Βαλκάνια

Published on December 18th, 2012 | by fileto

0

Τα λιμάνια των Βυζαντινών

Η «Ολκάς», το εμπορικό πλοίο των Βυζαντινών που μετέφερε εμπορεύματα και για αιώνες συνέδεε ανθρώπους, πόλεις, λιμάνια και πολιτισμούς, γίνεται όχημα για τους επισκέπτες. Στα αμπάρια της μεταφέρει μοναδικές εικόνες της ιστορίας, όπως γκραβούρες, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες που για πρώτη φορά παρουσιάζονται με τρόπο που να αναδεικνύουν την ιστορία κάθε πόλης-λιμανιού και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ενώ το όνομά της είχε το project που υλοποίησαν από κοινού το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας και το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η έκθεση έχει τίτλο «Μεσαιωνικά λιμάνια – σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα» και πρόκειται για ένα οπτικό οδοιπορικό στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής. Θεσσαλονίκη, Τορώνη, Καβάλα, Αβδηρα, Θάσος, Μαρώνεια, Αναστασιούπολη, Κωνσταντινούπολη, Σωζόπολη, Βάρνα, Αγχίαλος, Κωστάντζα, Οδησσός, Σεβαστούπολη, Βατούμ, Μπακού και άλλα δεκαοκτώ λιμάνια αποτελούν σταθμούς αυτού του ταξιδιού που ξεκινά από το Βόρειο Αιγαίο και μέσω της Κωνσταντινούπολης συνεχίζει στη Μαύρη Θάλασσα, στις ακτές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Κριμαίας και της Γεωργίας για να καταλήξει στο Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία Θάλασσα ανοίγοντας νέους δρόμους προς την Ανατολή. Περνώντας από λιμάνι σε λιμάνι, ο μύθος, η ιστορία και το παρόν συναντώνται και οι επισκέπτες ταξιδεύουν νοερά, γνωρίζουν την ιστορία και εμπνέονται για το δικό τους οδοιπορικό στη φορτισμένη με μύθους περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο στόχος του έργου «Ολκάς», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Joint Operational Programme BLACK SEA 2007-2013» και εθνικούς πόρους, είναι η ανάδειξη των μεσαιωνικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ως σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή. Επικεφαλής και συντονιστής του έργου είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, ενώ στην υλοποίησή του συνεργάζονται επτά φορείς από έξι χώρες, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη μελέτη και μουσειακή προβολή της μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας. Το project θα συνεχιστεί και το 2013, με επόμενο στόχο τη λειτουργία μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα «Λιμήν», με σκοπό την ανάδειξη των μεσαιωνικών λιμανιών σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες. Μεταξύ άλλων, μάλιστα, θα καθιερωθεί ο τίτλος του «Πολιτιστικού Λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας», στο πρότυπο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

πηγη: Εθνος


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑