Βαλκάνια

Published on December 18th, 2012 | by fileto

0

Τον Μάρτη ανοίγει η Νυμφαία

Ως επιβεβαίωση του στρατηγικού χαρακτήρα της συνεργασίας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας και των παραδοσιακών φιλικών και γειτονικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ τη χθεσινή συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, στην Αθήνα.

“Η κύρια πρακτική διάσταση της συνεδρίασης είναι η κοινή σταθερή δέσμευση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για στρατηγική συνεργασία σε όλους τους τομείς” αναφέρει στο σχετικό σχόλιό της η δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, η οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η στρατηγική συνεργασία Αθήνας- Σόφιας αφορά όλο το φάσμα των γεωπολιτικών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων που αφορούν τις δύο χώρες.

Στα εκτενή ρεπορτάζ των ειδικών απεσταλμένων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και στα δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου για τον διάλογο κορυφής των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας επισημαίνονται οι συμφωνίες για την έναρξη της διασύνδεσης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου, τη συνεννόηση για την ολοκλήρωση της νέας διόδου Κίρτζαλι – Κομοτηνή έως τον ερχόμενο Μάρτιο, την επιβεβαίωση της πάγιας ελληνικής υποστήριξης για την υποψηφιότητα της Βουλγαρίας για ένταξη στη συμφωνία του Σενγκέν στο πλαίσιο της δυναμικής ελληνοβουλγαρικής συνεργασίας για αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος κ.λπ. «Αθήνα και Σόφια έδειξαν ΄κίτρινη κάρτα΄ στα Σκόπια».

Αυτό τον τίτλο επιλέγει, από την πλευρά της, η σημερινή Μόνιτορ για το εκτενές δημοσίευμά της σχετικά με τη συνάντηση, στο οποίο θέτει την έμφαση στην κοινή θέση των δύο γειτονικών χωρών μελών της Ένωσης υπέρ της επιτάχυνσης της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων προς την ενωμένη Ευρώπη, στη βάση, ωστόσο, της εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών κριτηρίων και του σεβασμού στην αρχή της καλής γειτονίας. «Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς απηύθυναν διπλωματική αλλά κατηγορηματική προειδοποίηση προς τη ΄Μακεδονία΄ να εκδηλώσει έμπρακτα σεβασμό προς τις αρχές και τους κανόνες της καλής γειτονίας, αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ» αναφέρει η εφημερίδα της Σόφιας.

«Οι δύο πρωθυπουργοί δεν ανέφεραν σκοπίμως τη λέξη ΄Μακεδονία΄ ούτε μια φορά, αλλά κατέστησαν σαφές, ωστόσο, ότι σχεδόν όλη η συνέντευξή τους είναι αφιερωμένη ακριβώς στην κοινή γειτονική μας χώρα» προστίθεται στο δημοσίευμα. Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει την προειδοποίηση του κ. Μπορίσοφ, ότι «η ανεκτικότητα, η καλή γειτονία και η φιλία, που εκπέμπει η Βουλγαρία έχουν τα όρια τους». Ενώ γράφει, επίσης, στο πρωτοσέλιδο άρθρο, ότι «ο κ. Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε, ότι η καλή γειτονία για πρώτη φορά εντάχτηκε στην απόφαση που εγκρίθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες και με τον τρόπο αυτό γίνεται στην πράξη προϋπόθεση προσχώρησης στην ΕΕ». Το δημοσίευμα κλείνει με τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού ότι “οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας πάντοτε υπήρξαν υποδειγματικές, ακόμη και την εποχή, όταν ανήκαμε σε διαφορετικά πολιτικά και στρατιωτικά μπλοκ”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑