Επιχειρήσεις

Published on January 14th, 2013 | by fileto

0

Σύναξη γεύσεων από τη Μαρώνεια!

Παράγουν ξεχωριστά ζυμαρικά και  τη μοναδική «Μέθεξη με ιπποφαές» 

Στόχος να τονώσουμε και να αναδείξουμε την ιστορική φυσιογνωμία και την σπάνια ομορφιά της περιοχής που ο Θεός την χάρισε  απλόχερα και πρέπει να την γνωρίσουν Ελληνες και ξένοι επισκέπτες λένε

Στο εργαστήρι τους προτείνουν κεραλοιφές, λικέρ, αρωματικά λάδια, χειροποίητες καραμέλες

Τα φύλλα  συνεχίζουν να πέφτουν στο δρομάκι που μας οδηγεί στο κέντρο του χωριού αφού πρώτα κάνουν έναν κυκλικό χορό στον αέρα. Μια στροφή κι ύστερα άλλη μια και στρώνουν το δικό τους πολύχρωμο  χαλί. Στην Μαρώνεια το Φθινόπωρο καλωσόρισε με βροχές τον Δεκέμβρη κι εκείνος, θέλοντας να αποτελειώσει τον πίνακα με τα ίδια χρώματα κρατά μουντό το σκηνικό, θλιμμένο, γαλήνιο, τοπίο έμπνευσης, αλλά και διαφυγής. Σύννεφα καλύπτουν τον  ουρανό μας κι ο Νοτιάς φέρνει αλμυρές σταγόνες από το Θρακικό Πέλαγος που απλώνεται μπροστά μας. «Πάλι θα βρέξει»  παρατηρεί ο Θόδωρος Περβανάς, ιδιοκτήτης παντοπωλείου στην Μαρώνεια, καλωσορίζοντας  εμάς και  μια παρέα κυνηγών που ήρθε για να πάρει  τις δικές της ανάσες. Στην ταβέρνα όπου κάθονται οι μεγαλόσωμοι άνδρες παραγγέλνουν ένα ζεστό πιάτο: «Μέθεξη με ιπποφαές» ο ένας,  «Μαγικό κουσκουσάκι» ο άλλος, «Χυλόπιτα σγουρή» ο τρίτος.  Τι είναι όλα αυτά; ρωτώ παραξενεμένη τον Θόδωρο κι εκείνος απαντά  απλά, με το ευγενικό του χαμόγελο: «Synaxis» δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσω.

Η Σοφία, η Ελένη, η Λαμπρινή, η Ευγενία η  Φωτεινή, και η Μελαχροινή έξι δυναμικές γυναίκες της Ροδόπης με την αγάπη τους για την Μαρώνεια να αποτελεί συνδετικό τους κρίκο, ένωσαν τις δυνάμεις τους παρασκευάζοντας οικονομικές δυναμωτικές τροφές για Θρακιώτες και μη. Ένα ολόκληρο καλοκαίρι μαγείρευαν καθημερινά στα σπίτια τους αλλά συναντιόταν κάτω από την καρυδιά  της αυλής, όπου βρίσκεται το γευστικό τους, πλήρως εξοπλισμένο εργαστήρι. Αξιοποίησαν πιπεριές Φλωρίνης, αλεύρια, καρότα, ντομάτες, κρεμμύδια, μάλαθο, μαϊντανό, σκόρδα, σιμιγδάλι, αβγά, γάλα, όλα  βιολογικά προϊόντα της περιοχής, ψάχνοντας συνταγές που «ταξιδεύουν». Και τελικά, τις βρήκαν!

Τα test γευσιγνωσίας διήρκεσαν τέσσερις γεμάτους μήνες. Στο τραπέζι της «Synaxis» καθόταν εργάτες, αγρότες, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, μικροπωλητές, γυναίκες, άνδρες, μικροί και μεγάλοι βαθμολογώντας, ως μέλη αυτής της ιδιαίτερης επιτροπής, τα  πρωτότυπα πιάτα.  Όσα από αυτά συγκέντρωσαν από όλους «άριστα»  βρέθηκαν να πωλούνται σε συσκευασίες μισού κιλού, με πιο ξεχωριστό από όλα, καθώς δεν το συναντά κανείς πουθενά αλλού στον κόσμο, το «Μέθεξη με ιπποφαές»,  συνταγή που «αγγίζει» τον Μέγα Αλέξανδρο. Τα υπόλοιπα προϊόντα «αγγίζουν» τους Πόντιους, τους Σαρακατσάνους, τους Θρακιώτες, τους Καππαδόκες, τους Μικρασιάτες, τους Κρητικούς, την Ελλάδα όλη! «Θέλαμε να κάνουμε κάτι που δεν θα υπάρχει, που κανείς ποτέ δεν το έχει δοκιμάσει κάπου αλλού» δηλώνει με χαρά η ομάδα και αποκαλύπτει ότι κλήθηκαν δύο ΤΕΙ να μελετήσουν την θρεπτική αξία των τροφών αλλά και να σχεδιάσουν την πολιτική μάρκετιγκ που προτείνεται για την ιδιότυπη αυτή εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα .

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΧΑΝΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Όνειρο των έξι γυναικών είναι  τα προϊόντα τους να φτάσουν και στην Unicef, στα παιδιά του τρίτου κόσμου που δοκιμάζονται και που θα μπορούν να γεύονται  μια πλήρη υπερτροφή, με αγνά υλικά και αρώματα  από την ευλογημένη γη της Θράκης. Όλα γίνονται με φειδώ και προσωπική εργασία ενώ γύρω από τον κύκλο της Synaxis  υπάρχουν και εθελοντές που θέλουν να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια. Το αμπαλάζ επίσης γίνεται με λιτά υλικά που παραπέμπουν στο χθες. Σπάγγοι, ξύλινα κασονάκια, κατασκευές που συνοδεύουν όπως κουκουβάγιες φτιαγμένες με τα χαλασμένα καπάκια των συσκευασιών, κουμπιά, ξηρούς καρπούς κι άλλα «άχρηστα» υλικά ντύνουν τα προϊόντα αυτά και τα δίνουν ένα άλλο στυλ.

Πρόθεση είναι να οργανωθούν πολλά πράγματα φέτος στην Μαρώνεια από την Synaxis όπως φεστιβάλ τραχανά με την φιλοξενία ομάδων απ όλη την Ελλάδα, ενώ  αυλή του εργαστηρίου θα φιλοξενούνται εκδηλώσεις με καλεσμένους δημιουργούς, καλλιτέχνες, όπου θα μπορούν να παρουσιάζουν το έργο τους, έχοντας έτσι, εντελώς δωρεάν, ένα δικό τους βήμα…

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ

Γυναίκες, μητέρες κι εργαζόμενες ανασκουμπώθηκαν για να αποδείξουν ότι όταν θέλεις μπορείς να βρεις χρόνο να παλέψεις για όμορφα πράγματα, να κινητοποιήσεις ανθρώπους να αναθερμάνεις την ελπίδα, να υπερασπιστείς την ποιότητα στην διατροφή αλλά και στις ανθρώπινες σχέσεις στην τέχνη κι ό,τι δημιουργικό υπάρχει.

Την Synaxis αποτελούν η Ελένη Μπλέτσα που  έχει το «ταμείο», ένα δύσκολο πόστο αφού όλη η προσπάθεια είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και γίνεται με το υστέρημα και το απόθεμα της αγάπης στο αντικείμενο, η Ευγενία Δημοπούλου έχει το  πιο ευαίσθητο σημείο, την παραγωγική διαδικασία ώστε τα προϊόντα να βγαίνουν άψογα γευστικά. Η Σοφία Τσιτηρίδου έχει το γενικό πρόσταγμα, τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην εικαστική παρέμβασή τους αλλά και στην ποικιλία των συνταγών, προσωπική της ιδέα η Μέθεξη. Η Λαμπρινή Κατσαούνη ανέλαβε τον κύκλο των παραγγελιών και την προώθηση των προϊόντων σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα, η ίδια έμπορος στο επάγγελμα, πειραματίζεται στο νέο αντικείμενο με θέληση. Η Φωτεινή Μπάλα πτυχιούχος νομικής παρά το ότι είναι μητέρα τριών μικρών παιδιών, ξεκλέβει  χρόνο για την ομάδα στο πολύ όμορφο αντικείμενο των επαφών και της εξωστρέφειάς της σε θέματα επικοινωνίας με άλλους συλλόγους και γυναικείες και όχι μόνο οργανώσεις , ενώ η δημοσιογράφος Μελαχροινή Μαρτίδου  και λόγω γνωριμιών ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις αλλά και την υλοποίηση ενός προγράμματος δράσεων φέρνοντας  την ομάδα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Στην Μαρώνεια, η Synaxis φιλοδοξεί να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο των γενεών, των ντόπιων και των ξένων, αλλά και το σημείο αναφοράς για όσους θα ήθελαν να πάρουν κάτι μαζί τους από τις ιδέες, τα προϊόντα και την όρεξή τους.

Χυλόπιτα σγουρή, μακαρόνια με ελαιόλαδο και μαγικό  κουσκουσάκι, συναξάκια ως  σούπα, αλλά και με ορτύκια, χταπόδι, κρέας κ.α. νηστίσιμος τραχανάς, όλα συνταγές που ξεπηδούν από το εργαστήρι της  Μαρώνειας, μπορούν να μπουν στα σπίτια σας αρκεί να τα αναζητήσετε σε μάρκετ και πολλά σημεία πώλησης στην Κομοτηνή, τις Σάπες, την Μαρώνεια. Δοκιμάστε τις αυθεντικές μαρμελάδες και τα  γλυκά κουταλιού με φρούτα που μαζεύουν από τα δένδρα, ζυμαρικά που ξεχωρίζουν σε μια δικής τους έμπνευσης ποικιλία, αλλά προμηθευτείτε σπαθόχορτο, λικέρ ρόδι, καφέ, μέντα, κεράσι δοκιμάστε τα  αρωματικά έλαια,  τις κεραλοιφές από συνταγές γιαγιάδων όλα έργα με προσωπικό μεράκι και κεφάλαια.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΦΙΛΩΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

Ο χώρος τους, ένα πρώην κρεοπωλείο στην Μαρώνεια Ροδόπης λίγα μέτρα πριν την πλατεία, διαμορφώθηκε με προσφορές και δωρεές φίλων έτσι ώστε να γίνει στέκι πολλών δράσεων, ξεναγήσεων στο ορεινό και παραθαλάσσιο τοπίο του ομηρικού χωριού κάνοντας τον επισκέπτη να φύγει γοητευμένος από όσα δει μάθει και γευθεί. ..

Σοφία, Ελένη, Μελαχροινή, Λαμπρινή, Ευγενία, Φωτεινή είναι ο πυρήνας της Synaxis  και από εκεί και πέρα είναι έτοιμοι να συνδράμουν πολλοί που βλέπουν την χαρά της δημιουργίας και βαθμολογούν το τελικό αποτέλεσμα με την γεύση όλων των προϊόντων τους. Καθηγητές παν/μίου Θράκης είναι διατεθιμένοι να βοηθήσουν στο όλο εγχείρημα με πρακτικό τρόπο, υποστηρίζοντας ημερίδες, καλλιτέχνες να υποστηρίξουν με τα έργα τους το όλο εγχείρημα, μεταφραστές να συμβάλλουν  για την διάδοση των συνταγών και σε άλλες κουλτούρες έτσι ώστε ό,τι γίνεται να χαρακτηρίζεται από την συλλογικότητα που καταργεί το εγώ και  ενθαρρύνει όλο και περισσότερους να μπουν σ΄ αυτό το δημιουργικό κύκλο δράσης.

Στην αρχαιότητα στη «Σύναξη», σε έναν μικρό, απόκρυφο, κόλπο, με πεταμένους κατάμαυρους βράχους γύρω τριγύρω,  συναντιόντουσαν οι υποψήφιοι για να μυηθούν στα Καβείρια Μυστήρια, πριν περάσουν απέναντι, στην Σαμοθράκη. Σήμερα στη «Synaxi» Ροδόπης ανταμώνουν έξι γυναίκες από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους και παρουσιάζουν την άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα που αντιστέκεται δημιουργώντας και παράγοντας προϊόντα  με αγνά υλικά, όλα δώρα της πλούσιας, φιλόξενης θρακικής γης σε εποχές που άλλοι κλαίνε απλά την μοίρα τους και σκιάζονται για το αύριο.

Αν θελήσετε να τις γνωρίσετε e mail sinaxis@hotmail.gr, στο τηλ. 2533041412.

 

Πηγή: xronos.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑