Διεθνείς

Published on December 2nd, 2012 | by fileto

0

Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο

Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, παρά τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που προσφέρει το deal που συμφωνήθηκε αυτήν την εβδομάδα με τους πιστωτές της χώρας, σύμφωνα με την Moody’s, η οποία επίσης αναφέρει ότι η Αθήνα πιθανότατα θα χρειαστεί κάποια μείωση του αρχικού κεφαλαίου που δανείστηκε.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, η συμφωνία της Τρίτης με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία «ξεκλειδώνει» την επόμενη δόση των 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, «θα παράσχει ανακούφιση στην ελληνική οικονομία η οποία στερείται ρευστότητας, όμως πιστεύουμε ότι το χρέος της χώρας παραμένει μη βιώσιμο».

«Η πιθανότητα κήρυξης χρεοστασίου στα ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες είναι υψηλή, και δεδομένου ότι περίπου το 70% του χρέους το κατέχει ο επίσημος τομέας, μόνο μια μείωση του αρχικού κεφαλαίου από το χρέος του επίσημου τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», τονίζει ο οίκος.

Η συμφωνία έχει στόχο να μειώσει το χρέος της Ελλάδας μέσω ενός μείγματος μείωσης επιτοκίων των δανείων, επιστροφή από την ΕΚΤ των κερδών που σχετίζονται με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα και, πιθανότατα, μια επαναγορά ελληνικού χρέους σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Όμως «υπάρχουν ακόμα σημαντικά ρίσκα εφαρμογής που σχετίζονται με το πρόγραμμα, ιδιαίτερα δεδομένης της εξαιρετικά εύθραυστης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της Ελλάδας», σημειώνει η Moody’s. «Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι οι στόχοι που μόλις συμφώνησε η Ελλάδα θα επιτευχθούν χωρίς καμία αστοχία».

imiresia.gr


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑