Ειδήσεις

Published on January 14th, 2013 | by fileto

0

Ερευνώνται ΑΕΙ για “μαύρα” κονδύλια

Ερευνα με μυστικότητα για απορρόφηση από ερευνητικά προγράμματα κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Θράκη.

Δύο σκάνδαλα ύψους 300 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και τέσσερις υφυπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που σχετίζονται με το υφυπουργείο Αθλητισμού ερευνά με κάθε μυστικότητα η Οικονομική Αστυνομία τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη υπόθεση αφόρα υφαρπαγή τεραστίων ποσών με επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και πεεριήλθε σε γνώση των αρχών από απόρρητα έγγραφα της Ευρωπαικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

To μεγαλύτερο σκάνδαλο πάντως αφορά που ερευνά η Οικονομική Αστυνομία και ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ αφορά σε κονδύλια ΑΕΙ της Περιφέρειας, κυρίως στη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποφεύγουν τις διαρροές για οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με τις εν λόγω απάτες, οι οποίες θεωρούνται άκρως σοβαρές και αντίστοιχες του «σκανδάλου του Παντείου Πανεπιστημίου».

Την έρευνα φέρεται να διαχειρίζονται τα Τμήματα της Προσαστασίας Δημόσιας Περουσίας και Προστασίας της Οικονομίας. Έναυσμα για την υπόθεση ήταν το ενημερωτικό έγγραφο της OLAF που φέρεται να έχει συνταχθεί το καλοκαίρι του 2011.

Το έγγραφο αφορούσε σε υφαρπαγή κονδυλίων από ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της Πληροφορικής σε ΑΕΙ επτά χωρών της Ε.Ε., την Ιταλία, τη Βρετανία, την Πολωνία και την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο συνολοικός προυπολογισμός της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με πηγές της OLAF, «η έρευνα άρχισε από την Ιταλία, όπου ανακαλύφθηκαν τουλάχιστον 22 προγράμματα με συνολικό ποσό καταβληθείσης χρηματοδότησης άνω των 50 εκατ. ευρώ, όπου υπήρξε εμπλοκή εταιρειών ώς συνεταίρων ή υπερεργολάβων». Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφο της OLAF, εντοπίστηκαν δίκτυα εταιρειών που ασκούν δραστηριότητα δε διάφορα κράτη- μέλη ότι είναι ύποπτα για την απαίτηση επιστροφής ανύπαρκτων δαπανών. Οι ύποπτες δραστηριότητες οργανώθηκαν με πολύπλοκο τρόπο ώστε να παραπλανηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου της Ε.Ε.

Η έρευνα αυτή έφτασε και στην Ελλάδα και ανατέθηκε με πλήρη μυστικότητα στην Οικονομική Αστυνομία ενώ συνεχή ενημέρωση έχουν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της Κατεχάκη στο «Βήμα» , αρχικά η έρευνα ξεκίνησε από δυο πανεπιστήμια αλλά γρήγορα επεκτάθηκε σε πολλά ακόμη. «Έχουμε εντοπίσει όργιο παρανομιών. Ιδιώτες έπαιρναν χρήματα από πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα παράλληλα. Δίνονταν τεράστια ποσά σε πρόσωπα που δεν είχαν καμία σχέση με τα ερευνητικά προγράμματα» εξήγησε.

Η έρευνα επικεντρώνεται τώρα στη συλλογή εγγράφων και στην κλήση για κατάθεση σχετικά με την υπόθεση δεκάδων ιδιωτών που συσχετίστηκαν με τα ΑΕΙ της χώρας.

Φάνης Βγενόπουλος

πηγη:The Best News


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑