Τοπικές ΑΜ-Θ

Published on July 20th, 2021 | by fileto

0

Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος αντέχει ακόμη…

 

Ανεργία, έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων και οικονομική ανάπτυξη είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.

Επίσης αναφέρεται ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, φαίνεται ότι ο «εμφύλιος» των προηγούμενων εκλογών που κατάληξε στην οριακή νίκη του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, έχει αφήσει έντονα τα σημάδια του ακόμα και σήμερα.

Η μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρεία Populus Strategy and Insights τελικά δεν είναι καταπέλτης για τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, αλλά του δίνει μια ευκαιρία να αλλάξει το κακό κλίμα σε βάρος του κάνοντας έξυπνες κινήσεις.

Το μήνυμα το πήρε κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Θράκη και ο Άδωνις Γεωργιάδης ένας από τους πιο μεγάλους υποστηρικτές του, και προσπάθησε να το καλυτερεύσει!

 

Ποια είναι η εταιρεία που έκανε την έρευνα

Το Βαρόμετρο της Βόρειας Ελλάδας (Northern Greece Insights- NGI) πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Populus Strategy and Insights και διενεργήθηκε από την εταιρία Palmos Analysis, το διάστημα 14 Ιουνίου 2021- 01 Ιουλίου 2021 με την μέθοδο 51% των τηλεφωνικών συνεντεύξεων με σύστημα Computer Assisted Telephone Interviewing και 49% με online ερωτηματολόγια μέσω πιστοποιημένων online panels. Ερωτήθηκαν 2015 άτομα, άνδρες και γυναίκες, άνω των 17 ετών, με αναλογική κατανομή στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, την ηλικία και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2019. Το μέγιστο σφάλμα είναι ±2,2% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

 

Χαμηλές επιδόσεις για τον περιφερειάρχη, αλλά υπό αναστολή

Μόλις ένας στους τέσσερις πολίτες έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον Περιφερειάρχη της περιοχής, Χρήστο Μέτιο.

«Ουδέτερη γνώμη ή δεν έχουν γνώμη» οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 38%, ενώ «αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη» έχει το 26%.

Το 48% των ερωτηθέντων απαντά πως δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο του Περιφερειάρχη με τις θετικές γνώμες να ανέρχονται σε 33%.

Σχεδόν ένας στους δυο ερωτηθέντες, θεωρεί ότι ο κ. Μέτιος δεν πρέπει να επανεκλεγεί το 2023.

«Ναι ή μάλλον ναι» απαντά το 28% και «δεν ξέρει- δεν απαντά» το 28%.

 

 

Η αποτύπωση των περιφερειών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιεράρχηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, ενώ η ανεργία κυριαρχεί ως προβληματισμός στις αναφορές των πολιτών (48% στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας), εκτοξεύεται στο 65% των αναφορών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στην ίδια Περιφέρεια εμφανίζονται πολύ αυξημένες αναφορές σε θέματα όπως η οικονομική ανάπτυξη, η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων και η ερημοποίηση/μετανάστευση των νέων. Θέματα που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη, την ανεργία και την έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων αναφέρονται εντονότερα και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία, όπου κυριαρχεί πληθυσμιακά το μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αυξημένες αναφορές καταγράφονται σε σχέση με τις συγκοινωνίες-μεταφορές και την εγκληματικότητα και δημόσια ασφάλεια. Τέλος στην Περιφέρεια Ηπείρου, μια από τις φτωχότερες Περιφέρειες στην Ευρώπη, αυξημένες αναφορές καταγράφονται σχετικά με την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, την οικονομική ανάπτυξη και στην πανδημία του κορωνοϊού.

Καθώς βρισκόμαστε ήδη στο μέσο περίπου της θητείας των αιρετών της αυτοδιοίκησης και δύο χρόνια μετά τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2019, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αξιολόγηση των πολιτών για τους Περιφερειάρχες της Βόρειας Ελλάδας.

Στην δεύτερη πληθυσμιακά Περιφέρεια της χώρας, την Κεντρική Μακεδονία, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας διατηρεί πολύ υψηλή δημοτικότητα, ενώ ποσοστό άνω του 50% των πολιτών δηλώνουν ότι πρέπει να επανεκλεγεί το 2023. Παρόμοια είναι η εικόνα και για τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η εποχή μετά την απολιγνιτοποίηση και η ανασφάλεια σε σχέση με τις θέσεις εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, φαίνεται ότι επηρεάζει και τις απόψεις για τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη που προέρχεται από την Κυβερνητική παράταξη, ενώ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, φαίνεται ότι ο «εμφύλιος» των προηγούμενων εκλογών που κατάληξε στην οριακή νίκη του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, έχει αφήσει έντονα τα σημάδια του ακόμα και σήμερα.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει καταφέρει να «χτίσει» υψηλή δημοτικότητα και σημαντική ικανοποίηση από το έργο του, με δεδομένο ότι η βάση εκκίνησής του στο Α’ γύρο των Δημοτικών Εκλογών του 2019 ήταν μόλις 15%.

Ωστόσο, εμφανίζεται μια εικόνα διχασμού των απόψεων σε σχέση με το έργο και την επανεκλογή του το 2023 και συνεπώς ο δρόμος μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας θα είναι μακρύς και θα έχει ενδιαφέρον.

Χαμηλές, γενικά, επιδόσεις καταγράφονται για τις δημοτικότητες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, καθώς κανείς δεν ξεπερνάει το 30% σε θετικές γνώμες.

Η εμπειρία, όμως, έχει δείξει ότι συνήθως οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά τους βουλευτές, έχοντας όμως στο μυαλό τους βουλευτές που δεν επέλεξαν οι ίδιοι και, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, συνήθως επανεκλέγουν τα ίδια πρόσωπα.

 


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑