Βαλκάνια

Published on December 19th, 2012 | by fileto

0

Βαριές χιονοπτώσεις στη Βουλγαρία

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί σε 13 νομούς της Ανατολικής, Νοτιοανατολικής και Βορειοανατολικής Βουλγαρίας λόγω χιονοπτώσεων και ισχυρών ανέμων.

Ο προειδοποιητικός «συναγερμός» ισχύει για τους νομούς Κίρτζαλι, Χάσκοβο, Γιάμπολ, Σλίβεν, Βελίκο Τύρνοβο, Ταργκόβιστε, Ρούσε, Ράζγκραντ, Σούμεν, Σιλίστρα, Ντόμπριτς, Βάρνα, και Μπουργκάς.

Στους τελευταίους τρεις νομούς αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, ενώ θα πνέουν ισχυροί άνεμοι.

«Κίτρινος συναγερμός» λόγω χιονοπτώσεων έχει κηρυχθεί σε δύο νομούς της Κεντρικής Βουλγαρίας – στο Νομό Στάρα Ζαγκόρα και Γκάμπροβο.

Στην Ανατολική Βουλγαρία η μετεωρολογική κατάσταση θα επιδεινωθεί. Θα πνέουν ισχυροί, βόρειοι άνεμοι, ενώ θα σημειωθούν και έντονες χιονοπτώσεις.

Στη Δυτική Βουλγαρία θα πνέουν ασθενείς άνεμοι, ενώ αναμένονται και οι χιονοπτώσεις να είναι ασθενείς.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα είναι κυρίως από μείον 5° έως 0°, ενώ στη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα κυμανθούν από μείον 4° έως 1°.

Στις ορεινές περιοχές θα χιονίσει, ενώ στις υψηλότερες κορυφές θα σημειωθεί ομίχλη.

Στις ακτές της Μαύρης θάλασσας θα σημειωθούν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ισχυροί, βόρειοι-βορειοανατολικοί.

Οι καιρικές συνθήκες είναι επικίνδυνες, προειδοποιούν από το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας. Προβλέπονται μετεωρολογικά φαινόμενα μεγάλης έντασης. Υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ζημιές, ή να υπάρξουν θύματα. Από το Ινστιτούτο συνιστούν στους πολίτες να ενημερώνονται για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες, να αποφεύγουν τα ρίσκα, και να ακολουθούν τις συμβουλές των αρχών.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑