Ειδήσεις

Published on January 14th, 2013 | by fileto

0

Ένας Φίλος στη Νυρεμβέργη για ανέργους Έλληνες

Στην πόλη της Νυρεμβέργης, όπου καταγράφεται ελληνική παρουσία εδώ και 900 χρόνια, ο ελληνισμός έχει να επιδείξει μία σειρά αξιόλογων δραστηριοτήτων, γεγονός που τον κατατάσσει στους άξιους πρεσβευτές της πατρίδας μας εκτός των συνόρων.

H συλλογική δράση των Ελλήνων μεταναστών στη Νυρεμβέργη ξεκίνησε το 1964, με την ίδρυση του Εργατικού Συλλόγου Νυρεμβέργης. Η σκέψη όλων, τότε, ήταν στραμμένη στο πώς θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων, που βρέθηκαν σε αυτή την όμορφη, ιστορική πόλη της Μέσης Φραγκονίας, στο κρατίδιο της Βαυαρίας, αναζητώντας εργασία. Οι πρώτοι αυτοί μετανάστες δεν περίμεναν ότι θα μείνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους εκεί και ζούσαν με την ελπίδα της επιστροφής στα πάτρια εδάφη.

Τον Εργατικό Σύλλογο Νυρεμβέργης διαδέχτηκε η ελληνική κοινότητα, που από την ίδρυσή της το 1981 καθιερώθηκε ως πόλος συσπείρωσης και παρουσίας των Ελλήνων της πόλης (άνω των 10.000 σήμερα) και έχει να παρουσιάσει αξιόλογο έργο. Φυσικά, κανείς δεν σκεφτόταν πριν από μερικά χρόνια, ότι θα προκύψει νέο κύμα μετανάστευσης και ότι τα παιδιά των πρώτων μεταναστών θα αναλάμβαναν πρωτοβουλίες για την υποδοχή τους.

«Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε οικοδομήσει άριστες σχέσεις με τις γερμανικές αρχές και αυτό διευκολύνει το έργο μας, ειδικότερα για την υποδοχή Ελλήνων, που αναζητούν εργασία στη Γερμανία» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Διονύσης Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Νυρεμβέργη. «Πολλοί συμπατριώτες μας, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, επικοινωνούν μαζί μας για να τους βοηθήσουμε να βρουν δουλειά. Άλλοι έρχονται απευθείας εδώ, χωρίς εφόδια, με την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει. Περισσότεροι εξ αυτών είναι νέοι και νέες».

Έχοντας στο συρτάρι της κοινότητας πάνω από 150 βιογραφικά νέων ανθρώπων- οι περισσότεροι με πτυχία -που αναζητούν την τύχη τους στη Γερμανία, η διοίκησή της αποφάσισε να δράσει συντονισμένα και να προσφέρει χείρα βοηθείας σε αυτά τα παιδιά.

«Ξέρουμε τι σημαίνει να φύγεις από την πατρίδα, γι’ αυτό και προσπαθούμε, με κάθε τρόπο, να σταθούμε αρωγοί σε όσους απευθύνονται στην Κοινότητά μας» σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης.

«Σε αυτή την προσπάθεια μας στηρίζουν οι γερμανικές υπηρεσίες, που θεωρούν αναγκαίο όσο ποτέ το έργο μας, καθώς και οι ίδιοι συναισθάνονται την ανάγκη που υπάρχει. Άλλωστε, ο φιλελληνισμός στη Βαυαρία είναι ανεπτυγμένος από παλιά. Αρκεί να σας πω, ότι όλοι οι υπουργοί εδώ έχουν διδαχτεί στο σχολείο την αρχαία ελληνική γλώσσα και αγαπούν την Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι δεν είναι αυτή που παρουσιάζουν κάποια γερμανικά ΜΜΕ. Γι’ αυτούς, όπως και για όλους τους Γερμανούς, η πατρίδα μας είναι ένας φιλόξενος, αγαπητός προορισμός για τις διακοπές τους».

Πρόγραμμα επαγγελματικής αποκατάστασης για νέους έως 27 ετών

Οι άνθρωποι της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης αναλαμβάνουν, σε εθελοντική βάση, να διεκπεραιώσουν υποθέσεις νεομεταναστών από την Ελλάδα (μετάφραση εγγράφων, προσκόμισή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες κ.ά.). Διαπιστώνοντας ότι οι ανάγκες ξεπερνούν τις δυνάμεις της, η διοίκηση αποφάσισε να “ανοιχτεί”.

«Απευθυνθήκαμε στη ‘Διακονία’, το δίκτυο των Ευαγγελικών φιλανθρωπικών οργανισμών, που είναι και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη Γερμανία” σημειώνει ο καταγόμενος από τη Γαστούνη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης. “Μέσω του οργανισμού ξεκινάμε, από τον Ιανουάριο, ένα πρόγραμμα για 24 νέους και νέες, ηλικίας έως 27 ετών, οι οποίοι θα παραμείνουν για έξι μήνες στη Γερμανία, προσφέροντας έργο σε ιδρύματα της οργάνωσης (νοσοκομεία, σχολεία, κ.ά.)».

Κατά το εξάμηνο της παραμονής τους στη Γερμανία, η «Διακονία» αναλαμβάνει τη διαμονή, τη σίτιση, αλλά και την ασφάλισή τους, ενώ θα αμείβονται με 400 ευρώ μηνιαίως. Ταυτόχρονα, θα παρακολουθούν εντατικά μαθήματα γερμανικών, ώστε να διευκολυνθούν στη συνέχεια στην αναζήτηση εργασίας ή στην εκμάθηση επαγγέλματος. Εργασία θα μπορούν να βρουν άμεσα και στη Διακονία, εφόσον πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

«Θέλουμε να δώσουμε προοπτική στους συμπατριώτες μας που έρχονται εδώ, γνωρίζοντας ότι δυστυχώς τα προβλήματα στην Ελλάδα θα συνεχιστούν» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης. «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μην μείνει κανείς τους απ’ έξω, να τους εξυπηρετήσουμε όλους. Είχαμε και κάποιες, ευτυχώς ελάχιστες, περιπτώσεις, ανθρώπων που είχαν εξαπατηθεί από επιτήδειους στην Ελλάδα, και βρέθηκαν στην πόλη μας ‘ξεκρέμαστοι’. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις η παρέμβασή μας ήταν καταλυτική» εξηγεί.

Προβλήματα οικονομικά, όμως, αντιμετωπίζουν και κάποιοι Έλληνες της Νυρεμβέργης, τους οποίους βοηθάει και η Εκκλησία. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, οργανώνει συσσίτιο, ενώ τις μέρες αυτές μοιράζει τη λεγόμενη «τσάντα της αγάπης», με τρόφιμα και ρουχισμό. Τα παιδιά στα δύο ελληνικά δημοτικά σχολεία κινητοποιήθηκαν και μάζεψαν παιχνίδια για άπορους συνομηλίκους τους.

«Με εντυπωσιάζει πάντα και το αυθόρμητο ενδιαφέρον των Γερμανών» λέει ο κ. Κωνσταντινίδης. «Για παράδειγμα, πριν από τις γιορτές, ένας Γερμανός ήρθε στην κοινότητα και μας ζήτησε να τού υποδείξουμε Έλληνες που έχουν ανάγκη, για να τους κάνει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι».

Πρότυπο κοινότητας

Στα όρια του Δήμου της Νυρεμβέργης ζουν και εργάζονται πάνω από 10.000 Έλληνες, ενώ στην ευρύτερη περιοχή πάνω από 20.000. Οι πολλές εκατοντάδες ελληνικά καταστήματα και 750 εστιατόρια δημιουργούν στην πόλη την ατμόσφαιρα μιας μικρής Ελλάδας. Καλλιτέχνες, ζωγράφοι, συγγραφείς και αθλητές, αλλά και Έλληνες δημοτικοί σύμβουλοι, συμπληρώνουν το ελληνικό «τοπίο» στη φιλόξενη αυτή πόλη της Φραγκονίας.

Στην Κοινότητα, που είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, λειτουργεί εδώ και χρόνια εργαστήριο πληροφορικής. Πρόσφατα ξεκίνησαν, σε εβδομαδιαία βάση, μαθήματα γερμανικών, ενώ στα δύο χορευτικά συγκροτήματα προσέρχονται και πολλοί Γερμανοί που, όπως λέει ο κ. Κωνσταντινίδης, χορεύουν με πάθος τους παραδοσιακούς μας χορούς και το συρτάκι.

«Διοργανώνουμε και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και συμμετέχουμε σε όλα τα δρώμενα της πόλης. Τώρα που έχει κλείσει και το γραφείο του ΕΟΤ στο Μόναχο, η ανάγκη για την τουριστική προβολή της Ελλάδας είναι ακόμα μεγαλύτερη» καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑