Επιχειρήσεις

Published on January 2nd, 2013 | by fileto

0

Κοκκινοχώρι και Αδριανή για ποιοτικά κρασιά

Κοκκινοχώρι Παγγαίου και Αδριανή Δράμας είναι δύο περιοχές που βγάζουν μερικά από τα κρασιά που φιγουράρουν στην 20αδα των κρασιών του Ελληνικό αμπελώνα που πήραν τις υψηλότερες βαθμολογίες από την ομάδα του «oinos» την χρονιά που πέρασε. Το ευχάριστο είναι ότι στην πλειοψηφία τους τα κρασιά προέρχονται από Ελληνικές ποικιλίες ή από χαρμάνι στο οποίο συμμετέχουν ελληνικές ποικιλίες.

Τι λένε οι κριτές για τα κρασιά της περιοχής μας:

 

ΠΛΑΓΙΩΣ 2007 ερυθρό ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

Περιοχή: Κοκκινοχώρι Καβάλας, Παγγαίο ΠΓΕ

Ποικιλία: 85% Merlot, 15% Αγιωργίτικο

Μια νέα πρόταση από το Κτήμα Βιβλία Χώρα, δύο καινούριες ετικέτες με το όνομα ΠΛΑΓΙΩΣ. Το ερυθρό ΠΛΑΓΙΩΣ, ένας συνδυασμός Αγιωργίτικου και Merlot και το λευκό ΠΛΑΓΙΩΣ, ένα χαρμάνι από Chardonnay και Ασύρτικο.

Το όνομα του κρασιού προέρχεται από το σκάκι. Ο αξιωματικός κινείται πάντα πλαγίως.

Στην όψη το ρουμπινί με πορφυρές ανταύγειες εμφανίζεται σε πρώτη θέση μαζί με αρώματα αποξηραμένων φρούτων. Το δαμάσκηνο και το κεράσι είναι ευδιάκριτα. Το βαρέλι έχει ιδιαίτερη ισορροπία μαζί με αρώματα σοκολάτας και ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα. Στο στόμα το σώμα είναι μέτριο προς γεμάτο με υψηλή ένταση αρωμάτων και τανινών. Η μακριά επίγευση σε συνδυασμό με πιάτα κρεατικών που περιέχουν βότανα και κόκκινη σάλτσα βρίσκει τον καλύτερο πάντρεμα. Η επιλογή της σοκολάτας θα συμπλήρωνε απόλυτα το 15% alc. Τιμή: 19,50euro, Βαθμολογία: 18-20

 

ΔΕΚΑ 2009 ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ

Περιοχή: Αδριανή Δράμας

Ποικιλία:Sauvignon Blanc 55%, Ugni Blanc 30%, Semillon 15%

Όνομα και πράμα στο νο10…

Όταν επισκέφθηκα το κτήμα Οινογένεσις πριν από μερικά χρόνια και δοκίμασα για πρώτη φορά το Δέκα από το βαρέλι, διαπίστωσα πως ήταν θέμα χρόνου για τον Μπάκη να βγάλει ένα κρασί αντάξιο των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει.

Με το Δέκα 2009, πιστεύω πως έχει φτάσει πολύ κοντά στις απαιτήσεις της αγοράς, αλλά και τους στόχους που ο ίδιος είχε θέσει.Το κρασί αυτό είναι ένα από τα πιό όμορφα και πληρέστερα Bordeaux like ελληνικά λευκά κρασιά. Τώρα στην δεύτερη σοδειά του δείχνει απίστευτη ωριμότητα, εξαιρετική δομή και ακμαία διάθεση για παλαίωση. Ωρίμασε για 5 μήνες σε διαφορετικούς τύπους βαρελιών.

Το Δέκα Οινογένεσις 2009, έχει λαμπερό μέτριο λεμονί χρώμα με απαλές πράσινες ανταύγειες, στη νεαρή μύτη του αναδύονται πολύπλοκα αρώματα μάνγκο, ανανά, lime, τζίντζερ, γκρέιπφρουτ, νότες εσπεριδοειδών και κομψά αρώματα βαρελιού. Σύνθετη, ισορροπημένη παλέτα, σχεδόν κρεμώδες, δροσιστική οξύτητα, ώριμα φρούτα και τοσταρισμένο ξύλο, αλκοόλ 12,5% και μακριά βανιλάτη επίγευση. Μπορείτε να το απολαύσετε τώρα, αλλά εάν έχετε διάθεση να περιμένετε το κρασί αυτό θα σας ανταμείψει με την αναμενόμενη εξέλιξή του οποιαδήποτε στιγμή της δεκαετίας που διανύουμε.

Τιμή: 17€, Βαθμολογία: 18-20.

Δείτε το Top 10 στο krasiagr.com


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑