Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on May 14th, 2021 | by fileto

0

Ημέρα απελευθέρωσης για Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Τα 101 χρόνια από την απελευθέρωσή τους τιμούν σήμερα η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη

Ήταν οι πρώτες πρωινές ώρες της 14 Μαΐου του 1920, όταν ο προελαύνων ελληνικός στρατός, εισερχόμενος νικητής και απελευθερωτής στην πόλη της Κομοτηνής, είχε στα χείλη του ένα τραγούδι. Πρώτος του στίχος: «Ξημέρωσε η χαραυγή και πήραμε τη Θράκη». Ο εφιάλτης της Βουλγαρικής κατοχής, μιας κατοχής εξίσου άγριας, ίσως και σκληρότερης από την γερμανική, είχε επιτέλους τελειώσει.

Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται από χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωσης της πόλης. Πρώτος σταθμός επίσκεψης της κ. Σακελλαροπούλου ήταν το Επισκοπείο της Αλεξανδρούπολης όπου είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

Μήνυμα για τα 101 χρόνια για την απελευθέρωση της Κομοτηνής έστειλε και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. 

«Η εορτή των «Ελευθερίων» αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στους ήρωες Θράκες, πατέρες και αδελφούς μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν στους αγώνες για την διατήρηση της εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Θράκης και πέτυχαν το ποθούμενο, την απελευθέρωσή της την 14η Μαίου του 1920, ημέρα κατά την οποία ο Ελληνικός Στρατός εισήλθε νικηφόρος στην Κομοτηνή και την κατέστησε αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού Έθνους. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ οφείλουμε να ενθυμούμαστε την θυσία των προγόνων μας, ώστε αυτή να αποτελεί ποδηγέτη για την προσωπική, συλλογική και εθνική ζωή μας», συνεχίζει ο Σεβασμιώτατος στο μήνυμά του.

Σακελλαροπούλου από Αλεξανδρούπολη: Το 2021 θα είναι η τελευταία χρονιά της υγειονομικής κρίσης

Οι Θρακιώτες ακρίτες φυλάνε με αυταπάρνηση τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κόμβο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από την Αλεξαδρούπολη, όπου παρέστη στην επίσημη δοξολογία για την 101η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2021 θα είναι η τελευταία χρονιά της υγειονομικής κρίσης, καθώς, όπως είπε, η πιστή τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος εγγυάται την επιστροφή στην ομαλότητα.

Η κ. Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της Δόμνας Βισβίζη και στη συνέχεια δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Στις 14 Μαΐου 1920, τόσο η Αλεξανδρούπολη όσο και η Κομοτηνή απελευθερώνονται και ενσωματώνονται στον εθνικό κορμό.
Διακόσια χρόνια μετά την κήρυξη της Επανάστασης και 101 χρόνια από την ενσωμάτωση, γιορτάζουμε την επέτειο αυτή στην Αλεξανδρούπολη, για δεύτερη δυστυχώς χρονιά σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Ελπίζουμε όμως ότι θα είναι η τελευταία, αφού η πιστή τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος εγγυάται την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑