Ειδήσεις

Published on December 1st, 2012 | by fileto

0

Η «Ελιά Μάκρης», στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο των δράσεων της Ομάδας Εργασίας για την προώθηση της αγροτικής παραγωγής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, και μετά την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης έργου με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα, ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης της Ελιάς Μάκρης, με την ονομασία «Ελιά Μάκρης», στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να χαρακτηριστεί το ελαιόλαδο Μάκρης ως ΠΟΠ.

Για τον λόγο αυτό επισκέφτηκε την περιοχή μας ο ερευνητής του Ινστιτούτου, κ. Κουμπούρης Γεώργιος, προκειμένου να γίνει επισκόπηση των ελαιοκομικών ζωνών Μάκρης-Δικέλλων, κατά τη διάρκεια της οποίας συλλέχθηκαν δείγματα ελαιοκάρπου, φύλλων και κλαδίσκων για να γίνει αξιολόγηση της παραλλακτικότητας του γενετικού υλικού με σκοπό την πιθανή ένταξη της «Ελιάς Μάκρης» στον Εθνικό κατάλογο ως τοπική ποικιλία.

Η επισκόπηση των ελαιοκομικών ζωνών θα επαναληφθεί το επόμενο έτος, όπου και θα γίνει επιλογή μητρικού δέντρου, από το οποίο θα ληφθούν μοσχεύματα με σκοπό την παραγωγή αυτόρριζων φυτών σε συνεργασία με φυτωριούχο της περιοχής Αλεξανδρούπολης. Ακολούθως τα φυτά αυτά θα σταλούν στο Ινστιτούτο Χανίων όπου και θα αναπτυχθούν προκειμένου να γίνει η μορφολογική περιγραφή του φυτικού υλικού. Τελικός αποδέκτης της μορφολογικής περιγραφής θα είναι το Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών Θεσσαλονίκης ως το πλέον αρμόδιο για την εγγραφή ποικιλιών στον Εθνικό κατάλογο.

 


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑