Βαλκάνια

Published on January 29th, 2013 | by fileto

0

Δεν θέλουν δεύτερο τζαμί στο Γκότσε Ντέλτσεφ

Η ένταση μεταξύ των μουσουλμάνων και των χριστιανών στην πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ της Νότιας Βουλγαρίας αυξάνεται τις τελευταίες μέρες. Οι μουσουλμάνοι της πόλης ταράχθηκαν όταν βρήκαν στην πόρτα της μουφτείας ένα χοιρινό κεφάλι. Κατά τη γνώμη τους η πρόκληση αυτή έχει να κάνει με την διαμαρτυρία των πολιτών και μερικών εθνικιστικών κομμάτων κατά της κατασκευής καινούριου τζαμιού στην πόλη.

Ο μουφτής της περιοχής Αϊντάν Μοχαμέντ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για το χοιρινό κεφάλι. Οι νεαροί ιμάμηδες οι οποίοι το βρήκαν το έριξαν στο ποτάμι για να μη γίνει γνωστό το συμβάν και να μην δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα στους μουσουλμάνους της περιοχής. Ο μουφτής απευθύνθηκε στους μουσουλμάνους της πόλης και του νομού Μπλαγκόεβγκραντ να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να μην υποκύψουν στις προκλήσεις – όσο σε αυτή με το χοιρινό κεφάλι τόσο και στη διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Γενικής Μουφτείας, ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον μουσουλμανικών τεμενών το 2012 ήταν 15, ενώ από τις αρχές του 2013 έχουν συμβεί περίπου 10 παρόμοιες επιθέσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Στα κοινωνικά δίκτυα δημιουργήθηκαν δεκάδες ομάδες κατά της κατασκευής του τζαμιού. Η αρμόδια επιτροπή του δήμου απέρριψε την πρόταση να διεξαχθεί δημοψήφισμα. Ως αποτέλεσμα νεαροί κάτοικοι του δήμου ειδοποίησαν το δήμαρχο της πόλης Βλαντιμίρ Μόσκοφ για τη διαδήλωση. Η διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της κατασκευής του δεύτερου τζαμιού στην πόλη Γκότσε Ντέλτσεβ πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία «Μακεντόνια» και έφτασε στο μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ, όπου οι διαμαρτυρόμενοι άναψαν κεριά. Περίπου 500 άτομα συμμετείχαν στη διαμαρτυρία δηλώνοντας πως δεν είναι κατά των μουσουλμάνων, αλλά δε θέλουν άλλο ένα τζαμί από αυτή την πλευρά του ποταμού Μέστα (Νέστος).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Βουλγαρία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό μουσουλμανικών τεμενών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑