Βαλκάνια

Published on January 9th, 2013 | by fileto

0

Ναός του φαλλικού θεού Πρίαπου στη Σωζόπολη

“Φαντάζομαι τι θα γράψετε στις εφημερίδες – ανακάλυψαν το αρχαιότερο κατάστημα ερωτικών ειδών στα Βαλκάνια”, σχολίασε με χιούμορ το εύρημα ενός πύληνου φαλλού στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας ο Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ, διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Στη συνέχεια σοβαρός πια δήλωσε ότι το εύρημα είναι εξαιρετικής σημασίας, επειδή αποδεικνύει πως στην παραθαλάσσια πόλη υπήρξε ναός του θεού Πρίαπου, του θεου της γονιμότητας και των αισθησιακών απολαύσεων, ενώ στον φαλλό υπάρχει και μια επιγραφή.

Σύμφωνα με τις αρχαίες παραδόσεις, όταν κάποιος είχε προβλήματα υγείας, άφηνε στους θεούς ένα ομοίωμα του μέρους του σώματος που ήθελε να γιατρευτεί. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, όποιος και να έχει αφήσει στον ναό τον πύληνο φαλλό, πιθανότατα είχε κάποια ασθένεια των γεννητικών οργάνων ή αντιμετώπιζε προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.

Το εύρημα έχει μήκος 15 εκατ., αλλά αποτελεί μόνο ένα μέρος του αναθήματος, θεωρούν οι αρχαιολόγοι. Ένας από τους λόγους για τους οποίους το πιστεύουν είναι το γεγονός ότι από την αναθηματική επιγραφή «ΑΝΕΘΕΚΕΝ» έχει μείνει μόνο το γράμμα «Ν». Και η λέξη είναι αρκετά μεγάλη…

“Πολύ ερεθιστικό εύρημα”, σχολίασε χαμογελώντας ο αρχαιολόγος Ντιμίταρ Νέντεφ, διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου στη Σωζόπολη. Κατά τη γνώμη του, οι ειδικοί δεν μπορούν ακόμη να πουν κατηγορηματικά σε ποιον ανήκει ο ναός, η επιγραφή πάνω στο φαλλό όμως είναι το μοναδικό στη Βουλγαρία επιγραφικό μνημείο πάνω σε τέτοιο ανάθημα.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑