Άποψη - Γνώμη

Published on December 1st, 2012 | by fileto

0

Και μετά την δόση τι;

Η δόση θα έρθει έστω κι αν καθυστερήσει ή σκοντάψει σε διάφορα εμπόδια και σκοπέλους. Ακόμη και η πλειοψηφία των γερμανών δήλωσε μέσα από δημοσκόπηση ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση και να πάρει τα χρήματα τα οποία απαιτούνται για να επανεκκινήσει την οικονομία της.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πολιτικού βαρόμετρου του κρατικού γερμανικού δικτύου ZDF, τη διάσωση της Ελλάδας με δανεισμό επιθυμεί το  47% των Γερμανών.

Ωστόσο, μόλις το 17% πιστεύει ότι η χώρα μας θα τηρήσει τους συμπεφωνημένους όρους.  Με βάση, ακόμη, την ίδια δημοσκόπηση, το 79% εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει τις συμφωνίες, ενώ σε ποσοστό 42% οι ερωτώμενοι προτιμούν η Ελλάδα να μην λάβει καμία βοήθεια.

Πάντως όπως λένε οι ειδικοί η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί αποκλειστικά με την άσκηση πολιτικών λιτότητας. Το “κλειδί” για να ξεπεράσει η παγκόσμια οικονομία την κρίση που διέρχεται είναι σαφώς η οικονομική ανάπτυξη.

Από την άλλη απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της τρόικας για την ελληνική αγορά οι οποίες παρουσιάστηκαν στο Εurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελεγκτών η ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη θα μειωθεί το 2013 στα 134,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 11,1 δισ. (-0,8%) εν σχέσει με φέτος που εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 145,2 δισ. Η μείωση της ζήτησης θα είναι πρωτόγνωρη, αφού το 2011 είχε μειωθεί 7,5 δισ. και το 2012 κατά 10,4 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα που θα έπεφταν στην αγορά αναμένεται να απορροφήσουν σε μεγάλο βαθμό τα νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 7,9 δισ. το 2013 και συνολικά 13,5 δισ. (7,3% του ΑΕΠ) ως το 2014.

Ωστόσο ο λογαριασμός ανεβαίνει επικίνδυνα στα 20 δισ. ευρώ, καθώς για την διετία 2015-2016 προβλέπονται και «απροσδιόριστα μέτρα» ύψους 6,8 δισ. και όχι 4,8 δισ. που αναφερόταν στο μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Το προσχέδιο του Μνημονίου υπολογίζει επιπλέον έσοδα από φορολογικά μέτρα όπως:

-τρεις συντελεστές (με συντελεστές 21%, 35% και 46% πιθανότατα) αντί για οκτώ που ισχύουν σήμερα για μισθωτούς και  συνταξιούχους, κατάργηση αφορολόγητου για τα παιδιά και πλειάδας φοροαπαλλαγών για τόκους στεγαστικών δανείων, ασφαλιστήρια  συμβόλαια κ.τλ.

-κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για επαγγελματίες και ειδική κλίμακα με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και  35% στα επιπλέον κέρδη.

-φορολογικός συντελεστής 26% στα εταιρικά κέρδη και 10% στα μερίσματα.

Υπό τις συνθήκες αυτές προβλέπεται και νέα αύξηση της ανεργίας, ιδίως στις αρχές του 2013. Η χρονιά αναμένεται να κλείσει με 1.186.200 ανέργους, έναντι 1.183.000 φέτος, πριν αρχίσει να μειώνονται –όπως εκτιμάται-  το 2014 σε 1.083.000 και το 2015 σε 996.000 άνεργους.

Συνεπώς βραχυπρόθεσμα τα μέτρα και όλη αυτή η φασαρία που γίνεται για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση είναι μια τρύπα στο νερό, αλλά υπάρχει μια προοπτική ανάπτυξης εφόσον εφαρμοσθεί στην ελληνική κοινωνία και στον κρατικό μηχανισμό μια άλλη νοοτροπία η οποία θα φέρει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και θα ανοίξει τον δρόμο για να έχουμε αισιόδοξη ψυχολογία για το μέλλον μας.

Πως θα συμβεί αυτό εφόσον βυθιζόμαστε ακόμη πιο πολύ στην ύφεση, η κυβέρνηση επιχαίρει για τις συμφωνίες με την Cosco και την Unilever αλλά από την άλλη η πραγματική οικονομία βρίσκεται στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ψάχνουν λουκέτο για να το τοποθετήσουν μεγαλοπρεπώς στην είσοδο της επιχείρησής τους.

Τζάμπα κόπος και τζάμπα θυσίες αν δεν έρθουν πολλοί επενδυτές και ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, γιατί με προγράμματα που χαρίζουν φιλοδωρήματα, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η απαξίωση του εργατικού και ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας.

Η λιτότητα βαθαίνει την ύφεση στην Ελλάδα και όπως όλοι γνωρίζουν και αρέσκονται σε αριθμούς και δείκτες, η ελληνική οικονομία είθισται να καταγράφει καλύτερους ρυθμούς κατά το τρίτο τρίμηνο όταν κορυφώνονται και τα έσοδα από τον τουρισμό. Ειδικότερα αυτή τη χρονιά όμως, υπήρξε ο έκτακτος παράγοντας της πολιτικής αβεβαιότητας και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και έτσι πήγε περίπατο αυτή η ανάσα.

Οι προβλέψεις για τη μετέπειτα πορεία όμως δεν είναι ευοίωνες, μιας και η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο που ήδη διανύουμε.

Ο αντίκτυπος της λιτότητας στην παραγωγή μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο σοβαρός από ότι προβλέπεται επί του παρόντος. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη εστίασης σε αναπτυξιακά μέτρα μετά την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, διαφορετικά το 2013 θα είναι ένα έτος …τραγικό για όλους μα


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑