Άποψη - Γνώμη

Published on April 17th, 2021 | by fileto

0

Ο Δένδιας στο μάτι του κυκλώνα;

Με παραξένεψε η φράση η οποία λες και ήταν «εμβόλιμη δια ροπάλου», πέρασε στα δελτία ειδήσεων και δεν ήταν άλλη, από την παραίνεση του πρωθυπουργού στον Νίκο Δένδια, να απαντήσει κατάλληλα στους Τούρκους αν προκληθεί!

Η αλήθεια είναι ότι λες και κάποιος ήθελε να βάλει στο κάδρο της αύξησης των μετοχών του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος προφανώς στριμωγμένος από την διαχείριση της πανδημίας ήθελε λίγο θετικό οξυγόνο στην εικόνα του…

Κι αυτό είναι κατανοητό, αν και φαίνεται εκ των υστέρων ότι κάποιοι στο Μαξίμου έβγαλαν δόντια με την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Η εικόνα δημοσκοπικά για τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τον τελευταίο χρόνο είναι υψηλή που φτάνει και …ταβάνι!

Είναι λογικό για κάποιους που ουσιαστικά δεν περίμεναν από τον Δένδια να καταγράφει τέτοια διείσδυση στην θετική αποτίμηση των ερωτώμενων στα «γκάλοπ», να προχωρούν σε συνειρμούς ότι μπορεί να βάζει υποθήκη για το μέλλον, άρα να είναι υπουργός Εξωτερικών κι όχι κάτι λιγότερο σε όλη την διάρκεια της θητείας της παρούσης κυβέρνησης.

Η Βίκυ Σαμαρά που είναι έμπειρη δημοσιογράφος αναφέρει σε σχόλιό της ότι «δεν νοείται ως μη δεδομένο ο εκάστοτε πρωθυπουργός και ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών να βρίσκονται σε συνεννόηση;

Το γεγονός ότι και διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν αμέσως μετά την πληροφορία αυτή, δεν σταμάτησε πάντως τους ψιθύρους εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Η διαρροή αυτή πάντως πραγματοποιήθηκε ως απάντηση σε όσους θεώρησαν ότι ο Νίκος Δένδιας κινήθηκε αυτοβούλως, δεδομένου ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το Μαξίμου κρατούσε χαμηλούς τόνους παρ’ όλες τις προκλήσεις της Άγκυρας.

Πυροδότησε όμως και νέα σενάρια περί αμηχανίας του Μαξίμου από τις θετικές αντιδράσεις της κοινής γνώμης και ιδίως των ψηφοφόρων της ΝΔ στους χειρισμούς Δένδια, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ένας πιθανός “δελφίνος”, όποτε και όταν έρθει η ώρα της διαδοχής.

Πολλοί γαλάζιοι θεωρούν ειδικότερα ότι ο Νίκος Δένδιας “πλασάρεται” ως ο επόμενος κεντροδεξιός υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στο καραμανλικό αλλά και το σαμαρικό ακροατήριο και επιχειρώντας να λανσάρει κεντρώο- φιλελεύθερο, αλλά και ταυτόχρονα πατριωτικό προφίλ».

Και ξεκίνησε η δημιουργία του νέου πάζλ πλέον ότι μια κυβέρνηση ΝΔ δεν είναι δυνατόν να κρατάει σε αποστρατεία Καραμανλικά στελέχη, επειδή η αυλή του πρωθυπουργού δεν αντέχει τις συγκρίσεις.

Αυτό το γεγονός εδώ και καιρό ταλανίζει την κυβέρνηση και ειδικότερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, η οποία εν μέρει μετά την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή που έβαλε στη θέση του τον Κώστα Σιμίτη για τις «αρλούμπες» που έλεγε και υποστήριζε για το Ελσίνκι, ο άνθρωπος που ευχαριστούσε τους Αμερικάνους μετά την εθνική μας ήττα στα Ίμια, αισθάνεται ότι είναι η ώρα να τους ακούσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πραγματικά ο πρωθυπουργός βλέπει πλέον τα δικά του στελέχη που έχουν γαλουχηθεί στην αυλή του, ότι δεν τραβάνε…

Ακόμη και τα «βαριά χαρτιά» όπως ο Άδωνις, ο Βορίδης, ο Πέτσας, ο Χατζηδάκης κ.α. όχι μόνο δεν τραβάνε, αλλά πέφτουν από γκάφα σε γκάφα και δημοσκοπικά πατώνουν…

Ξαναγυρίζουμε στον Νίκο Δένδια και σε όσα έγιναν on camera στην Άγκυρα.

Τα όσα είπε κατάφατσα στον Μεσούτ Νταβούντογλου ακόμη και στον Ταγίπ Ερντογάν δεν άρεσαν διόλου.

Ο Τούρκος πρόεδρος την επόμενη μέρα της αντιπαράθεσης, όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απλά ανέφερε πια ξεκάθαρα την πραγματική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι ψέλλισε φανερά εκνευρισμένος για το ότι ο δικός του υπουργός φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων σε μια περίοδο που το εσωτερικό της Τουρκίας ζει ένα δράμα!

Η στάση του Δένδια, που ήταν ουσιαστικά μια μέτριας έντασης στάση, στην Άγκυρα έγινε αντικείμενο κριτικής και από τη σκοπιά του κινδύνου να κατηγορηθεί η Αθήνα από εταίρους και συμμάχους ότι δεν επιθυμεί το διάλογο με την Τουρκία.

Αλλά μην ξεχνάμε ότι την παρούσα περίοδο είναι δεδομένα η στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η θέση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ξεκάθαρα κόντρα τις ορέξεις της Μόσχας, η Τουρκία δεν ξέρει σε μια βάρκα να πατήσει (Ρωσία ή ΝΑΤΟ) και μια Γερμανία η οποία ναι μεν πάντα στήριζε την Ουκρανία η οποία είναι Γερμανόφιλη, αλλά η ΕΕ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θέλει να τα σπάσει με την Ουκρανία ή την Ρωσία, σε σημείο που δεν βλέπουν την Τουρκία ως τον κυρίαρχο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με άλλα λόγια η στάση του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα άρεσε στους Ευρωπαίους, αλλά όχι στους Γερμανούς…

Κι επειδή όλα είναι στην πολιτική παιχνίδι χρονικού προσδιορισμού με τον Δένδια κερδισμένο, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών στο Μαξίμου και σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός του των Εξωτερικών χειρίστηκε μία δύσκολη κατάσταση κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία.

Φαίνεται δε κλείνοντας ότι οι διπλωμάτες στο Υπουργείο Εξωτερικών έχουν χαράξει μια άλλη γραμμή στα εθνικά μας θέματα τα οποία δεν πρέπει να γνωρίσουν ήττες, την ώρα που η στάση Δένδια στην Άγκυρα έφερε χαμόγελα ικανοποίησης στους χριστιανούς της Θράκης!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑