δεν επιθυμούσε να το αναφέρει μπροστά στα ΜΜΕ, η Ελλάδα χρησιμοποιεί στο μεταναστευτικό πρακτικές τύπου push back κατά προσφύγων και μεταναστών.

Ο Έλληνας υπουργός διερωτήθηκε εάν η τουρκική πλευρά ανέμενε να μην τίποτα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή που η θέση της Αθήνας είναι σαφής πως η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και έχει κάνει πάνω από 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. 

“Η θέση μας είναι σαφής. Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος. Στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό ορίζει η Συνθήκη της Λωζάννης που έχει υπογράψει η Τουρκία, είτε της αρέσει είτε όχι”, απάντησε στο ίδιο ύφος ο Νίκος Δένδιας.

Στις κατηγορίες περί push back, ο κ. Δένδιας απάντησε σε αυστηρό ύφος ότι μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτιου δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε αιχμές και για το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νήσων που συνεχώς επαναφέρει η Τουρκία, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να λέει χαρακτηριστικά “υπάρχει στρατός στα νησιά γιατί απειλούνται από κάπου”.

 

https://youtu.be/6QP6WF9GJ4I


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑