Επιχειρήσεις

Published on December 18th, 2012 | by fileto

0

Μεταξένια συνεργασία στο Σουφλί

Δημιουργία στο Σουφλί μιας σύγχρονης μονάδας παραγωγής νήματος από ελληνικό μετάξι, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, αλλά για την ώρα παραμένει ανεκμετάλλευτο, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων ανάπτυξης της σηροτροφίας, όπως λέγεται η καλλιέργεια της μουριάς από την οποία και παράγεται το φυσικό μετάξι, είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για κοινές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα η βουλγαρική πλευρά, καθώς οι εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής, και από τις δύο πλευρές των συνόρων, είναι ιδανικές.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση από το βουλγαρικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μια κοινή επένδυση σε αναπηνιστήριο, όπως ονομάζεται η μονάδα επεξεργασίας του φυσικού μεταξιού και μετατροπής του σε νήμα.

Σήμερα στο Σουφλί, που απέχει μόλις μισή ώρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι σηροτρόφοι της περιοχής παράγουν γύρω στους 70 τόνους χλωρά κουκούλια τον χρόνο, χωρίς ωστόσο να καρπώνεται κάποιος την υπεραξία από την παραγωγή νήματος. Επειδή πουθενά στην Ελλάδα δεν υπάρχει μονάδα επεξεργασίας κουκουλιών, οι σηροτρόφοι της περιοχής αναγκάζονται να διαθέτουν την παραγωγή τους σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε χονδρεμπόρους, που συνήθως την εξάγουν. Εν ολίγοις η υπεραξία που συνεπάγεται η μετατροπή ενός τόσο ποιοτικού προϊόντος σε νήμα, δεν μένει στην Ελλάδα, αλλά την κερδίζουν κάποιες ξένες βιομηχανίες.

Το Σουφλί είναι ιστορικά δεμένο με το μετάξι, αφού η βιομηχανική παραγωγή άρχισε εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Τη δεκαετία του 1920 υπήρχαν εργοστάσια, το μεγαλύτερο εκ των οποίων, των Αφών Τσεριάνο, απασχολούσε πάνω από 300 μεταξεργάτριες. Τις τελευταίες δεκαετίες, η στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερες τεχνητές ίνες, μαζί με τη στροφή των σηροτρόφων σε επιδοτούμενες καλλιέργειες (π.χ. βαμβάκι) σε συνδυασμό με μια σειρά από ασθένειες στους μορεώνες, είχαν σαν συνέπεια το μαράζωμα της καλλιέργειας.

πηγη: Τα Νέα


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑